Paramız olmasa cenazemiz ortada kalacak

Paramız olmasa cenazemiz ortada kalacak

Halası Yıldız Akyel’i Gebze’de defnetmek isteyince ikamet faktöründen ötürü bedelini ödeyen Selim Koç, “Demek ki paramız olmasa cenazemiz ortada kalacak” dedi. Gebze Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Çelik, meclis kararının uygulandığını söyledi.

İstanbul’da Korona’dan ötürü tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden ve kimsesiz olduğu söylenen Yıldız Akyel, Gebze’deki akrabalarının girişimiyle Gebze’de toprağa verildi. Yakınları defin işleminden ötürü ücret alınmasına tepki gösterirken Gebze Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Çelik, Gebze’de ikamet etmeyip öldükten sonra Gebze’de defnedilmek istenen kişiler için alınan meclis kararını uyguladıklarını söyledi.

 

ANA KIZ KORONA’YA YAKALANDI

Gebze’de ikamet eden Selim Koç’un halası Yıldız Akyel (91) ve halasının kızı Sultan Topal, Koronavirüs’e yakalandıktan sonra İstanbul Başıbüyük’teki  Marmara Üniversitesi Pendik Başıbüyük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, yoğun bakımda tedaviye alındı. Yıldız Akyel bir süre önce hayatını kaybederken kızı Sultan Topal’ın tedavisi sürüyor. Selim Koç, halasının vefatının ardın halasının kızının kendilerine telefonla ulaştığını, ‘Annemi yoğun bakıma aldılar, bir araştırın’ dediğini söyledi. Araştırmaları sonrası halasının o görüşmeden bir gün önce öldüğünü öğrendiklerini kaydeden Selim Koç şunları kaydetti:

 

DEFİN GÜNÜ BEDELİNİ İSTEDİLER

“Kimsesi olmadığı için halamızı oradan almamız gerekiyordu. Gebze Belediye Mezarlıklar Müdürlüğü’nü aradım. Durumu olduğu gibi anlattım. Gebze’ye defnetmek istediğimizi söyledim. Bize, ‘Getirin kardeşim’ dediler. Mezar yerini hazırlattılar. Abim ve kardeşlerim Pelitli’deki Gebze Belediye Mezarlığı’na getirdi. Saat 16.30 sularında kaldıracakları sırada, ‘4 bin 600 lira para ödeyin. Cenazeyi kaldırın’ demişler. Kardeşlerim beni arayıp bildirdi. Ben de, ‘Biz nereden bulacağız o parayı. Niye istiyorlar o parayı?’ diye sordum. Gebze’de ikamet etmediği gerekçesiyle istemişler.

 

BİR GECE MORGDA REHİN KALDI

Zoruma gitti. ‘Cenazeyi kaldıralım. Yarın öderiz parayı’ dedim. ‘Yok, öyle kaldıramazsınız’ demişler. Bizim cenazemiz o gece morgda rehin kaldı. Biz de o günün sabahı kardeşimle belediyeye gittik. Gebze Belediye Başkan Yardımcısı Selamet Güner kardeşime, kendi ilgi alanına girmediğini söyledi. Gebze Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Çelik’in yanına gitti kardeşim. Sedat Çelik kardeşime, ‘Prosedür böyledir. Gider parayı ödersiniz. Biz de kaldırırız’ diyor. Kardeşim de, ‘Kimsesi yok o parayı nasıl bulacağız?’ diye sorunca Sedat Çelik yine prosedürün öyle olduğunu söylüyor.

 

2 BİN 500 LİRAYA YÜKSELDİ

Kardeşim de orada, ‘Ben 20 yıllık AK Partili’yim. Yazıklar olsun size oy verdim, haram olsun’ diyor. Sedat Çelik bir de kardeşime arkadan bakıp bıyık altından gülüyor. Kardeşim de bir ay önce kaybettiğimiz abim Fazıl Koç’un mezarının yanında mezar yeri olduğunu belirtip, ‘Abimin yanına defnederiz’ diyor. Orada da bin 600 lira bedelle, abimin yanında yer ayırtmıştık. 15 gün içinde ödemimizi istediler. Aradan 20 gün geçmişti. Kardeşim de, ‘Bin 600 lirayı ödeyim. Halamızı abimin yanına defnedelim’ dedi. Bu sefer de, ‘Dolar yükseldi. 2 bin 500 lira oldu’ dediler. O parayı ödeyip defnettik, tapusu da elimdedir.

 

‘DEFNEDELİM BURAYA’ DİYEMEZLER MİYDİ

Bizim zorumuza giden bu. Burada bir belediye başkan yardımcısı, prosedür olabilir ama ‘Ya kardeşim. Bu kişi kimsesiz. Yeğenleri cenazeyi bulup getirmiş. Defnedelim buraya’ diyemezler miydi, derlerdi. Çok yapıyorlar, örnekleri çok var. Onu geçtim. Bin 600 liraya mezar yeri ayırtmışız. Bizden 2 bin 500 lira, abimin mezarının yanındaki yer için para aldılar, halamı oraya defnettik. Bu kadar ayıp bir şey. Bizim demek ki paramız olmasa cenazemiz ortada kalacak. Nedeniyse, rahmetlinin ikametgâhı başka yerde gözüküyormuş. Haksızlık şu. Belediye başkan yardımcısı, ‘Prosedür böyle ama böyle bir durum var. Böyle yapmamız gerekir’ derken bıyık altı gülüp, ‘4 bin 600 lirayı verin, defnedin’ demek çok kötü bir şey. Yazıklar olsun. Kimseyi zan altında bırakmıyorum ama 34 yıldır Gebze’de ikamet ediyorum. Böyle bir şey görmedim. Belediye başkan yardımcısı konuşurken sözlerinin nereye gideceğini bilmeli. Belediye başkanına sorabilirdi.”

 

ÇELİK: MECLİS KARARI UYGULANDI

Gebze Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Çelik konuya dair gazetemize yaptığı açıklamada Gebze dışında ikamet edenler için Gebze Belediye Meclisi tarafından alınan kararın uygulandığını söyledi. Rahmetlinin Gebze’deki bir başka yakınının mezarı üzerine defnedilmesi halinde ücret alınmayacağı seçeneğini de sunduklarını ancak defin talebinde bulunanların kendi aralarında uzlaşmamasından ötürü bunu kabul etmediklerini kaydeden Sedat Çelik, mezar yeri yanından mezar yeri ayrılması durumunda geçerli olan tarifeyi uyguladıklarını dile getirdi. O rakamın da 2 bin 500 lira olduğunu ve bin 600 lira tutarında bir rakamın hiç uygulanmadığını kaydeden Sedat Çelik, Selim Koç ve yakınlarının defnin ücretsiz gerçekleşmesi için çok yerden girişimde bulunduğunu, belediye olarak prosedürü uyguladıklarını belirtti. Sedat Çelik, “Şikâyette bulunanlar tamamen haksız. Gebze dışından definlere ücretlendirme koymasak mezarlıklarda Gebzeliler için yer kalmaz” dedi.

 

 Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.