Petrol fiyatlarında sert düşüş

Petrol fiyatlarında sert düşüş

Durgunluk beklentisi, dolardaki güçlenmenin yarattığı baskı ve Çin'de artan koronavirüs vakaları nedeniyle bugün petrol fiyatlarında düşüş yaşandı.

Çin'de koronavirüs pandemisinin yeniden canlanmasının küresel ekonomik yavaşlamaya ilişkin endişeleri artırmasıyla birlikte petrol fiyatlarında bugün keskin bir düşüş yaşandı. Batı Teksas tipi ham petrol gün içinde yüzde 5,5 değer kaybetti ve varil başına 100 doların altına düştü. Brent tipi ham petrol vadeli işlemleriyse gün içinde yüzde 4,5'lik düşüşle varil başına 102,32 dolara geriledi. Azalan likidite, petrol fiyatlarını daha keskin hareketlere karşı savunmasız bıraktı. Brent petrol vadeli işlemleri geçen hafta dolar bazında tarihin en büyük üçüncü düşüşünü kaydetmişti.

 

DOLARIN GÜÇLENMESİ BASKIYI ARTIRDI

Çin'de artan koronavirüs vakaları ve yakında ABD'de açıklanacak enflasyon verileri talebe yönelik endişeleri artırırken, düşüş eğilimi emtialara yayıldı. Doların güçlenmesi baskıyı artırarak petrolü yatırımcılar açısından daha az çekici kıldı ve gelişmekte olan piyasalar için daha pahalı hale getirdi. Merkez bankalarının enflasyonla mücadele etmek için agresif bir şekilde faiz oranlarını artırması ve ABD'nin resesyona girebileceğine yönelik endişelerin alevlenmesi nedeniyle ham petrol fiyatları haziran başından bu yana düşüş eğiliminde. Sidney Enerji Forumu'nda bugün konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, mevcut durumu “ilk küresel enerji krizi” diye nitelendirdi ve krizin dünya ekonomisi üzerinde yaratacağı etkiden endişe duyduğunu belirtti.

 

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.