“Pandemi ile mücadelede  yorulduk, tükenmek üzereyiz”

“Pandemi ile mücadelede yorulduk, tükenmek üzereyiz”

Kocaeli Tabip Odası Başkanı Op.Dr.Ömer Ardamar, sağlık çalışanlarının pandemi ile mücadelede yorulduklarını, tükenmek üzere olduğunu belirterek, devletin acil önlemleri arttırmasını istedi. Dr. Ardamar, pandemide nisan ayından daha ciddi bir noktaya gelin

Korona virüs ile mücadelede en ön safta mücadele eden sağlık çalışanları Mart ayından bu yana hiç durmadan virüs ile mücadele etmekten yoruldu. Siyah kurdelelerle hastanelerde hizmet veren hekimler, hafta boyunca çeşitli eylemler yapacak.

Özgür Kocaeli Gazetesi haberinde Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Ardamar, sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu süreç, yaşadıkları sıkıntılar, neden tükendiklerini açıkladı.

VAKA SAYILARI NİSAN AYINI GEÇTİ

Koronavirüs vaka sayılarının nisan ayının üzerine çıktığını söyleyen Kocaeli Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Ardamar, pandemi hastanelerinin dolu olduğunu kaydetti. Vakaların pardeminin ilk zamanlarında hastanelerde yatırıldığını söyleyen Dr.Ardamar, şunları anlattı: “-Şu anda vakaların sadece orta ve ağır olanları hastanede yatırılıyor. Diğer vakalar evlerine gönderiliyor. Buna rağmen pandemi hastaneleri ve bu hastanelerin yoğun bakımları dolu. Diğer hastanelerdeki durumu bilmiyoruz.

İKİ HAFTADA 15 HEKİM ÖLDÜ                                                                

Koronavirüs sağlık çalışanları arasında çok yaygın. Vatandaşların virüse yakalanma oranından 10 kat daha fazla virüse yakalanıyoruz. Bize sadece hekimlerin bilgileri geliyor. Onlarda hastanede yatan hekimler. Evde tedavi görenlerin sayısını bilmiyoruz. Geçen hafta 4, bu hafta 2 arkadaşımız koronavirüs oldu. Bugüne kadar Kocaeli’den yaşamını yitiren doktor arkadaşımız olmadı. Ancak Türkiye genelinde son iki haftada 15 arkadaşımız yaşamını yitirdi. Bu çok ciddi bir rakam.

KARANTİNAMIZ BİLE

 YOK Sağlık çalışanları koronavirüs olduklarında diğer meslek grupları ve vatandaşlarla aynı muameleyi görmüyor. Sağlık çalışanları koronavirüs olduktan sonra iki testleri üst üste negatif çıkınca hemen iş başı yaptırıyorlar. 14 gün karantinada kalamıyoruz. Bu süreçte en fazla çalışan kesim olmamıza rağmen karantina sürecimiz bile daha az. Ağrılarımızla birlikte insanları tedavi etmeye çalışıyoruz. Gerçekten bu durum sağlık çalışanlarını çok yıpratıyor.

CİDDİ ÖNLEMLER ALINMALI

Tabipler Odası olarak biz salgın başladığından bu yana iyi yönetilmediğini söylüyoruz. Artık tükenmeye başladık ve bu nedenle Tabipler Birliği bu haftayı “Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz” haftası ilan etti. Yaşadığımız sıkıntılara dikkat çekmek için siyah kurdelelerle çalışıyoruz. Vakalar her geçen gün artıyor. Her taraf açık, kısıtlamalar yok. Mart ve Nisan ayında kısıtlamalar yapıldı. AVM, berberler, kafeler, lokantalar kapatılırken şu an her yer açık. Şu anda mart ve nisan dönemine geri döndük. Ciddi önlemlerin alınması gerekiyor.

İNSANLAR ÇOK RAHAT

Normalleşme insanlara rahat geldi. Şimdi herkes rahat ve maskeler kollarda, çenelerde dolaşılıyor. İnsanlarda anlamsız bir şekilde maskeden kaçış durumu var. Ama bu süreç için maske, mesafe ve temizlik kuralları çok önemli. Hatta maskenin üzerine siperlik bile takılmalı. İnsanlar zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalı. Çıkıyorsak maksimum koruma ile çıkmalıyız. Kalabalığa giriyorsak mutlaka maske ile birlikte sosyal mesafeyi korumalıyız.

KORUYUCU HEKİMLİK ÖNEMLİ

 Pandemide en önemli şey koruyucu hekimliktir. İnsanı hasta etmiyorsanız en başından tedavi ediyorsunuz demektir. Hasta olmamak için çaba göstermeliyiz. Hasta olduktan sonra önemi yok. Virüsün daha sonda hangi komplikasyona yol açtığını bilmiyoruz. 3 ayda bir bağışıklık kayboluyor. Kaç kez geçireceğiz belli değil. Bu nedenle kendimizi korumalıyız.

RESMİ RAKAMLAR BİZE VERİLMİYOR

 Şu anda Türkiye genelinde açıklanan rakamları gerçekçi bulmuyoruz. Hastaların hepsi biz hekimlere geliyor. Hastanelere gelen hastaları görüyor ve biliyoruz. Gerçek hastaların açıklanan rakamların katlarının üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Doktor arkadaşlarımızdan gelen veriler üzerinden bunu söylüyoruz. Çünkü resmi rakamlara bize verilmiyor. İl Hıfzıssıhha Kurullarında biz yer almıyoruz” Sağlıkçılar tulumların içinde mahvoldu Sağlık çalışanlarının pandemi ile mücadele ederken çok yorulduklarını ve artık sıkıntıları tolere edecek durumlarının kalmadığını söyleyen Tabip Odası Başkanı Ömer Ardamar, “Saatlerce tulum içinde kalmaktan arkadaşlarımız mahvoldu” dedi.

ÇOK YORULDUK

 Kocaeli’de sağlık çalışanları arasında tayin isteyenlerin olduğunu söyleyen Ardamar, şunları aktardı: “Şu anda diğer odalarda istifalar başladı. Biz de ise sadece istifa edeceğini söyleyen arkadaşlar var. Sağlık çalışanları çok yoruldu. Elbette bu bizim işimiz ve çalışıyoruz. Çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Biz bunları yaparken insanların bize yardımcı olması gerekiyor. Ben gezeyim ama hekim bana bakıp iyileştirsin demek olmuyor. Tüm önlemleri alıp hasta olanlar için elimizden geleni yapacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.