Organımızı satsak ödeyemeyiz

Organımızı satsak ödeyemeyiz

Adem Yavuz Mahallesi’nde 40 yılı aşkın süredir tapu beklentisi olan mahalleli, metrekare fiyatı 2 bin 200 TL olarak belirlenince isyan etti: 65-70 yaşlarında insanlar, organlarını satsalar bu paraları ödeyemezler

Gebze’de kökeni 1980’lerdeki çarpık sanayileşmeye paralel gelişen çarpık kentleşme ve gecekondulaşma sonrası Gebze Belediyesi’nin tapulandırma çalışmaları, yüksek bedel talep edildiği gerekçesiyle “kavga dövüş” sürüyor. Kuruluşu o yıllara dayanan Adem Yavuz Mahallesi’nde de metrekare birim fiyatının 2 bin 200 TL olarak belirlenmesi, alım gücü giderek düştüğü bilinen vatandaşı isyan ettirdi.

MECLİS TOPLANTISINA GELDİLER

Meclis 1’nci Başkanvekili Hasan Soba’nın başkanlığında gerçekleşen Gebze Belediye Meclisi aralık ayı olağan toplantısı ikinci oturumu öncesi 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’ndaki ek binaya gelen mahalleli meclis salonunda Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ü görmeyince dışarı çıktı.  Gebze Adem Yavuz Mahallesi Muhtarı Ekrem Usanmaz da mahalleliye eşlik etti. Mahalle sakinlerinden Sedef Yılmaz tepkilerini, “Gelenlere bakın ve yaşlarını görün. 65-70 yaşlarında insanlar, organlarını satsalar bu paraları ödeyemezler” diye gösterdi:

 

3016-002.jpg

YATIRIMCI MANTIĞI… 

Kenan Çelik (sözcü): 1980 yılından bugüne Adem Yavuz Mahallesi’nin tapuları verilmedi. İnsanların yıllardan beri İmar Bankası’na yatırdığı paralar da şu anda yok hükmünde, çok düşük bir miktarda ödeme kabul ediliyor.  Cumhurbaşkanımız’ bile 300 TL’den TOKİ’den arsa satarken, bize yerlerimizi 2 bin 200 TL’den, hatta bazı yerlerde 3 bin TL rayiç bedelle fiyatlandırdılar.

Vatandaşlarımız 3 bin lira emekli maaşı, 5 bin 500 lira asgari ücret alırken 13, 25, 30 bin lira taksiti ödeyerek yerlerini nasıl satın alacaklar? Bazı arkadaşlarımızın yerleri neredeyse milyon TL’leri buluyor. Buranın vatandaşlarını yatırımcı gözüyle görüp, yerlerini satmaya çalışıyorlar. Burası herkesin mülkiyeti ve hakkı. Bu mahalleyi mahalle yapan çamurdan elektrik direğine kadar her şeyini sırtında taşıyan bu insanların orada yaşadığını görmek zorundalar.

Geçmiş dönemde belediye başkanımız bize gelip, ‘Ben bu mahallenin çocuğuyum’ demişti. Biz de, ‘O zaman bu mahallenin çocuğu gibi düşün. Sen de bu mahallenin evladı gibi ol’ diyoruz.

Kartal’da Kartal Belediyesi halktan bir kuruş para almadan tapularını verdi.

Burayı Üsküdar, Kadıköy gibi görmemelisiniz. Taksitle beraber faizlerini eklediğinizde vatandaşın yerinin metrekaresi en az 3 bin 500 – 4 bin liraya çıkıyor. Bu insanların alım gücü yok. Olmadığı için bugün buraya geldiler. Yarın belki de Ankara’ya gidecekler. Eğer bu sorun çözülmezse, katlanarak büyüyecek.

 

3010-002.jpg

 

NERESİ GELİŞMİŞ?

Sedef Yılmaz: Yavuz Selim’de 600 TL’ye verirken Adem Yavuz Mahallesi’nde neden 2 bin 200 TL. Bunun açıklaması şu: ‘Adem Yavuz gelişmiş.’ Adem Yavuz’un neresi gelişmiş? Tapular verilmeden önce, bin liralardan bahsediyorduk. Belediye başkanı, ‘Öyle bir fiyat yok’ dedi. Hakikaten öyle bir fiyat yok. 2 bin 200 TL’yi görünce mahalleli olarak şaşırdık. Şurada bir Hakmar, bir tane BİM, bir tane A101 var. Market var, pazar desen yapıldı yapılalı kaç sene oldu?

40 yıllık tapularımızdan bahsediyoruz. Konar geçer insanlardan değiliz. Herkes yerini parayla aldı. Bu insanların 40 yıllık malını mülkünü alıp size tekrardan parayla satıyorlar. Yani, ‘Sen telefonunu bana ver. Ben sana tekrardan parayla satayım!’

Böyle bir mantık, hesap hiçbir yerde yok. 20 bin TL ödemeden bahsediyor. Benim annem 5 bin lira alıyor. 8 bin lira ben alıyorum. Gerisini kim ödeyecek? Bir matematik var mı? Fotosentez yapmam lazım. Yıkanmamam, su içmemem, kıy      afet almamam, hasta olmamam lazım. 3 kilo elma alıyordum, bugün 3 adet elma alıyorum.

BİR YERİ 10 DEFA SATIN ALDIK  

Artık soba yakıyorum. Doğalgaz geldi, ‘Şükür’ dedik. Doğalgazımız, suyumuz var tamam eyvallah. Ama çöp vergisini, imar vergisini, yapı kayıtları ödedik. Bir yere 10 defa satın aldık. Daha fazla satın almak istemiyoruz.

Belediye başkanı geldi. Bizdenmiş gibi gözüktü ve, ‘Vereceğim’ dedi. Biz burada siyaset yapmıyoruz. Bakın ve yaşlarını görün. 65-70 yaşlarında insanlar, organlarını satsalar bu paraları ödeyemezler. Komşumun 60 metrekare yeri var. 500 metrekare yeri var. Para vermiş almış ya da almasın önemli değil. 45 yıldır o adam o mülkün üzerinde. Belli bir süreden sonra devletin burayı sevk etmesi lazım. Adamın gecekondusu 1 milyon 300 bin TL yapıyor. Nerede? Boğaziçi Köprüsü yok, liman yok, denizi sahili yok.

ÇÖPÜMÜ ALMASIN, GÖMERİM YAKARIM

Gebze Belediyesi benim sadece çöpümü alıyor. Eğer 2 bin 200 liraya çöp alıyorsa almasın. Benim bahçem var. Gömerim, yakarım, gerekirse arabaya koyar Gebze Belediyesi’nin önüne koyarım çünkü 2 bin 200 liralık çöpüm yok benim. Buradaki kimsenin yok. Yeter artık.

ÇOLUK ÇOMBALAK GELMEDİK…

Ben 650 bin lira ödeyeceğime işyerimden çıkarım. Buradan binerim, öyle de açım böyle de açım, Ankara’da otururum. Kimse siyaset yapmıyor. Burada AK Partilisi de, MHP’lisi de, CHP’lisi de, HDP’lisi de var. Her yerden var. Bizim derdimiz aş, başka bir şey değil. Parayla ilgili konuşuyoruz. Ödemeyeceğiz demiyoruz, ödeyeceğiz. Yavuz Selim’e 600 lira verildi, tamam. Bize 600 liraya verilmiyorsa düzgün bir fiyattan verilsin. 2 bin 200 lira nerede, böyle bir para mı var? Biz buraya çoluk çombalak ile gelmedik, gelirsek de fena olur.

CUMA GÜNÜNE KADAR BEKLİYORUZ

Meclise girdik. ‘Sessiz olacaksınız izleyin’ denildi. Ben izlemek istemiyorum. Mahmut Bey (Yandık) mi idi o, ‘Tamam tamam deyip’ belediye başkanını çekip götürdü. Biz cuma gününe kadar belediye başkanını Adem Yavuz Kapalı Pazarı’na bekliyoruz. Oy zamanı gelip konuşulduğu gibi bizimle insan gibi gelip konuşulacak. Biz dilenci değiliz. Hakkımızı istiyoruz.

3012-002.jpg

NEREDE KALDI ŞEREF SÖZÜ 

Semra Delikanlı: Nerede kaldı namus şeref sözü, yalan mı söylüyorum? Namus şeref sözü verdi, ‘Tapunu vereceğim’ diye. Versin o zaman. Niye aldı bende oyu, almasa idi? 28 yaşındaki bekâr çocuğum evlenemiyor, kiralar ne kadar?   

 

3005-006.jpg

ÖNCE İZMİT’E GİDECEĞİZ

Selahattin Naç: Cumhuriyet Mahallesi sakinleri olarak 20 otobüsle İzmit’e gittik. Önce Adnan Köşker, Cumhuriyet Mahallesi’nde oynamak istedi bu oyunu. Onu yapacağız. Herkese söylüyorum. Önce bir kere İzmit’e gideceğiz. 45 senedir Adem Yavuz’da oturuyorum, ilk gelenlerdenim. Keşke orada ev yapmasaydım.

1icic-005.jpg

13.3 BİN TL TAKSİTLE!: Adem Yavuz Mahallesi sakinleri belediye meclisi öncesi kent meydanındaki ek binaya geldi. Uğur Cüre isimli yurttaşın 251 metrekarelik yerine metrekaresi 2 bin 200 TL’den 552 bin 200 TL borç tebliğ edildi. 60 aylık ödeme planı, 800 bin 690 TL, faizli bedel üzerinden çıkartıldı. Aylık ödeme miktarı, 13 bin 350 TL. Damga vergisi ise peşin ödemede 5.2 milyon, taksitli ödemede 7.5 milyon TL tebliğ edilirken Cura, 01 Şubat 2023’e kadar sözleşme imzalamaya davet edildi.

 

3004-003.jpg

Mahalle sakini Ufuk Genç, “Çözdük dediler, böyle çözüm olduktan sonra herkes çözer” dedi.

 

**

Muhtar Usanmaz: Sıkıntımız yok

Başkan, ‘Halkın yanındayım’ dedi

 

 Adem Yavuz Mahallesi Muhtarı Ekrem Usanmazbelediye ek binası önüne gelen vatandaşa eşlik etti. Usanmaz gazetemize yaptığı değerlerdirmede, “Mahalleli olarak geldik ama bizim bir sıkıntımız yok. Belediye başkanımızdan randevu alacağız, inşallah gelecek. Başkan cuma gününe kadar mahalleye gelip halka kendisi anlatacak” dedi.

Usanmaz; mahallelinin, “Sıkıntımız yok demeyin, sıkıntımız çok”, “Ben üç gündür uyku uyumuyorum” diye tepki göstermesi üzerine, “Belediye başkanı bugün rahatsızlığından dolayı gelememiş. Cuma gününe kadar Adem Yavuz’a gelip kendisi anlatacakmış. Zaten kendisi, ‘Halkın yanındayım’ dedi” diye konuştu. Muhtar Usanmaz, 264 kişiye tebliğin bir iki gün içinde gerçekleştiğini söyledi.

 

3003-009.jpg

**

Soba: Haftaya görüşülecek

3017-001.jpg

 

Öte yandan Hasan Soba başkanlığında gerçekleşen aralık ayı olağan toplantısı ikinci oturumunda CHP Grubu’nun Adem Yavuz Mahallesi’ne dair bir önergesi, ikinci oturumlarda önerge kabul edilmediği gerekçesiyle kabul edilmedi. Meclise başkanlık eden Hasan Soba’nın CHP Grup Başkanvekili Saide Arslan Çalışkan’ın kısa sorusu üzerine, “Vatandaşla önümüzdeki hafta görüşeceğiz” yanıtını verdiği öğrenildi. (Foto: Facebook / Hasan Soba)

BÜYÜKGÖZ AÇIKLAMADA BULUNACAK

Ayrıca Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz konuya dair gazetemize yaptığı kısa yazılı açıklamada, “Önümüzdeki günlerde mahallede toplantı yapıp gerekli açıklamalarda bulunacağım” görüşlerine yer verdi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum