O’nu anacağız

O’nu anacağız

 

 

Demokrat Gebze Gazetesi’nin eski sahiplerindendi Ragıp Demirkol. Devrimci ve dürüst bir yol arkadaşıydı. Yollarımızın ayrıldığı günün ardından zaman o kadar çabuk geçiyor ki, 14. yılı bile geride bırakacak güne geldik.

Aynı yaşlardaydık. Sivas Şarkışla’da dünyaya gözlerini açtıktan sonra Eğitim Enstitüsü’nü bitirip kısa bir süre öğretmenlik yapmıştı ki, 12 Eylül 1980 döneminde, fikir suçlusu olarak 7 yıl hapis yattı. Sonrasında (1987 yılında) Gebze’de yayımlanan Uyanış Gazetesi’ni satın alıp gazeteciliğe başladı. Şimdi bu gazetenin sahibi olan İsmail Kadı ile birlikte 1990 yılından itibaren Demokrat Gebze Gazetesi’ni yayınlamaya başladı. Gazetenin yayınını 2000 yılına kadar sürdürdü. Mesleğe ve meslekdaşlarına önemli katkılar sağlayan Demirkol, 9 Temmuz 2000’de Konya’da geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi.

Dedim ya, emek dostu kimliğiyle bilinen ve siyasi çizgisini yitirmeden mücadele eden bir gazeteciydi.

Şimdi, 14 yıl sonra, O’nu bugün yine anacağız. Hem de, kurucu üyesi olduğu Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti ve BİLKAR’ın ortak organizasyonuyla…

Bugün 17.30-18.00 arası mezarı başında gerçekleşecek anmanın ardından, 19.00’da da, BİLKAR’da adı verilen dersliğin açılışı yapılacak. Ragıp Demirkol, tiyatro sahnesinde de anılacak. BİLKAR Tiyatro Topluluğu, yıl sonuna kadar 100’ü aşkın kişi ile temas kurup anılarını ve O’nun mesleki formasyonunu kayda alacak. BİLKAR oyuncuları, sonbahar aylarında tamamlanacak bu çalışmanın ürününü, Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenecek etkinlikle sahneye koyacak ve Demirkol’un farklı bir tarzda anılmasını da sağlayacak.  

Bize de, O’nun dostluğunun sıcaklığını bir kez daha anmak,

Gazetecilik meslek ilkelerine bağlılığını bir kez daha anımsamak,

Haber kaynaklarıyla kurduğu ilkesel ilişkileri rehber edinmek,

Gazete okurlarıyla ve destekçileriyle olan akçeli ilişkilerdeki düzeyini unutmamak,

Bir meslek onurluca nasıl icra edilir, O’nun kişiliğinde bir kez daha irdelemek olanağı yaratacak olan bu etkinlikler, gelecek yıllarda daha doyurucu ve kalıcı hale getirilmelidir.

Bunun için Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti ve BİLKAR tarihsel bir sorumluluk üstlenmiştir. Bu sorumluluğun gereği, her yıl daha geniş katılımları sağlayacak anma törenleri yapılmalı, Demirkol’un yaşam ve meslek ilkelerine bağlılığını örnek edinecek genç gazetecilerin sayısı artırılmalıdır.

Kalıcı olması ve geliştirilmesi dileğiyle…

 

 

Bu yazı toplam 86 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi