Ortaöğretime geçiş velilerden geçemedi

Ortaöğretime geçiş velilerden geçemedi

TEOG’un kaldırılmasının ardından getirilen yeni ortaöğretime geçiş sistemi velilerden “geçer not” almadı. Veliler, sınavın güvenilir ve adil olmayacağı görüşünde birleşti

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN [email protected] @mustafamertb_

Öğrenci velileri, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kaldırılan TEOG’un yerine getirilen yeni ortaöğretime geçiş sistemine “geçer not” vermedi. Eğitim Sen’in düzenlediği ankete katılan toplam bin 372 veliden 931’i, “Sınav sisteminde değişiklik yapılması gerekli miydi?” sorusuna, “Hayır” yanıtını verdi. Velilerin tamamına yakını (yüzde 92,6’sı), sınav sisteminde yapılan değişikliklerde siyasi iktidarın politik tercihlerinin belirleyici olduğunu kaydetti.

Veliler ikna olmadı
Sınava sayılı günler kalmasına karşın kafalardaki soru işaretlerini giderememesi ve sınava ilişkin yayımladığı kılavuzda belirlediği “nitelikli” okulların çoğunun imam hatip ve meslek liselerinden oluşması gibi nedenlerle tepki çeken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), velilerden “sıfır” not aldı. Bakanlığın sistemin neden değiştirildiğine ilişkin açıkladığı gerekçeler velileri ikna etmedi. Ankete katılan velilerin yüzde 96’sı MEB’in, “Değişiklik için velilerden talep geldi” açıklamasını gerçekçi bulmadı. Bin 372 veliden sadece 9’u, sistem değişikliğinin velilerin talebiyle gerçekleştiğini düşündüğünü belirtti. Öğrencilerin ihtiyaçlarının değişikliğe neden olduğunu düşünen velilerin sayısı 42’de kaldı.

“Bazı’ okul türlerine yönlendirmek…”
Eğitim Sen’in, “Sizce sınav sisteminin değiştirilmesinin temel amacı nedir?” sorusuna verilen yanıtlar da dikkati çekti. Değişikliğin, eğitimin niteliğini artırmak ve sınav kaygısını azaltmak amacıyla yapıldığını düşünen veli sayısı 58’de kalırken 722 veli değişikliğin, “Öğrencileri bazı okul türlerine yönlendirmek” amacı taşıdığını kaydetti. Bir diğer çarpıcı düşünce ise, “Eğitim sistemindeki başarısızlıkların üstünü örtmek” oldu. Ortaöğretime geçiş sistemindeki değişikliklerin öğrencilerin kaygısını artırdığını düşünenlerin sayısı, ankete katılan velilerin neredeyse tamamını oluşturdu. Veliler, seistem değişikliğinin çocuklarının okula gitme hevesinin ve derslere karşı ilgisinin azaldığını belirtti. Ankete katılan bin 372 veliden bin 326’sı yeni sistemin sorunları çözeceğine dair bir umut taşımadığını ifade etti.

“Güvenilir ve adil değil”
Velilerin ezici bir çoğunluğu, yeni ortaöğretime geçiş sistemini güvenilir ve adil bulmadığını belirtti. MEB bünyesinde yapılan sınavlarda yaşanan kopya skandalları hafızalarda tazeliğini korurken bin 307 veli, yeni sınavın da güvenilir olmayacağını düşündüğünü bildirdi. Sınavın adil ve güvenilir olacağını düşünen veli sayısı 37’de kalırken 28 veli “Fikrim yok” cevabını verdi.

Ankete katılan velilerin çoğunlukla üniversite mezunlarından oluştuğunu belirten Eğitim Sen, anket sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Ortaya çıkan tablo sadece yeni sınav sistemine dair değildir. MEB’in genel eğitim politika tercihlerininde de değerlendirilmesi gerektiği, 16 yıllık iktidarı boyunca AKP hükümetinin sorunlara kalıcı çözümler üretmedeki başarı grafiğinin oldukça düşük olduğu gerçeğini bizlere sunmaktadır. Eğitim sisteminin ‘yapboz tahtasına’ dönüştürüldüğü gerçeğine yönelik sendikamızın en temel uyarısı, sorunların çözülmek bir yana daha fazla derinleştiğidir. MEB, hızla sorunun tarafı olan kesimlerle bir araya gelerek, en makul ve geçerli çözümün üretileceği bir yöntem geliştirmelidir.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.