Reklamını çok yaptılar Yerler müthiş değerlendi

Reklamını çok yaptılar Yerler müthiş değerlendi

Tavşancıl’da 8 yıldır emlakçılık yapan Meral Altunlu gerek Cumhurbaşkanlığı gerek Bakanlık/Belediye tarafından üstlenilen projelerin reklamının çok yapılmasının, piyasayı alt üst ettiğini söyledi: Maksat proje mi, taşınmazlara değer kazandırmak mı?

Kocaeli’nin ilki konumundaki Darıca – Gebze metrosunda, Darıca Cumhuriyet Meydanı’nda konuşlanacak istasyon için henüz “yepyeni” denilecek konumda bir meydan delik deşik edilirken bir kamu kaynağının bilinçsizce ve öngörüsüzce nasıl heba edildiğine tanık olduk. Sorgulanmadı…

Anılan istasyon çalışması için kamulaştırmaya da gidildi. Darıca’ya yıllar önce yerleşenler, bulundukları yerlerden edildi. Bir dönem duruma itiraz edip yargıya gittiler, sonuç alınamadı…

Yine tam o süreçte, metro istasyonunun yakınlarında arsalar, araziler son derece süratle el değişti. Satılık olmayanlar bile alınmak istendi. Sonradan açığa çıktı ki metro projesi de, anılan bölgeye istasyon kurulacağı da birilerine zamanından önce sızdırılmıştı. Kirli siyaset, kirli ticaret ilişkisi kokan sirkülasyonun üzerine gidilmedi, konu edilmedi..

Tavşancıl özeline dönünce önce Kültür Bakanlığı’nın 3 yıl kadar önce, “Ben yapacağım” diye devreye girdiği,

3 yıl sonra, “Ben yapamazmışım yahu” deyip çekildiği,

Sonra Cumhurbaşkanlığı’nın Taşhan diye projesiyle öne atılıp 12 yapının korunması maksadı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın devreye girip Dilovası Belediyesi’nin bir nevi “taşeron”luğunu üstlendiği projeler,

“Tavşancıl Mahallesi’nde arsa fiyatlarına tavan yaptırdı.”

Bunu Dilovası Yaşlılarla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanlığı da yapan ve emlakçılık mesleğini kızı Şimal Altunlu ile birlikte sürdüren Meral Altunlu söylüyor:

 

YÜKLÜ PARAYA İHTİYAÇ VAR

 

“Tavşancıl’da kim ne yapmak istiyor, bilmiyorum. Projeyi bilmiyorum. Yapılan doğru mu yanlış mı, bilmiyorum. Çok sayıda evin kamulaştırması çıktı. Buna iyi sermaye ayrıldı, bu kadar reklamı yapıldığına göre kamulaştırma için baya yüklü paraya ihtiyaç var. Yapımında harcanacak parayı, hesap etmiyorum bile.

Başkan toplantı yapıyor, herkese ‘gönüllü’ diyor. Eğer bu gerçekten bir projeyse kamulaştırabilir. Direk yola da götürebilir. Yetkisi de var. Neden geri duruyor ya da herkesin gönlünü yapmak istiyorsa bu kadar reklamı yapılmadan gerçekleşseydi. Söylentiden dolayı bile yerler müthiş değerlendi sadece. Maksat yerlerin değerlenmesi mi yoksa projenin gerçekleşmesi mi? Olacaksa nasıl olacak?

Başkan, ‘Gönlünüz yoksa almayacağım’ diyor fakat insanların yerlerinin üzerinde şerh var. Bu şerh niye o zaman?

-Soru üzerine Başkan, ‘gönlünüz yoksa almayacağım’ demedi ama, ‘Herkesin gönlünü razı ederek hakkını hukukunu yemeden bu işi yapacağım. Ben de burada oturuyorum. Yine yüzyüze bakacağız. Onun için rızayla olacak bu iş’, dedi duydum.”

“Sanayici aydın kişi” diye tanımladığı Belediye Başkanı Hamza Şayir’den daha temkinli adımlar atmasını beklediğini kaydeden Altunlu, “Bence öncelik Tavşancıl’ın izbe halindeki girişine verilmeliydi” dedi.

YERİ NEYE GÖRE TESPİT EDİLDİ

Taşhan projesinde de Tavşancıl Belediyesi’nin eski binası ve Kaymakamlık lojmanı karşısında kaderine terk edilen binaların değerlendirilmeden dört katlı yeni bir binanın yıkımının gerçekleşeceğine dikkat çeken Altunlu, “Taşhan’ın yeri neye göre tespit edildi, neye göre planlandı? Madem vatandaş aydınlatılıyor, detaylarıyla açıklanmalı” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARINDA

BAŞKAN’IN TASARRUFU OLABİLİR Mİ?

Bazı kişilere değişik sözler verildiğine, o kişilerin konuyu muhtara sorduğuna dair duyumlar aldığını kaydeden Altunlu, Kültür Bakanlığı’nın projeden geri çekilmesine atıfla, “Projeden neden vazgeçiliyor? Niye sadece gönüllüler?” diye sordu. Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlık himayeli projeler ve kamulaştırma üzerine Başkan Şayir’in gönüllülük vurgusunun uygulanabilirliğinin de tartışılır olduğunu kaydeden Altunlu, “Cumhurbaşkanlığı kararı olan yerde Belediye Başkanı’nın tasarrufu olabilir mi?” dedi.

 

101-007.jpg

 DERNEĞİ DEĞİL ŞAHSIMI BAĞLAR: Tavşancıl’a Balıkesir, Edremit’ten gelin olarak geldiğini, Dilovası Yaşlılarla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı olmakla birlikte konuyla ilgili değerlendirmelerinin şahsını ifade ettiğini kaydeden Meral Altunlu, emlakçılıkta 8’nci yılını geride bıraktı.  Meral Altunlu mesleğini kızı Şimal Altunlu ile birlikte sürdürüyor.

 

105-009.jpg

SAFSATALARA İNANMAM: Dilovası Belediyesi tarafından sürdürülen bina projesinde üç müteahhit değişikliğinden sonra türeyen, “Gömüt buldular. Alıp gittiler” söylentisine inanmadığını kaydeden Altunlu, “Millet safsatalarına inanmam. Bence adam zarar etti veya değerlendiremedi. Benim dediğim de iddiadır” diye konuştu.

 

 

**

Başkan’ın yerinde olsam

elimdeki yerlerden başlardım

 

Mahalledeki tarihi evlere dair 2019 yerel seçimleri öncesi bazı girişimleri olduğunu kaydeden Meral Altunlu sözlerine ilaveten şunları kaydetti:

“Mahallemizdeki tarihi evlere, kültürel mirasa dair Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Hamza Şayir’in belediye başkanlığı dönemi öncesi şahsen başvuruda bulundum, o süreçte kendisinden destekte istedim. Valilik öncülüğündeki turizm çalıştayında dile getirdim. Konuyla herkesin ilgilenmesini istiyorum. Başkan Hamza Şayir’in yerinde olsam belediyenin daha önce kamulaştırdığı, elimde olan yerlerden başlar daha sonra vatandaştan yerlerini isterdim.

Geçen dönem Dilovası Kaymakamı Mustafa Asım Aykan ile de toplantı yaptık. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı – MARKA ile, Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi’nden akademisyenler ile görüştük. İki üniversitemizden de, ‘Tavşancıl evleriyle ilgili elimizi taşın altına koyarız’ yanıtı aldık.”

 

107-010.jpg

KENT KONSEYİ HALEN VARSA, SUÇTUR: Meral Altunlu sorumuz üzerine, “Dilovası Kent Konseyi son seçiminin de gerçekleşmemesinden ötürü bu süreçte yoksa. Hatta, kağıt üzerinde varlığını sürdürüyorsa bu bir suçtur” diye konuştu.

 

 

 

**

 

Taşhan’dan önce kapalı pazara ihtiyaç var

 

** Cumhurbaşkanlığı onaylı Taşhan Projesi kapsamında evi kamulaştırılacak olan İlyas Bilir, konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor. Mahallede kişilerin siyasi görüşü ve memleketine göre ayrım olduğunu öne süren Bilir, “Taşhan’dan önce kapalı pazara ihtiyaç var” dedi

 

Tavşancıl Mahallesi’nde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile hayata geçecek Taşhan Projesi içinde evi kamulaştırmaya gidecek olan İlyas Bilir konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor. Gerek kamu gerek belediye tarafından yürütülecek projede kişilerin siyasi görüşüne ve memleketine göre davranıldığını öne süren Bilir mahallenin öncelikli ihtiyacının kapalı pazar alanı olduğunu kaydetti. Astım hastası olan, 1994’te Düzce’den göçle gelen ve işi gereği mahallede kalan Bilir şunları söyledi:

 RANT PROJESİDİR. İTİRAZ EDİYORUM

 

“Türkiye’de koruma altına alınan evlerde kamulaştırma ve iyileştirme Kültür Bakanlığı ve devlet el birliğiyle yapılır. Bugüne kadar da o yöntemle yapılıp aslına uygun olarak sahiplerine teslim edilmiştir. Ama burada tam tersi oluyor. 250 yıllık, o zamanlarda yıkılmayan evleri şimdi belediye yıkıyor. Vahim bir durum.  Bu sadece rant projesidir. Avukata verdim, itiraz ediyorum.

Öte yandan Taşhanlar her yere yapılmaz, tarihi dokusu vardır. Tavşancıl’da sıcak su çıkan yer var. İşi bilmedikleri belli. Taşhan’ı lüzumsuz bir yere yapıyorlar.

Tamamen kendilerinin yönetebileceği kişilerle bu işleri yapıyorlar. Onlar da kime gıcıksa, listede onların evlerine yer vermişler.

Ben de belediyecilik yaptım. Bu projede insanların mülk hakkı hem de karşılığı verilmeden alınıyor.

Benim bildiğim belediyeler yıkmak için değil hizmet için vardır.

Muhtar emlakçı gibi. Listelerde bir tane AK Partili veya belli bir kesimden yurttaş bulamazsın.” 

 

1icic-007.jpg

İlyas Bilir eşiyle birlikte yıllardır yaşadıkları evin Taşhan Projesi kapsamında kamulaştırmaya alınmasıyla birlikte konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.