Rüzgâr Türbinleri onay aldı

Rüzgâr Türbinleri onay aldı

Karamürsel'in Rüzgâr Türbinlerin için ÇED olumlu kararı çıktı

İlk tartışmaların 2020 yılında başladığı Ruzen Elektrik Üretim ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılacak olan Karamürsel RES projesi, yapılan değişikliklerin ardından ÇED olumlu kararını aldı. İlk aşamada 12 adet olarak planlanan Rüzgar Enerji Santrali Proje için, ilk olarak 2021 yılının Mart ayında Kocaeli 2. İcra Dairesi tarafından, projenin yapılacağı yerin göçmen kuşların göç yolları üzerinde yer alması ve proje alanında ayrıntılı bir inceleme ve araştırma yapılması gerekliliği ile yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

 

PROJE İNŞAATI MÜHÜRLENDİ

Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle proje üzerinde değişikliğe giden Ruzen Elektrik, 2021 yılının Mayıs ayında yeniden hazırladığı ÇED başvurusunda ise rüzgar türbinlerinin sayısını 12'den 9'a düşürmüş, türbinleri ise önceki projeye kıyasla daha güçlü olanlarıyla değiştirmişti. Mayıs ayında Kocaeli Valiliğinden de onay alan projede ilk kazma çakılmış ancak yaklaşık 1 ay sonra, 2021 yılının Haziran ayında Karamürsel Belediyesi, Ruzen Elektrik Üretim Şirketi tarafından kaçak yapı yapıldığını tespit etmiş ve türbin inşaatını mühürlemişti.

 

BU SENE DE YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ÇIKTI

2020 yılının mayıs ayından bu yana Karamürsel'de yapılması planlanan Rüzgar Enerji Santralleri ile ilgili proje için 2022 yılının ocak ayında bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı çıkmasının ardından yüklenici firma olan Ruzen Elektrik, projede yeniden düzeltmeye giderek 9 adet olan rüzgar türbini sayısını, bu kez 6 adet türbine düşürerek yeniden ÇED başvurusunda bulundu. Firmanın üçüncü başvurusuna "ÇED olumlu" kararı çıktı

1 TÜRBİN TAMAMLANDI

2 sene içine üçüncü kez düzeltilen ve değiştirilen Karamürsel RES projesinin hazırlanan son ÇED raporuna göre, 2021 yılının Eylül ayında tamamlanan T6 türbininin yanı sıra 5 adet türbinin daha yapılması planlanıyor. Teknolojik sebeplerden ötürü çevreyi daha az tahrip için türbin sayısı azaltılarak daha güçlü türbinler seçildiğinin belirtildiği revize edilen proje dosyasına göre, proje kapsamında inşası tamamlanan üniteler ise halihazırda yürüyen ÇED süreci tamamlanana kadar işletilmeyecek. 4,2 MW gücünde 1 adet, 5,8 MW gücünde 5 adet rüzgar türbini ile yıllık azami 118 milyon 341 bin kWh elektrik üretiminin planlandığı projenin inşaat ve montaj aşamasında 53, işletme aşamasında ise 10 kişinin çalışması planlanıyor.

 

75 MİLYONDU, 420 MİLYON TL'YE ÇIKTI

Ekonomik ömrü 25 yıl olarak tahmin edilen Karamürsel RES projesi, ilk başta hazırlanan ÇED raporuna göre 12 türbinden oluşuyordu ve maliyeti ise 75 milyon TL'ydi. Sonrasında iki kez daha düzeltilen projede türbin sayısı 6'ya düşerken söz konusu projenin yeni maliyeti ise 420 milyon TL'ye yükseldi.

 

ruzgar-1.jpg

 

Haber: Aleyna SEVENCAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.