Orman yangınlarına karşı eğitim seferberliği yapılmalı

Orman yangınlarına karşı eğitim seferberliği yapılmalı

Kocaeli İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği (KİSGDER) Başkanı Abbas Musa Gökburun, orman yangınlarının önüne geçmek için konuya dair eğitim seferberliği yapılması gerektiğini söyledi

Kocaeli’nde ve ülke genelinde çıkan yangınlar toplumda büyük bir üzüntü meydana getirirken orman yangınlarının tehlikesini bir kez daha gözler önüne serdi.

EĞİTİM EKSİKLİĞİ

Kocaeli İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği (KİSGDER) Başkanı Abbas Musa Gökburun, orman yangınlarının önüne geçmek için “orman yangınları eğitim seferberliği” yapılması gerektiğini ifade etti. Gökburun şunları kaydetti: “Körfez ilçemizde çıkan yangının sebebinin temizlik için yapılan yakma olduğu anlaşıldı. Bu büyük bir eğitim eksikliğidir.

BİR SAAT ÖNCE SÖNDÜRÜLMELİ

Ormanlık alanda temizlik için ateş yakılmasının tehlikelerini ve zararlarını bilen biri asla böyle bir hareket yapmaz ve böylece 30 dönümlük arazinin yok olmasına sebebiyet vermezdi.  Özellikle piknik sonrası bırakılan ateşler orman yangınlarının başlamasına neden oluyor. Piknik alanlarında yakılan ateşlerin oradan ayrılmadan en az bir saat önceden tamamen söndürülmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın özellikle Haziran-Eylül arasında bu tür hususlara daha dikkat etmesi gerekmektedir.

Yapılan araştırmalar neticesinde gelecek yıllarda küresel ısınmayla birlikte, yangın sezonlarının uzayacağını ve orman yangınlarında belirgin artışlar olabileceğini  göstermektedir.

YANGINLARIN NEDENLERİ

Orman yangınlarının birçok nedeni vardır; Bunlardan bazılarını ifade etmek gerekirse en başta ihmaller yer almaktadır. Gerekli tedbirleri almadan yakılan ateşlerin yangına dönüştüğü aşikârdır. Özellikle araçla yolculuk esnasında araçtan atılan sigara izmaritleri yangına sebebiyet vermektedir. Ormanda bırakılan şişe gibi mercek görevi gören ürünler yangın başlangıç sebebi olarak bilinmektedir. Sabotaj ve kasıtlı yapılan hareketlerde yangın olaylarında karşımıza çıkmaktadır.

Orman yangınlarının çok büyük zararları vardır. Bunlardan bazıları; İnsan hayvan bitki gibi biyolojik canlıların yok olmasıdır. Orman canlılarının yaşayacağı alanlar azalır veya tamamen yok olur. Erozyon, sel ve hava kirliliği gibi doğal afetlerin hızı artar. İklimsel bozulmalar meydana gelir. İnsanların nefes almak için gittiği alanlar kısıtlanır ve birçok sektör olumsuz etkilenir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum