Petrol-İş sendikacılığı öğretti.  GSB 1 Mayıs’ı Gebze’ye sevdirdi

Petrol-İş sendikacılığı öğretti. GSB 1 Mayıs’ı Gebze’ye sevdirdi

2003’te Tekno Kauçuk ile Petrol-İşli olan Fikret Ağbaba, 12 yıl temsilcilik, dört sene şube yedek yöneticiliği yaptı. Şube yöneticisi olarak devam eden Ağbaba, Petrol-İş’in sendikacılığı öğrettiğini, GSB’nin Gebzeliler’e 1 Mayıs'ı sevdirdiğini söyledi

Sendikal örgütlenme sonrası üstelik Anayasa’da ve yasada yeri olmasına karşın gerek işten çıkartmalar, gerekse günümüzde pandemi bahanesi ve Hükümet’in sermayeye tanıdığı iltimasın sömürüldüğü ücretsiz izinle ıslah girişimi sonrası her sendikanın tutumu farklı oluyor. Bu tür hak ihlallerinde sendikanın tutumunda belirleyici etken o sürece kadar yapılan örgütlenme çalışmasında işverenin olası hamlelerine karşı neyin, nasıl yapıldığı.

TUTTURMAZSAN YARGIYA HAVALE

Şayet sendika örgütlenme sürecinde bir inancı, tutumu, birlikteliği tutturmuşsa anında üretimi durdurup direnişe geçebiliyor. İşçisi, işverenin işçiyi sendikalı olmaktan caydırmak için her tür vaadini geri çeviriyor. Bunun sağlanamadığı örgütlenme çalışmalarında ise günü “kurtaran” tepkiler, konunun sadece- yargıya havale edilip sonucu için yıllar süren beklemeler yaşanıyor.

TUTTURURSAN GREVE DİRENİŞE

Bu temelde Petrol-İş’in bölgemizdeki gerek örgütlenip o sorunu yaşadığı yerlerde, gerekse örgütlü olup TİS’in tıkandığı süreçlerde direniş olsun, grev olsun işçisiyle birlikte güçlü, etkili bir duruş sergilemesindeki temel etkenlerden biri belki de en birincisi, eğitim. O eğitimin ne olduğunu Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir’e de sorduk. Detaylı yanıtına önümüzdeki günlerde yer vereceğiz. Ancak o eğitimin ne olduğunu aynı zamanda Darıca Belediyesi MHP Meclis Üyesi olan şube yöneticisi Fikret Ağbaba ile de biraz konuştuk.

İŞÇİLİĞE SENDİKALI BAŞLADI

agbaba-1.jpg

Fikret Ağbaba’nın işçilik hayatı 2003’te Tekno Kauçuk ile başladı. İşyerinde Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi örgütlüydü. Ağbaba özetle sendikacılığı Petrol-İş’te öğrendiğini ve öğrenmeye devam ettiğini, Petrol-İş’in kurucu bileşenleri arasında yer alıp sözcülüğünü sürdürdüğü Gebze Sendikalar Birliği’nin ise Gebzeliler’e 1 Mayıs İşçi Bayramları’nı sevdirdiği söyledi. Detaylar şöyle;

20 YILLIK SENDİKALI İŞÇİ

Şube yönetiminde üye olarak yer aldığı için fabrikada işçiliği sürdüren Fikret Ağbaba, işçilik hayatının beşinci yılında, 2008’te işyeri temsilcisi seçildi. 2016-2020 arası yönetim kurulu yedek üyeliği yaptı. Temsilciliği yönetime asil üye olarak girdiği 2020 yılına kadar sürdürdü. Aynı zamanda üst kurul delegesi. 14 yılı aktif görevde olmak üzere 20 yıldır sendikalı işçi olan Ağbaba şunları kaydetti:

TEK AMACIMIZ, EKMEĞİMİZ

“Sendikamızda, şubemizde aile gibiyiz. Sendikamızın Gebze Şubesi çok farklı bir şubedir. Diğer şubeler ile de farklı yerlerdeki eğitimlerde yer aldık. Bizde kişilerin siyasi görüşleri hiçbir zaman ön plana çıkmaz. Her görüşten insanların yer aldığı bir sendikayız. Bizim tek bir amacımız var, ekmeğimiz. Halen de aynı mücadeleyi vermeye devam ediyoruz.

HİÇ FİKRİM YOKTU AMA…

Tekno Kauçuk’a 24 yaşında girdiğini, öncesinde özel sektörde şahsı adına çalıştığını kaydeden Ağbaba, “Tekno Kauçuk’ta çalışmaya başlamadan önce sendikalarla alakalı hiçbir fikrimiz, düşüncemiz yoktu. Ama olumsuz bir bakış açımda hiç olmadı. Öte yandan Doğu kökenli olmamızdan da sebep biraz daha yakınız sendikal konulara, uğraşlara. Biraz daha heyecanlıyız.

ÖĞRENDİK, ÖĞRENMEYE

DEVAM EDİYORUZ

 

taknooo-2.jpg

Zaten Tekno Kauçuk’a girdikten üç sene kadar sonra kendimi sendikanın tam ortasında buldum. İşçi temsilciliği yaparken aynı zamanda sendikal eğitimlerle sendikamızı yapmakta olduğumuz işi öğrenmeye başladık halen de öğrenmeye devam ediyoruz” dedi.

 

 

 

 

**

GSB 1 Mayıs’ı tüm

Gebzeliler’e sevdirdi

 

1-mayis.jpg

Gebze Sendikalar Birliği kurucu bileşenleri arasında yer alan ve halen sözcülüğünü sürdüren Petrol-İş’in farklı öğretilerde de bulunduğunu kaydeden Ağbaba,  “Ülkemizde daha önce kutlanan 1 Mayıslar malum çok farklıydı. Kaldırım taşlarının sökülmesine kadar, şiddetle gündeme gelen 1 Mayıslar yaşadık.

GEBZE FARKI, GEBZE FARKLI

 

agbaba-2.jpg

Ama biz Gebze Sendikalar Birliği dâhilinde, GSB’nin diğer bileşenleri ile birlikte 1 Mayıs kutlamaları yaptık. Petrol-İş’in Kocaeli Şubesi ile İstanbul Şubeleri bile Gebze’ye geldi. Çünkü Gebze’deki 1 Mayıs kutlamaları çok farklı oldu. Çok sayıda değişik sendikanın her siyasi görüşten emekçileri ile birlikte kutlamalar yapıldı. Şubemizin de bileşenleri arasında yer aldığı GSB, Gebze’de toplumun tüm kesimlerine 1 Mayıs’ı sevdirdi” dedi.

 

 

**

Birleşik mücadeleye devam!

 

 

Tekno Kauçuk’un Gebze OSB’deki iş yerinde bir dönem toplu sözleşme sürecinin hayli çetin geçtiğini, kapsam dışı çalışanların da desteğiyle grev oylamasında “greve evet” sonucunun çıktığını, greve ramak kala sözleşmenin işçilerin talepleri ile imzalandığını kaydeden Ağbaba, “Mücadeleye devam ediyoruz” dedi. Ağbaba ayrıca özetle şunları kaydetti:

TEKEL’E, FLORMAR’A DESTEK

 

agbaba-3.jpg

“Ankara’daki Tekel eylemlerine kadar gerek bölgemiz gerek ülkemizde çok sayıda grev, direniş ve eyleme desteklerimiz oldu. Sendikamızın örgütlenmek istediği Flormar’da emekçilerin direnişine çok büyük destek sağladık. Fabrikamızın mesafe olarak da Flormar’a yakın mesafede olmasından dolayı direnişe lojistik anlamında büyük destek sağlanmıştır.

TOPLUMSAL SORUNLARA DA DUYARLIYIZ


İşimiz ve vaktimiz elverdiğince her grev, direniş ve eylemlere katılmaya çalıştık. Ama sonuç itibariyle çalışanız ve 24 saat esası itibariyle sahada olamıyoruz. Petrol-İş Sendikası sendikal eğitimler, örgütlenme, toplumsal dayanışmaları destekleme ve kadın şiddeti gibi toplumsal konularda önemli çalışmaları olan bir sendika. Aynı zamanda bizlerde bu konularda bilinçlenerek saha çalışmalarında görev alıyoruz.


Sendikal görevlerde ve  eğitimlerde, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren konularda edinmiş olduğum birikimle dile getirmeye ve mücadele etmeye devam edeceğim.”

tekno-toplu.jpg

 

Tekno Kauçuk’ta son toplu sözleşme greve ramak kala imzalandı.

 

sozlesme-222.jpg

Petrol-İş Genel Merkezi’nde 20 saatlik görüşme sonrası taraflar masada anlaştı. (Harici fotolar: Facebook/Tekno Kauçuk ve Petrol-İş Gebze)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.