Ormancı’dan Evren’e Tarih sizi yargılayacak

Ormancı’dan Evren’e Tarih sizi yargılayacak

Türk Dil Kurumu kapatıldığında İbrahim Ormancı henüz 15 yaşındaydı. Evren’e Ankara Ulus PTT’den isimsiz mektup gönderdi: “Tarih sizi yargılayacak.” Öyle de oldu

 

 

“12 Eylül Yönetimi Atatürk'ün kalıtı Türk Dil Kurumunu kapatmıştır. Yaklaşık 200 sözcük – o zaman ekranlarda tek kanal olan - TRT ekranlarında yasaklanmıştır. Türk Dil Kurumu Türk-İslam sentezini savunanlara peşkeş çekilmiştir. 15 yaşlarında bir delikanlı iken Türk Dil Kurumunun kapatılması beni derinden üzmüş, Kenan Evren' e Ankara Ulus PTT'sinden bir isimsiz mektup yollayarak '' Tarih sizi yargılayacaktır '' demiştim. Yıllar sonra sembolik de olsa bunun gerçekleşmesi benim 15 yaşlarında bir çocuk iken öngörümü kanıtlamıştır.

 

Yatılı okulda salt olanak dediğim için okul müdürü tarafından dayak yedim. Bugün olanak gibi sözcükleri, Muhafazakar kesimden herkes kullanıyor.

 

 

12 Eylül'den sonra okul kütüphaneleri muhafazakar kesimin kalemşörlerine adeta peşkeş çekilmişti. Tercüman Gazetesi Yazarı Ahmet Kabaklı'nın bir ansiklopedik çalışmasını okumuştum. Büyük Türk Şairi Nazım Hikmet'i vatan hainliğiyle suçluyordu.

 

Ankara'da meşhur Zafer Çarşısı’nda bazı kitapçılarda dini yayın ve dergiler satılıyordu. Sonradan ulusumuzun başına musallat olacak olacak Fethullah Gülen yeni yeni palazlanmaya çalışıyor ve Zafer Dergisi çıkarıyordu. Daha sonra çıkaracakları Sızıntı Dergisi’nin öncüsü.

 

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit 12 Eylül'den sonra Arayış Dergisi çıkardı. Fakat benim anımsadığım 12 Eylül Yönetimi tarafından sık sık kapatıldı.

 

12 Eylül'den sonra pek çok kişi yurt dışına kaçtı. Yurt dışına kaçamayanlar cezaevlerinde yıllarca tutuldu. Kaçan kişilere yurt dışından döndüklerinde hiç bir şey olmadı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.