Rusya’yı kana bulayan saldırıda flaş gelişme…

Rusya’yı kana bulayan saldırıda flaş gelişme…

Rus basını ülkenin ikinci büyük şehri St. Petersburg'u kana bulayan saldırının şüphelisinin 23 yaşında ve Kazakistan asıllı olduğunu duyurdu. Fakat...

Rus basını ülkenin ikinci büyük şehri St. Petersburg'u kana bulayan saldırının şüphelisinin 23 yaşında ve Kazakistan asıllı olduğunu duyurdu. Fakat Kırgız güvenlik servisi, bombacının Kazak değil, Kırgız olduğunu açıkladı. Az önce gelen haberlerde, zanlının 1995 Oş doğumlu Akbarzon Celilov olduğu belirtildi. Celilov'un Rusya vatandaşlığının da bulunduğu açıklandı.

Sennaya Ploşad ile Tehnologiçeskaya İnstitu durakları arasında ilerleyen bir metroda, yerel saatle 14:30’da yaşanan patlamada 11 kişi hayatını kaybetti, en az 45 kişi ise yaralandı. Patlamanın gerçekleştiği metro durağının hemen yanındaki bir durakta başka bir patlayıcı bulundu ve etkisiz hale getirildi.

Yangın söndürücü süsü verilen ikinci bomba güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirildi. Bombanın içinde bilyalar bulundu.

Yangın söndürücü süsü verilen ikinci bomba güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirildi. Bombanın içinde bilyalar bulundu.

SALDIRGANIN KİMLİĞİNE İLİŞKİN ÇELİŞKİLİ BİLGİLER GELİYOR

Rus medyası, Kazak asıllı olduğunu yazdığı ve sırt çantası taşıyan kırmızı montlu şüphelinin fotoğraflarını da yayınladı. Ancak bu bilgilere temkinli yaklaşmakta fayda var.

Basının baş şüpheli olarak fotoğrafını yayınladığı bir başka şahıs, masum olduğunu savunarak polise teslim oldu. Kırgız güvenlik servisi ise zanlının, “muhtemelen 1995 Oş doğumlu Akbarzon Celilov olduğunu” aktardı. Kırgızistan devlet medyası, güvenlik güçlerinin Rus gizli servisiyle bağlantıya geçtiğini duyurdu.

patlama2

İnterfaks, şüpheli şahsın intihar saldırısı sırasında öldüğünü yazdı fakat Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, saldırının arkasında intihar bombacısı olduğu yönündeki haberler hakkında yorum yapmadı. Tass ajansı ise saldırıyı bir kadının gerçekleştirmiş olabileceğini aktardı.

St. Petersburg’daki yetkililer, kurbanların anısına üç günlük yas ilan etti. Patlama meydana geldiği sırada şehirde bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, akşam saatlerinde olay yerini ziyaret ederek, çiçek bıraktı.

FOTO: REUTERS

FOTO: REUTERS

Rus dedektifler, henüz herhangi bir örgütün üstlenmediği saldırıda “terör eylemi şüphesi” bulunduğunu açıklarken, fazla ayrıntı vermedi. Başbakan Dimitri Medvedev ise Facebook’tan yayınladığı mesajda, olayı “terör saldırısı” olarak nitelendirdi.

Rus medyasında dün yer alan haberlerde, mavi metro hattında bulunan Sennaya Ploşad ve Tehnologiçeskaya İnstitu duraklarında patlama yaşandığı bildirilmişti. Fakat Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, ilerleyen saatlerde, iki istasyon arasında tek bir patlama yaşandığını açıkladı.

metroici

Soruşturmayı yürüten ekipte yer alan Svetlana Petrenko, Rus medyasına yaptığı açıklamada, vatmanın sonraki istasyona devam etme kararının çok sayıda insanın hayatını kurtardığını ifade eddi.

Sağlık Bakanı Veronika Skvortsova, 7 kişinin olay yerinde, 1 kişinin ambulansta, 2 kişinin ise hastanede hayatını kaybettiğini açıkladı. Daha sonra ölü sayısı 11’e yükseldi.

patlama

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi Başkanı Andrey Prjezdomski, patlamanın “tespit edilemeyen bir patlayıcı”dan kaynaklandığını söyledi. Ancak saldırıda kullanan patlayıcının çivi bombası olduğu bildiriliyor. Rusya lideri Putin, bilhassa terör olmak üzere tüm ihtimallerin soruşturulduğunu belirtti.

 

Günde 2 milyonu aşkın yolcu tarafından kullanılan St. Petersburg metro sistemi, daha önce herhangi bir terör saldırısına maruz kalmamıştı. Ancak Rusya’da benzer olaylar yaşandı.

2010’da Moskova metrosunda yaşanan çifte intihar saldırısında 38 kişi hayatını kaybetmişti. Bir yıl önce Moskova’dan St. Petersburg’a giden yüksek hızlı trende bomba patlatıldı. Olayda 27 kişi hayatını kaybetmiş, 130 kişi de yaralanmıştı. Her iki saldırı da radikal İslamcı örgütler tarafından üstlenmişti.

2011 yılında ise Moskova’daki Domodedovo Havalimanı bombalı saldırıya hedef olmuş, 35 kişi hayatını kaybetmişti. 2013’te de Volgograd’da intihar bombacıları, merkez tren istasyonu ve bir troleybüse peş peşe saldırı düzenlemişti. Olaylarda 31 kişi ölmüştü.

Rus medyası metro saldırısının şüphelisi olarak yukarıdaki şahsın fotoğrafını yayınladı. Ancak haberlerde adı belirtilmeyen adam, polise teslim olarak, masum olduğunu savundu. Rus polisinin şahsı sorguladığı açıklandı.

Rus medyası metro saldırısının şüphelisi olarak yukarıdaki şahsın fotoğrafını yayınladı. Ancak haberlerde adı belirtilmeyen adam, polise teslim olarak, masum olduğunu savundu. Rus polisinin şahsı sorguladığı açıklandı.

"Kaynak:Sözcü"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.