Rıdvan Şükür, Gordion’da

Rıdvan Şükür, Gordion’da

Dağcı ve doğa sporcusu Rıdvan Şükür, Ankara – Polatlı’da katıldığı Gordion yarı maratonu sonrası Kral Midas’ın başkenti Gordion’u daha yakından tanımak için antik kenti, Midas tümülüsünü  ve müzeyi gezdi.

Antik Dünyanın önemli kenti Gordion’da ilk kez düzenlenen koşuya katılan Şükür, Anadolu’nun en eski medeniyetlerinden Frigya’nın başkentinde yüzyıllar önce mitolojiye konu olmuş Kral Gordios tarafından atılan çözülemeyen düğümün anlatılan söylencelere göre çözenin Anadolu’nun efendisi olacağına inanıldığını ifade etti, ayrıca düğümü çözemeyen  Büyük İskender’in kılıcıyla kesmesi sonucunda Anadolu’nun efendisi olarak kabul gördüğünü söyledi. Polatlı- Gordion müzesinde sergilenen seramikleri ve Frig baskılı çanak çömlekleri inceleyen Şükür, bu medeniyetin hala gizemini koruduğunu söyledi. M.Ö. 333 yılı kışını bu kentte geçirdiğini söyleyen Şükür,  bu büyük medeniyetin başkentinin bozkır ortasında yalnızlığı ve unutulmuşluğu yaşadığını belirtti. 

 Ana tanrıça Kybele’nin kenti Pessinus (Ballıhisar-Eskişehir) ve  Yazılıkaya (Afyon) başta olmak üzere bu medeniyetin dinsel merkezlerini defalarca gezip dolaştığını belirten Şükür, antik çağ yazarlarının pek çok müzik aletini de bu ulus tarafından icat edildiğini söylediğini, bu gizemli medeniyetin yeterince tanıtılamadığını, ayrıca Gordion düğümünün çözüldüğünü ama Frigya’nın gizeminin çözülemediğini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.