“Özbekistan ile işbirliği içinde olacağız”

“Özbekistan ile işbirliği içinde olacağız”

Özbekistan Cumhuriyeti Fergani Vali Yardımcısı Mexsinxuja Abduraxmonov dün Gebze Ticaret Odası’nı ziyaret etti. GTO Başkanı Nail Çiler, Özbekistan ile her türlü işbirliği içinde olacaklarını ifade etti.

Gebze Ticaret Odası (GTO)  kasım ayı olağan meclis toplantısı dün gerçekleştirildi. GTO Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda ilk olarak oda tanıtım filmi izletildi. Tanıtım filminin ardından Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler bir konuşma gerçekleştirdi. 
Başkan Çiler yaptığı konuşmada, “Bu tür özel günlerden konuşmak çok zor olsa da içimden geldiği gibi konuşmak istiyorum. Bu ay içinde üçüncü Özbek heyetini ağırlıyoruz. Hem bölgenin güzelliklerini ortaya çıkarmak hem değil insanının önünü açmaktır. Aynı köklü medeniyetin temsilcileri ve Özbekistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk kardeş ülkeyiz. 
TÜRKİYE VE ÖZBEKİSTEN KARDEŞTİR
Türkiye ve Özbekistan kültürel ve sanatsal yönden de kardeştir. Özbekistan ile aramızda bir hareketlilik var. Kültürel ortaklığımız yanında sizin genç nüfusunuz ve yeraltı zenginlikleriniz var. Bu kadar ortak kültürümüz olmasında rağmen ekonomik ilişkiler istediğimiz düzeyde değildir. Gebze sınırlarının dışına taşmıştır. Uluslararası arenada sizin gibi gelişmekte olan ülkelere OSB’ler kuruyoruz. Yakında Özbekistan’a bir OSB kuruyoruz. Bu OSB kuranlar hep Gebze’den çıkıyor. Gebze’de 9 tane OSB’si var. Kocaeli 1 milyon 906 bin nüfusumuz var. Yüzölçümü olarak sizin kadar yokuz ama etki alanımız çok büyük. 
Gebze hem üreten, hem tüketen, hem de geleceğe ışık tutan bir bölgedir. Gebze Ticaret Odası’nın kapılarını siz değerli dostlara açtık. Sizi bölgemizde ağırlamaktan onur duydum” dedi. 
FERGANİ’YE DAVET ETTİ
Özbekistan Cumhuriyeti Fergani Vali Yardımcısı Mexsinxuja Abduraxmonov ise yaptığı konuşmada  şunları ifade etti: 
“Cumhurbaşkanlarımızın 2 yılki görüşmeleri ardından tarihten gelen ilişkilerimiz daha da arttı. Fergani’de geçen sene 500 milyon dolar üzerinde ihracat yaptık. Son 2 yılda Özbekistan ekonomik olarak kapılarını açtı. Bunun sonucunda Fergani’de 118 tane yabancı yatırımcı firmaları açıldı. Son 2 senede Özbekistan’da önemli değişimler oldu. Hepinizi Fergani iline davet ediyorum. Yaşadığımız dönemlerde birlikte hareket etmemiz gerekir. Özbekistan Cumhurbaşkanı Türkiye ile ekonomik ve diğer ilişkilerin gelişmesi için büyük çaba sarf ediyor.  Bugün buraya gelmemizin en büyük nedeni Fergani ilimize davet etmektir.”dedi.
Konuşmalardan sonra konuklara GTO Başkanı Nail Çiler tarafından hediye takdim edildi. Haber Merkezi
mexsinxuja-abduraxmonov.jpgnail-ciler-005.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.