Parçala. Böl. Zira  yönetmesi kolay

Parçala. Böl. Zira yönetmesi kolay

Siyasi tabirle, “Mikro milliyetçilik yerleri” diye de tanımlanan 12 Eylül hukuku ürünü hemşeri derneklerini MHP’li Ferit Taşdemir’e de yorumlattık: “Parçala, böl. Zira yönetmesi kolay olur.”

** Siyasi tabirle, “Mikro milliyetçilik yerleri” diye de tanımlanan 12 Eylül hukuku ürünü hemşeri derneklerini MHP’li Ferit Taşdemir’e de yorumlattık: “Parçala, böl. Zira yönetmesi kolay olur.”

 

** Gebzeli Ferit Taşdemir, Gebze’de kurulu Gebzeliler Derneği’ni aynı tanımın dışına çıkartmadı ama özel parantez açtı: “Koruma içgüdüsü. İzmit’te de İzmitliler Derneği var, emsalleri çok yerde var.”

 

Kocaelideki dernekler, aynı çatı altında toplanmanın yollarını İzmitliler Derneği’nin düzenlediği toplantıda konuştu. İzmitliler Derneği Başkanı Ali Kanbak, Kocaeli’deki tüm dernekleri birleştirip bir üst kurul kurmayı amaçlıyoruz” dedi.

Kaynaktan kaynağaBianet.. Bianet’in de kaynağı: Kocaeli Gazetesi. 30 Mayıs 2002.

**

İSMİNE, “KOCAELİ”Yİ EKLEMİŞ

İzmitliler Derneği’nin varlığından haberdardır. Ferit Taşdemir hatırlatınca, “Acaba devam ediyor mu?” diye Google sorgusu yaptık. Girişte alıntısını yaptığımız detay ile birlikte şu bilgiler dikkat çekti. İzmitliler Derneği isim değiştirmiş. Kocaeli İzmitliler Derneği olmuş.

BU DA YAŞ KOTASINDAN AYRIŞMA

Bir de Genç İzmitliler Derneği kurulmuş. “Kocaeli İzmitliler Derneği Gençlik Kolları mı” acaba diye düşündük ama değilmiş. İzmit’te İzmit merkezli İzmitliler’i kucaklayan ikinci hemşeri derneği yaş kotasından ayrıştırma ile kurulmuş. Ancak bununla sınırlı değil.

İZMİT’İN BATISINI AYRIŞTIRIP

BİR DERNEK DAHA KURMUŞLAR

Bir öngörü ile “Saraybahçeliler Derneği” sorgusu yaptık. Tutturduk.  İzmit Saraybahçeliler Derneği de kurulmuş. İzmit’in tam göbeğindeki İzmitliler’i kucaklıyor muhtemelen. Bekirpaşalılar Derneği, Google’dan çıkmadı.

MANAVLAR

Kocaeli Manav Türkleri Dayanışma Platformu.. Malum Gebze, İzmit, Kandıra.. Yerli ahalisine manav deniyor…

 

TAŞKÖPRÜLÜLER…

Taşköprülüler Derneği; İzmit ve Körfez İlçe ile birlikte kısmen Gebze sınırlarındaki 70 köyden oluşan bir bölgenin adı. Onlar da manav. Gebze ve Körfez’de de şubeleri var.

EN “GURBETÇİSİ”: GEBZE

KANDIRALILAR DERNEĞİ

İyi de bu derneklerin hiçbiri hemşeri derneklerinin özü gurbetçiliği ifade etmiyor ki. Çünkü üyeleri gurbette değil. En uzak mesafelisi muhtemelen Gebze’deki Kandıralılar Derneği. Aynı il sınırları içinde ama hepi topu 100 kilometre. Kocaeli içindeki, Kocaeli menşeli hemşeri dernekleri arasında diğerlerine nazaran, tek değil ama en uzun mesafelesi. Malum. İzmit’teki Kandıralılar Dernekleri, Kandıra’ya 50 kilometre mesafede.

DUR DURAK BİLMEYEN MİKRO MİLLİYETÇİLİK

 Gebze’de de çok sayıda Gebze köy derneği de var. Yani şekil o ki mikro milliyetçilikte sınır yok. Gebze ve emsallerinde ileride köylere bağlı mezraları ifade eden, mezralılar derneği yapılanmalarına tanık olursak şaşmamalı.

Milliyetçilik içinde milliyetçilik. Mikro milliyetçilik. Ferit Taşdemir’e, Milliyetçi Hareket Partisi Gebze İlçe eski Başkanı, Gebzeli Ferit Taşdemir’e ilk değil ama ikinci sorumuzdu. Haberi tasarlarken öne çektik. Sayfa tasarımında da, en üste:

 

KAPİTALİST EMPERYALİST ZİHNİYET ÜRÜNÜ

 

-        12 Eylül hemşeri dernekleri yapılaşmasının önünü açtı. Gebze’de de tablo ortada. Öyle ki, Gebze’de Gebzeliler Derneği kuruldu. Hemşeri derneklerini değerlendirir misiniz?

 

-        Parçala, böl. Zira yönetmesi kolay olur. Bu kapitalist ve emperyalist zihniyet 12 Eylül darbecileri ile toplumsal hayatımızı da uygulanmış. Dediğimiz gibi bırakın her ilin derneklerini, ilçe ve köylere dahi inerek bölünme başarı ile gerçekleşmiştir. Bu yapılaşmada Gebze’de Gebzeliler Derneği, Gebze’nin köy dernekleri de kurulmuştur. Bu bir nevi devasa nüfuslu ilçede azınlıkta kalanların, kendisini koruma içgüdüsü olarak tanımlanabilir. Sadece Gebze’de değil; örneğin İzmit’te de İzmitliler Derneği vardır. Benzer il ve ilçelerde de vardır diye öngörüyorum.

 

FOTO

 

antiiik.jpg

 

ANTİK KAFE’DE, TAM DA O GÜNDE: Biz Ferit Taşdemir’i dizimizde, o bizi Antik Kafe’de ağırladı. Gebze’nin nezih mekanında 12 Eylül’ün tam da 40’ncı yıldönümünde 12 Eylül’ü konuştuk.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.