OSMAN HAMDİ BEY İÇİN ESKİHİSAR NEYSE BMİS İÇİN DE O, O tesisi Sapanca’ya yana yakıla kaptırdık!

OSMAN HAMDİ BEY İÇİN ESKİHİSAR NEYSE BMİS İÇİN DE O, O tesisi Sapanca’ya yana yakıla kaptırdık!

BMİS’in Sakarya’ya bağlı Sapanca’da 2005’te edindiği sosyal tesisleşmede ilk alternatif Eskihisar idi. O yerin fiyatı bütçeyi aşınca Gebze’ye çok yakışır otesis avucumuzdan bağıra bağıra gitti.

Gazetemizde bugünden itibaren başlattığımız, “40’ncı yılında 12 Eylül” temalı, “Hava ‘kurşun’ gibi ağır” ana başlıklı dizimizin ilk konuğu; BMİS Gebze Şube eski Başkanı, günümüz DİSK Genel Sekreteri ve BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu oldu.

ŞUBE BAŞKANLIĞINDAN SEBEP DEĞİL

Gerek konuştuklarımız, gerek tanıklıklarımızdan esasla Eskihisar’ın BMİS’te ayrı bir yeri olduğu açığa çıktı. Neredeyse ve belki de Osman Hamdi Bey için Eskihisar neyse, BMİS için de o. Ve bu tespitimiz Serdaroğlu’nun Gebze Şube Başkanlığı yapmış olması ile sınırlı değil. Asla değil.

ESKİHİSAR’DA 1 MAYIS. HEM DE 1981’DE

Eskihisar darbeden hemen 8 ay sonra, üstelik o baskı sürecinde belki de Türkiye’de tek olacak şekilde, katılımcılar şartlar gereği birbiriyle konuşmasa dahi bir 1 Mayıs kutlamasına ev sahipliği yaptı ki o süreçte öylesi bir kutlama, halk ağzıyla her babayiğidin işi değildi.

BU PANEL BURADAYSA SEBEBİ VAR

Adnan Serdaroğlu, 01 Mayıs 1981’deki o 1 Mayıs kutlamasını sendikanın işyeri temsilcilerine yönelik Eskihisar’da düzenlediği, 2018 yılındaki bir panelde hatırlattı. “Bu toplantı için Eskihisar’ı seçmemizin özel bir nedeni var” diyerek toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bizim de ilk kez duyduğumuz izahta bulundu.

GELENEKSEL İFTARDA DA İLK TERCİH

Bu arada BMİS’in her yıl Ramazan ayında geleneksel düzenlediği ve şubeler marifetiyle yurda yaydığı iftar yemekleri malum bu yıl tekrarlanamadı. 2019’daki Darıca’da idi ama 2018 ve berisi, yine hep Eskihisar’da idi.

BMİS’İN ESKİHİSAR’DAKİ İNSAN İZLERİ

Eskihisar’ın BMİS için bir diğer önemi düne kadar aslında köy olan, Gebze’nin diğer ilçelerine nazaran az nüfuslu mahallelerinden Eskihisar’ın her yerinde, çalışanları ile iz bırakması. Köyün abilerinden Mehmet Okan, halen Eskihisar Köyü Muhtarlığı yapan Tayfun Özcan, BMİS’in Gebze’de örgütlü olduğu fabrikalardan emekli oldu.

FİYATI, BÜTÇEYİ AŞTI

Öte yandan BMİS’in 2005 yılında sendikanın üyelerine ve emek hareketine kazandırdığı, eğitimin yanı sıra dinlencenin de tasarlandığı, Sapanca Gölü manzaralı, Sapanca’nın tepelerindeki o tesis için ilk alternatif Gebze, Eskihisar idi. Nokta atışıyla belirtmek doğru olmaz ama Eskihisar’ın göbeğindeki o yer için biçilen fiyat bütçeyi aşınca Sapanca tercih edildi. Gebze’ye de çok yakışırdı ama kentlilik duruşuyla o tesis, bağıra bağıra elimizden avucumuzdan gitti. (Haber Merkezi)

BMİS’Lİ MUHTAR ÖZCAN’IN SAYESİNDE: Adnan Serdaroğlu, BMİS Gebze’nin örgütlü olduğu Sarkuysan emeklisi, günümüz Eskihisar Muhtarı Tayfun Özcan ile Osman Hamdi Bey Evi’nin yandan giriş kapısında. Serdaroğlu’na kapıları mesai saati dışında, Özcan’ın girişimiyle kısa süreliğine açıldı ve fotoğraflama 01 Mayıs 1981’deki toplantının yapıldığı yerde, tam orada gerçekleşti. Aksi halde arka planda sadece Osman Hamdi Bey Evi ile belli belirsiz, bahçeyi gösteren fotoğraf karesi kullanacaktık.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.