Orada 10 yıl ders anlatmıştık  Ölümü Adıyamanlı’dan oldu…

Orada 10 yıl ders anlatmıştık Ölümü Adıyamanlı’dan oldu…

Emine Büyüksütçü, 2016’da da Evrensel’den Özlem Ertan’a konuşmuştu. Başlığı oradan kurguladık: "Ankara Garı'nda kendini patlatan IŞİD'ci canlı bomba Adıyamanlıymış. Biz orada on yıl çalıştık, hizmet verdik. Niyazi'nin bir Adıyamanlı’nın eliyle ölmesi çok

10 Ekim 2015’teki Ankara Garı katliamında hayatını kaybeden Eğitim-Sen Gebze Şube eski Başkanı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi kurucu üyesi, dönemin HDP Gazipaşa İlçe Eşbaşkanı Niyazi Büyüksütçü’nün eşi Emine Büyüksütçü dizimize konuk oldu. 

Emine Büyüksütçü, 04 Kasım 2016’da da Evrensel’den Özlem Ertan’a konuşmuştu. Başlığı oradan kurguladık:  "Ankara Garı'nda kendini patlatan IŞİD'ci canlı bomba Adıyamanlıymış. Biz orada on yıl çalıştık, hizmet verdik. Niyazi'nin bir Adıyamanlı’nın eliyle ölmesi çok acı."

 

12 Eylül’ü merkezine alan ve 12 Eylül’ün halen sürüp sürmediğini da konuklarımızla sorguladığımız dizimizde, 12 Eylül’ün sürdüğüne dair en önemli ipuçlarından biri 10 Aralık 2015’te Ankara Garı’ndaki patlama oldu… Öyle bir patlama idi ki ateşi iki kor topu halinde Gebze’ye de düştü. Bir dönem Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanlığı da yapan emekli öğretmen Niyazi Büyüksütçü ile birlikte Gebze’de oturan, Ezilenlerin Sosyalist Partisi – ESP Gebze İlçe Başkanı Ziya Saygın’ı o cani saldırıda, diğerleriyle birlikte kaybettik. 

ÖLÜMLE ÜÇ DEFA YÜZ

YÜZE, DÖRDÜNCÜDE…

Dizimizin bugüne kadar olan bölümünde haberleri sayfaya tasarlarken 12 Eylül’ü tam anlamıyla manşete alma çabasında olduk. Bu sefer, istisna kaideyi bozdu. Niyazi Büyüksütçü’nün barışın peşinde koşturmakla geçtiği yaşamı onu üç defa ölümle yüzyüze getirmiş, soğuk ve korkunç yüzünü İzmit Körfezi’nin kuzey yönündeki Gebze’ye güneyinden hissettirmiş. Dördüncü de alıp götürmüş. 

1977 – 1980 - 1999

İlki, karı koca katıldıkları kanlı 1 Mayıs, 1977. Oradan sağ çıktılar. 3 sene sonra bu sefer ihtilal ve bir yıllık cezaevi süreci. Büyüksütçü o davadan beraat etmekle birlikte, işkencelerle anılan o süreçte cezaevinden de sağ çıkmayı başardı. Akabinde, 17 Ağustos 1999 depremi. Zemini sağlam Gebze’de onu da geride bıraktılar ancak insanların kapalı mekânlarda kalma korkusu, tüm dostlarının Gebze’den ayrılması, emekliye ayrılan Büyüksütçü çiftini de Antalya’nın Gazipaşa İlçesi’nde daha güvenilir bölge ve bir konuta sürükledi.

YATAKTA DEĞİL MÜCADELEDE ÖL(DÜRÜL)DÜ

Ankara’daki miting öncesi doktor tarafından karaciğerinde yağlanma tespit edilen Niyazi Büyüksütçü, eşinin karşı çıkmasına rağmen barış mitingine, “Bugün gitmeyeceğiz de ne zaman gideceğiz” diye yola koyuldu. “Yatakta değil mücadele içindeyken ölmeyi isterim” diyordu yakın çevresine. 

ADIYAMANLIYMIŞ… ÇOK ACI

Eşi Emine Büyüksütçü, Evrensel’e verdiği demeçte, “Ankara Garı'nda kendini patlatan IŞİD'ci canlı bomba Adıyamanlıymış. Biz orada on yıl çalıştık, hizmet verdik. Niyazi'nin bir Adıyamanlının eliyle ölmesi çok acı” derken gazetemize, dizimize yazılı olarak yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: 

BARIŞ MİTİNİ BU. GİDİLMEZ Mİ?

“10 Ekimde yapılacak barış mitingi için Niyazi çok heyecanlıydı.. Hastaydı. ‘Gitme’ dedim. ‘Barış mitingi bu gidilmez mi?’ dedi. Eğitim-Sen Gazipaşa Şubesi otobüs tutmuştu.. Gebze’den tanıştığımız Enver Laçin ve hanımı da vardı. Akşama doğru duşunu aldı. Tıraş oldu. Güzelce giyindi. Barış mitingine temiz pak gitti. Kanlar içinde kaldı.. Bende ‘izinli miting’ diye düşündüm. En çok cop olur, gaz olur diyordum. Televizyonu da açmadım.

 

ARADIM, ARADIM… SES YOK!

 

Kardeşim telefon etti, ‘Abla, barış mitinginde bomba patlamış’ dedi. O anda panikle açtım televizyonu, dehşet görüntüler. O zaman İMC Televizyonu, Evrensel Gazetesi’nin televizyonu vardı. Gözlerime inanamadım. Hemen telefonla aradım, aradım, aradım… ses yok. Eğitim-Senli arkadaşları aradım, herkes panik.‘Birilerine yardım ediyordur o arar’ dedim.. 

 

NİYAZİ BÜYÜKSÜTÇÜ

BARIŞ GÜVERCİNİ OLDU 

 

Ankara Garı’ndan Gazipaşa’ya ses yok. Akşama doğru arkadaşlar, ‘Niyazi öğretmeni bulamıyoruz. Yaralı, hastaneleri arıyoruz’ dediler. Ben hazırlandım. Yaralı için terlik pijama havlu.. Ankara’ya vardım. Arkadaşlar karşıladı, gözler yaşlı. Niyazi Büyüksütçü, barış güvercini oldu.

 

IŞIKLARDA YATSIN 

TÜM BARIŞ ŞEHİTLERİ

 

Cenazeyi aldık. Bolu’ya, Mudurnu’ya bağlı Sarıyar Köyü’ne gittik. Barış güvercini şimdi annesinin babasının yanında yatıyor. Köyünün mezarlığında bir çam ağacının altında. Ülkemde bir türlü gelmeyen barış adına.. 1 mayıs 1977, Gölcük depremi atlatıldı. 10 Ekim 2015’te IŞİD’li canilerin bombasıyla barış şehidi oldu.. Işıklarda yatsın tüm barış şehitleri, yıldızlar yağsın üstlerine..”

 

FOTOLAR ALINTIDIR 

 

Okurlarımıza Bilgi Notu: Halen Antalya Gazipaşa’da ikamet eden Emine Büyüksütçü sorularımızı yazılı yanıtladı. Bu bölümde kullandığımız fotoğraflar da bize ait değil, derlemedir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.