Orman yangınları için 3 ay çok riskli

Orman yangınları için 3 ay çok riskli

Yangınlara karşı önleyici önlemler alınırken, uzmanlar ve yetkililer Kocaeli’deki yangınların yüzde 100 insan kaynaklı olduğunu vurguladı. Bu nedenle ağustos, eylül ve ekim ayında fındık bahçelerinde ve tarlalarda anız yakılmaması istendi.

Kocaeli’de olası orman yangınlarına müdahale için ekipman eksikliğinin olmadığı öğrenildi. Biri Gebze, dördü İzmit ve ikisi kentin farklı noktalarında olmak üzere toplam 7 arasözün bulunduğu, Kocaeli’de 3 Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde 70 yangın söndürme işçisinin çalıştığı öğrenildi. Greyder ve dozer gibi araçların da bulunduğu ekipmanlar dışında Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının araçları da yangınlarda hizmet veriyor.

 

İKİ GÖZETLEME KULESİ

Kocaeli’de orman yangınlarına karşı aynı zamanda 24 saat gözetleme yapılan iki gözetleme kulesi de bulunuyor. Derince Çenedağ ve Kandıra Babalıdağı’nda bulunan gözetleme kulelerinde 24 saat yangınla ilgili gözetleme yapılıyor. Uzmanlar orman yangınlarına karşı ekipman ve personelden önce önleyici tedbirlerin alınmasının daha etkili olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle tüm vatandaşların alınan önlemlere mutlaka uyması gerekiyor.

 

HAVA DESTEĞİ ÖNEMLİ

Orman yangınlarıyla ilgili hava desteğinin önemi son yangınlarda bir kez daha ortaya çıktı. Yerden müdahale eden ekip ve ekipmanların cephe denilen ve alevlerin boyunun 2-3 metreyi bulduğu yangınlarda müdahale etme şanslarının neredeyse olmadığını söyleyen uzmanlar, mutlaka hava desteği ile yerde söndürme yapan ekiplere koridor açılması gerektiğini vurguluyor. Bu konuda Kocaeli’de olası büyük yangınlarda İstanbul, Sakarya ve Bursa’dan hava desteğini kısa sürede alma şansı olmasının, yangınların büyümeden söndürülmesi noktasında önemli olduğu belirtildi.

 

YÜZDE 100 İNSAN KAYNAKLI

Kocaeli’de bugüne kadar çıkan yangınların yüzde 100 insan kaynaklı olduğunu belirten uzmanlar, bu nedenle insanların önleyici çalışmalara dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Kocaeli Valiliği öncülüğünde alınan kararlar ve Orman İşletme Müdürlüğünün kaymakamlar ile yaptığı ortak çalışmada tüm ilçe ve köylerde anonslar yapıldığı, orman alanlarına pankartlar asıldığı ve sosyal medya üzerinden bilgilendirme yapıldığı öğrenildi.

 

YAĞIŞ REJİMİ DEĞİŞTİ

Uzmanlar Türkiye’de olduğu gibi Kocaeli’de de iklim değişikliği ile birlikte yağış rejiminin değiştiğini kaydetti. Daha önceki yıllarda yağmurun hemen hemen her ay bir ya da iki kez yağdığı ilimizde, iklim değişikliği ile birlikte özellikle ağustos, eylül ve ekim ayında neredeyse yağış görülmüyor. Yağışın olmaması nedeniyle kuruyan orman ve toprak, olası yangınların hızlı büyümesine neden oluyor. Bu durum ormanların korunmasını güçleştiriyor.

 

FINDIK ZAMANINA DİKKAT

Yağış rejiminin değişmesi ile birlikte özellikle ağustos, eylül ve ekim aylarında Kocaeli’de daha fazla orman yangının görüldüğünü söyleyen uzmanlar ve yetkililer, vatandaşların fındık toplama zamanında ve bahçe temizliklerinde dikkatli olmasını istedi. Fındık zamanı ekstra bir dikkat gerektiğini söyleyen yetkililer, bu üç aylık dönemde fındık üreticisi ve çiftçileri daha dikkatli olmaya davet etti.

Haber: Abbas ÇAKAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.