Referansla gidin. Dekorasyon aldatabilir

Referansla gidin. Dekorasyon aldatabilir

Çayırova’da diş hekimliğine 2016’da muayenehane ile başlayıp 2018’de poliklinik açan Çayırova Diş’in ortağı Ramil Musayev yeni şubeyi Emek'te açacaklarını belirtti. Musayev dişçiye gidecekleri uyardı: “Referans toplayın. Dekorasyon aldatabilir" dedi

1-334.jpg

** Çayırova’da diş hekimliğine 2016’da muayenehane ile başlayıp talep artınca iki ortağıyla 2018’de poliklinik açan Çayırova Diş’in kurucu ortağı Ramil Musayev yeni şubeyi yine talep üzerine yıl içinde Emek Mahallesi’ne açacaklarını belirtti. Musayev ilk defa dişçiye gidecekleri uyardı: “Referans toplayın. Dekorasyon aldatıcı olabilir.”

 

Kaymak tabaka” deyimi ülkemizde genellikle varsıl kesimler için kullanılır. Türki Cumhuriyetler listesinde ayrı bir yeri olan Azerbaycan’da üniversite sınavını veya üniversiteye girme yarışını hayli yüksek puanlarla kazanıp afili üniversitelerin afili fakültelerine girip eğitimi tamamlayanlar için, “Kaymaklar” tanımlaması ile kullanılıyor. Kaymaktan kasıtta, süt ve yoğurdun üst kısmı. Süt ve yoğurtta az ama öz oluyor.

AZERBAYCAN’DA MAARİF

GELENEĞİ SÜRÜYOR

Yine dilimizde yaygın şekilde kullanılan bilgilenmenin Azerbaycan’daki tanımı, maariflenme. Arapça’dan dilimize gelen maarif; “Bilgi ve kültür” ve “Eğitim ve öğretim sistemi” anlamlı taşıyor. Osmanlı’da 2. Abdülhamid döneminde Maarif Nazırlığı (Günümüz Milli Eğitim Bakanı) görevini üstlenen biri tarafından söylendiği bilinen, “Şu mektepler olmasaydı bu maarifi ne güzel idare ederdim” sözü de bize zaman zaman maarif kelimesini anımsatır. Bizde maarif kelimesinin yerini eğitim alalı çok yıl oldu, Azerbaycan’da sürüyor.

HER GÖRÜŞME YENİ BİR ÖĞRETİ

Çayırova’da 2018 yılında kurulan Çayırova Diş’in kurucu ortaklarından Azerbaycanlı diş hekimi Ramil Musayev ile diş ve ağız sağlığı üzerine haylice, Çayırova Diş üzerine kısmen görüştük. Görüşme vesilesiyle Azeri kültürüne dair bir şeyler daha kaptık, ayrı bir kazanım oldu.

REFERANS TOPLAYIN

DERKEN SEBEBİ VAR

 

2-831.jpg

Çayırova’da diş hekimliğine 2016’da muayenehane ile başlayıp talep artınca iki ortağıyla 2018’de poliklinik açan Musayev yeni şubeyi yine talep üzerine yıl içinde Emek Mahallesi’ne açacaklarını belirtti. Musayev ilk defa dişçiye gidecekleri seçim aşamasına dair; diş hekimliği unvan ve bilgisinin yanı sıra referansla büyüyen bir işletmenin kurucusu olarak da uyardı:

  • İlk defa diş hekimine gidecek bir kişi seçim aşamasında nasıl davranmalı?

 

  • İnsanlar diş hekimine gitmesi gerektiğinde veya gitmek istediğinde benim gördüğüm kadarıyla referans üzerine geliyor. Referansı yoksa, genelde görüntüye bakıp geliyorlar. Yerin tamiratını, dekorasyonunu, hijyenini beğenip geliyorlar. İşler ondan sonra başlıyor. Ama benim tavsiyem etraflarından referans toplayıp giderseler daha iyi çünkü dekorasyon aldatıcı olabilir.

 

SADECE KONTROL İÇİN GELENE

HELAL OLSUN” DİYORUM

 

  • Mecburiyetten sebep değil, sadece kontrol için gelen olmuyor mu?

 

  • Çok nadir de olsa sadece diş kontrolü için gelenler var. Hatta o tip hastaları gördüğümüzde sevinerek bazen bazı hizmetleri ücretsiz yerine getirdiğimi biliyorum. ‘Helal olsun sizin gibi hastaya’ diyorum, çünkü görmüyoruz. Çok nadir rastlanıyorlar. Biraz daha heveslendiriyoruz ki en azından, bırakmasın alışkanlığını.

 

HİZMET KALİTESİNİ

YÜKSELTMEK İÇİN

 

  • Çayırova Diş bugünkü mevcut yerine ve konumuna nasıl erişti. Hangi ihtiyaç üzerinden bu hale geldi?

 

  • Çayırova’da diş hekimliğine Levent Duman ile birlikte muayenehane ile başladık. Sonra orası yetersiz kaldı. Biraz daha kurumsallaşıp Çayırova için hizmet kalitesini biraz daha yükseltip devam etmek istedik. Örneğin röntgen ihtiyacı olduğunda insanları sağa sola yönlendiriyorduk. Ya da çocuk doktoru ihtiyacına yanıt verecek yere sahip değildik. Hizmet kalitesini yükseltmek, Çayırovalı’ya biraz daha konforlu hizmet sağlamak için burayı yaptık.

 

ÇOCUKLUKTAN BERİ

TÜRKİYE SEVDAM VAR

 

  • Türkiye ilgi ve sevginiz nereden geliyor?

 

  • Türkiye’de bu yılın mart ayında, beşinci senem dolacak. Çocukluktan bir Türkiye sevdam ver benim, Türkiye’yi çok severim. Askerden sonra evlendim ve Azerbaycan’da kariyerime başlamadan Türkiye’ye geldim ki burada başlayayım. İçimde Türkiye’ye inanılmaz bir aşk ve sevgi vardı.

 

2015’TE DENKLİĞİ ALIP

2016’DA YERLEŞTİM

 

  • Geldim, burada çeşitli zorluklar gördüm. Diplomam için, denklik almam gerektiğini öğrendim, bilmiyordum o zaman. ‘Tamam’ dedim, gittim, muayenehane kurdum ve klinik yarattım. Ama kafamdan hiç çıkmayan denkliği araştırmaya başladım. Şartlarını kurallarını öğrenip kitaplarını aldım. Hazırlandım ve 2015 yılında YÖK’ün düzenlediği seviye tespit sınavına girip denkliği aldım. 2016 yılında da yerleştim.

İSTANBUL EYÜP’E NİYET

KOCAELİ ÇAYIROVA’YA NASİP

 

  • Neden Çayırova?

 

  • Türkiye’de ilk İstanbul’un Eyüp İlçesi’ne yerleştim. Ama orada başlamadım. Aslında görüşmelere gittim ama Çayırova’da başladım, nasip burayaymış. Tanıştığım arkadaşlardan enerji aldım. Bana biraz daha güvenli geldi. O yüzden Çayırova’yı tercih ettim ve Çayırova’da ikamet ediyorum.

hekim.jpg

 

DİŞ HEKİMLERİ ODASI’NDAN MEMNUNUM: Ramil Musayev mesleği gereği üyesi olduğu Diş Hekimleri Odası Kocaeli Şubesi’ni şöyle değerlendirdi: “Bize yıllık bilgilendirici dergiler gönderip kurslar düzenliyorlar. Davet ediyorlar. Zaman bulabildiklerimize gidiyoruz. Biz gidemezsek, başka arkadaşlar gidiyor. Güzel etkinlikleri oluyor, faydalı oluyor. Üye diş hekimlerine değer veriyorlar. Yıllık promosyonları oluyor, gönderiyorlar. Bir sorun yaşamıyorum. Kongrelerine elbette katılıyorum.”

**

 

 

Diş hekiminin marka

önermesi etik değil

 

marka-1.jpg

 

  • Reklam filmi senaryosu veya gerçek; diş macunu reklamlarında diş hekimlerinin marka tavsiyesinde bulunması doğru mu?

 

  • Diş hekimlerinin marka bildirerek diş macunu tavsiyesinde bulunması doğru bir şey değil aslında, etik de değil. Hasta çok ısrar ederse, kendimizce öngördüğümüz veya kullanıp memnun kaldığımız diş macununu önerebiliriz. Örneğin indikasyon (Bir hastada tedavi yapılmasını gerektiren durum) olabiliyor. Hasta bulamıyor veya ne tür bir ürün olacağını bilemiyor. Bu gibi durumlarda marka ve çeşit belirterek, tedarikçisinin getirtebileceğini söylüyoruz. Ama genel olarak herhangi bir marka üzerinden tavsiyede bulunmak, etik değil.

DİŞ MACUNLARI

DÖRT KATEGORİLİDİR

 

  • Birden fazla etkili olduğu şeklinde reklamı yapılan diş macunlarının, saydıkları etkiye sahip olduğunu söyleyebilir misiniz?

 

 

  • Sanmıyorum çünkü diş macunlarının dört kategorisi vardır: Tam sentetik, yarı sentetik, doğal ve tam bitkisel. Bunların da sınıflandırıldığı kategoriler içerisinde kullanılan malzemeye göredir. Ama malzemelerde aşağı yukarı hepsinde aynıdır. Nemlendirici, tatlandırıcı gibi ufak bir iki madde farkı olabiliyor. İndikasyona göre değişebiliyor bazen.

 

ÇOCUKLARDA BİTKİSEL MACUNU

DAHA ÇOK ÖNERİYORUZ

  • Marka değil içerik üzerinden sizin diş macunu önerileriniz nedir?

 

  • Çocuklarda bitkisel macunları daha çok öneriyoruz. Diş macunu seçiminde sentetik ürünlerden kaçınmak lazım. Özellikle çocuklara en düşük aldığınızda, mavi kuşaklı olanı almalısınız.

 

DAMAK TEDAVİSİ SONRASI

İÇİN TAM BİTKİSEL

  •  Damak kanamalarında, tedavi sonrası için tam bitkiseller tavsiye ettiğimiz bir üründür. Öte yandan tam bitkisel diş macunu, tamamen damak tedavisinde kullanıldığında etkili olmayabilir. Çünkü örneğin, diş taşını temizlemeden bu ürün veya başka bir macunu kullanılırsa, hiç bir sonuç alınamaz. Belli bir süre belki etki eder ama hastalığın nedeni ortadan kaldırmadıkça sonuç edinilemez.

 

 

  • Tüketici hangi diş macununun ne içerdiğini, nasıl anlar?

 

marka-2-001.jpg

 

  • Sınıflandırmada renkler var. Yeşil, tam bitkisel; mavi, yarı bitkisel; siyah, tam sentetik; kırmızı; yarı sentetik.

 

 

 

**

Misvak damaklarda

inanılmaz etkili

 

  • Diş fırçası mı, misvak mı? Niçin?

 

  • Misvak, damaklar için çok güzel bir fırçalama aleti, inanılmaz etkili bir şey. Tamamen kenara itmek, doğru bir fırçalama yöntemi değil. Misvağı ben kendim de kullanıyorum. Diş fırçalama ayrı, misvak ayrı bir mevzuu.

 

PEYGAMBERİMİZ KULLANMIŞ

VE İNSANLARA ÖNERMİŞTİR

 

  • Aslında o zamanın diş macunu ile fırçası, ikisi bir arada bir ürün. Teknolojinin ilerlemediği, diş fırçası ve macununun olmadığı zamanlar Peygamber efendimiz ağız ve diş sağlığını önemsemiş ve Müslümanlara, insanlara bu tarz hijyenlerini sağlamak için önermiştir. Zaten misvaktan yapılan diş macunları da var. Araştırmalar gösteriyor ki misvağın ağız hijyenine, bakteriyel floraya çok güzel etki ettiği kanıtlanmıştır.

NOHUT BÜYÜKLÜĞÜNDE

MACUN MİKTARI YETERLİ

 

  • Diş macununda, fırçaya sürülen miktar ne olmalı?

 

 

  • Diş fırçalama esnasında nohut büyüklüğü kadar macun miktarı yeterli. O diş macunu reklamlarında gösterilen miktar, hayli çok.

 

  • Günde kaç kere, hangi zaman ve durumlarda diş fırçalamalıyız?

 

  • Diş fırçalamada doğru zamanlar akşam uyumadan önce ve sabahta kahvaltıdan sonra. Çünkü akşam uyumadan önce diş fırçaladığımız için sabah kalktığımızda da ağzımız temizdir. Bir yemek kırıntısı, birikintisi olmadığı için kahvaltıdan sonra yapılması daha uygundur.

 

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NÜN

TAVSİYE ETTİĞİNİ ÖNERİYORUZ

 

  • Öğlen yemekleri sonrası fırçalanmasa da olur ama fırçalamakta da herhangi bir zarar yok. Dünya Sağlık Örgütü veya Diş Hekimleri Birliği’nin tavsiyesi bu yönde. Biz de bu tavsiye doğrultusunda önerilerde bulunuyoruz.

 

 

**

 

Çayırova’ya yeni bir şube

Emek Mahallesi Beşyol’da

 

Bu yıl içinde temmuz ağustos aylarında, Çayırova’nın Emek Mahallesi’nde, Beşyol Mevkii’nde kendilerine ait yeni bir poliklinik daha açacaklarını kaydeden Ramil Musayev, “Onun müjdesini de Çayırovalılar’a ve Emek Mahallesi ile civar sakinlerine sizin aracılığınız ile vermiş olalım. Projesi imardan geçen, yeni kliniğimizin de yer alacağı bina bu yıl içinde inşa edilecek. Burada kiracıyız, orada mal sahibi olarak faaliyet gösterecek ama burasını da kapatmayacağız” dedi.

 

HİZMET İNSANLARIN

EVİNE YAKLAŞIYOR

  • Niçin Emek Mahallesi?

 

 

  • Emek Mahallesi ve civarından buraya gelen çok hastamız var. 21’nci asırın teknoloji ve hizmet biçimlerinde hizmet artık insanların evine yaklaşmaya başladı. Emek Mahallesi ve civarından bizi tercih eden çok sayıda hastamız için mevcut yerimizde, ters gelen bir lokasyondayız. Onlar bize gelmesin, biz onların ayağına gidelim mantığıyla orada da bir şube düşündük. Baya da talep var.

İNSANLARIN EKONOMİK

DÜZENİYLE İLGİLİ DEĞİLİZ

 

  • Emek, Çayırova’nın dar gelirli yoğun mahallesi. Bu anlamda yeni şubenin ticari işleyişi bakımından kaygınız yok mu?

 

  • Biz şubeleşeceğimiz, işyeri açacağımız yerlerde bölgenin, bölge insanının ekonomik düzenine bakmıyoruz. Öyle bir düşüncemiz olsaydı sosyal statü olarak orta veya üst gelir grubundan insanların yoğun yaşadığı Gebze Yenikent, Osman Yılmaz gibi mahallelere kurardık. Yani o çok önemli değil.

 

  • Çayırova’da faaliyet göstermemize rağmen çok uzaklardan hastalarımız da geliyor. Yurtdışından, İstanbul’dan, Türkiye’nin bazı bölgelerinden uçakla atlayıp gelen ve diş tedavisini yaptırıp giden arkadaşlar var. Önemli olan hizmettir, kalitedir.”

 

ilham-mehmani.jpg

BENİ YETİŞTİREN ÖYLE ÖĞRETTİ: Ramil Musayev, Beni yetiştiren doktorum İlham Mehmani (fotoğraftaki) ‘Hiçbir zaman hastaya gezen dolar olarak bakmayın. Siz hizmetinizi yapın. Para, pul, kendiliğinden oluşacak şeyler’ derdi. O anlamda filanca yerin hasta kontenjanı fakirdir, zengindir bakmıyoruz” dedi.

 

**

 

Hem sağlığa hem istihdama katkı

 

bina-010.jpg

 

Çayırova, Özgürlük Mahallesi, Adnan Kahveci Caddesi No: 14 adresindeki Çayırova Diş / Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, 2018 yılında diş hekimleri;

afili-poz.jpg

Azerbaycan Tıp Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunu Ramil Masayev,

 

 

levent-duman.jpgDiyarbakır Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunu Levent Duman

 

ortak.jpgDiş Teknisyeni Mahir Ayaz ortaklığında kuruldu.

Toplam 600 metrekare kapalı alana sahip üç katlı poliklinikte iki kata yayılan beş ayrı klinikte tedavi hizmeti veriliyor.

Tam zamanlı hizmet veren poliklinikte sürekli çalışan üç doktorun yanı sıra belli zamanlarda hizmet veren doktorlar da var. Çok muhafazakâr kesimlere de yönelik olarak kadın doktorla da hizmet veriyor.

Beş asistan, iki temizlikçi, bir teknisyen ve bir banko görevlisi ile istihdama da önemli katkı sağlayan bir işyeri.

Ağız diş çene hastalıkları cerrahisi, dental görüntüleme, dental implant, diş protezleri, endodonti (kök kanal tedavisi), estetik diş hekimliği, ortodonti, pedodonti (çocuk diş hekimliği), periodontoloji ve çene eklemi hastalıkları tedavisi uygulanıyor.

www.cayirovadis.com

0262 – 744 44 49

 

ayse-gokben.jpg

 

                                                                                         Ayşe Gökben

                                                                             

UZMAN KADRO: Özgürlük Mahallesi, Adnan Kahveci Caddesi üzerindeki Çayırova Diş’te işyeri kurucu ortakları Azerbaycan Tıp Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ramil Masayev ve Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Levent Duman ile Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Ayşe Gökben  tam zamanlı hizmet veriyor. Kuruculardan Levent Duman mezuniyeti sonrası 8 yıl boyunca Batman’da, uzunca süre Darıca Farabi bünyesindeki Darıca Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde devlet memuru olarak görev yaptıktan sonra özel sektöre geçti.

asistaan.jpg

 

Çayırova’nın sevilen simalarından Diş Teknisyeni Mahir Ayaz’ın da kurucu ortakları arasında yer aldığı Çayırova Diş, konusunda uzman, deneyimli ve güleryüzlü asistanları ile üçüncü yılını geride bıraktı.

 

 

**

Çayırova puanım:

Beş üzerinden üç

 

hekim-222.jpg

 

Çayırovalılar’ın ağız ve diş sağlığı durumuna dair ilçe genelini kapsayamayacak şekilde olsa da, “Kendi gözlemlerim üzerinden, 5 üzerinden 3 veririm ama iyi, pekiyi puanı veremem” diyen Ramil Musayev sorularımız üzerine ayrıca şu önemli uyarılarda bulundu:

FOBİ İLK TEMASTAN BAŞLAR

PSİKOLOJİYLE AŞILIR

“Fobi genelde ilk temastan başlar. Hasta ister çocuk, ister yetişkin olsun bir travma yaşarsa bu ömür boyu gider. Çocuk veya yetişkin gelmiş, uyuşmadan dişi çekilmiş. Çok travmatik yaklaşılmışsa - Azeri kültürü tanımlaması- ile  ‘kabuk altı bir travma oluşturuyor ve bu her zaman fobi olarak kalıyor. Ta ki psikolojiyi anlayan bir diş hekimine rastlayana kadar o travmayı aşmak zor oluyor ama aşılıyor. Aşılmayacak bir şey değil ama biraz zor oluyor.

HERKES HASTAYA

AKTARABİLİYOR MU?

Kimi durumlarda psikolog desteğine de ihtiyaç olabiliyor. Biz psikolojiyi geçiyoruz geçmesine. Ama herkes o psikolojiyi hastaya aktarabiliyor mu, o soru işareti. Yani o hastayı rahatlatma, herkeste maalesef olmuyor yani aşamıyorsa diş hekimi, mecbur psikologdan yardım alıyoruz.

ÇOK UCUZA İMPLANT

KANSER BİLE EDEBİLİR

Diş implantı; çok düşük kaliteli, menşei belli olmayan metallerden yapılırsa kemik erimesinden tutun kansere kadar yolu var. Paslanır, kanser yapar, kemik erimesi yapar. Kemik kırığına kadar götürebilir. Neye önem vermeli? En azından yapılan implantların hakikaten yetkili merci ve kurum onayı, sertifikası var mı, araştırmalı.

BUTİK İMPLANTÇILAR

PİYASAYA SÜRÜYOR

Butik implant firmaları sıkıntı yaşadı mı hemen kapatıyor. İsim değişiyor. Başka marka, adla piyasaya giriyor. Sonra parça sıkıntısı var, bulamıyor. Hasta mağdur oluyor. Bu tarz durumlar yaşanabiliyor. 900-1000 TL tutarındaki implantlar, butik implantçılar tarafından piyasaya sürülen implantlardır.

O FİYATA KALİTELİ ÜRÜN MÜMKÜN DEĞİL

Kaliteli bir ürünü o fiyata üretemezsiniz. İmkânı yok. Mümkün değil. Mesela bizim kullandığımız iki yapancı marka var. Diğer sözünü ettiğim ürünlerin tüketiciye yansıyan ederinin en az iki katına edinemediğimiz zamanlar oluyor. Sadece o da değil. Altyapısı, üstyapısı bir sürü malzemesi var.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.