Önceliğimiz aş iş eğitim olmalı

Önceliğimiz aş iş eğitim olmalı

Gebze Belediye Meclisi CHP Grubu Sözcüsü Avukat Saide Arslan Çalışkan, CHP Gebze’nin basın toplantısında bilgilendirip uyardı. Gebze Belediyesi’nin sosyal yardımları azalttığına dikkat çekip, “Önceliğimiz aş, iş, eğitim olmalı” dedi

Cumhuriyet Halk Partisi Gebze İlçe Örgütü, 19 Ocak 2020 tarihli kongrenin ardından ilk kez basın toplantısı düzenledi. CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan ve yönetiminin ev sahipliğindeki toplantıya CHP Kocaeli Milletvekili ve PM Üyesi Tahsin Tarhan ile CHP İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı da katıldı. Toplantının öncelikli gündem maddesi olarak, “Gebze” belirlenirken Orhan’ı açış konuşmasının ardından Gebze Belediye Meclisi CHP Grubu Sözcüsü Avukat Saide Arslan Çalışkan’a söz verildi.

 

PANDEMİ SÜRECİNDE DÜŞÜŞ

 

 

Çalışkan çok sayıda konuya değindiği konuşmasında belediyenin sosyal yardımlarındaki düşüşe, üstelik pandemi döneminde yaşanan düşüşe işaret etti. Çalışkan, “2019 yılında 2 bin 135 aileye sosyal yardımda bulunulurken bu rakam 2020’de bin 247’ye geriledi. 2021 yılı içinse hedef 2 bin aile. 2019 ile 2020 yılına dair eğitim yardımları ise aynı: 450 adet ” dedi.

 

DEVREYE GİRMESİ GEREKEN

SOSYAL BELEDİYECİLİKTİR

 

Eğitimde fırsat eşitsizliğinin de giderek derinleştiğine dikkat çeken Çalışkan şunları kaydetti: “Özel okulda eğitim gören bir öğrenci  zoom üzerinden 09.30 – 16.30 saatleri arasında eğitim alabilirken kamuda okuyan öğrenci, EBA’dan eğitim görüyor. Yani bu çocuğun evinde internet olsa ne olacak. İnterneti kullanacak bilgisayarı var mı? İnternet bedelini ödeyecek para var mı?  Bu aşamada devreye girmesi gereken sosyal belediyeciliktir. Çocuklara ihtiyacı olan bilgisayarı, tableti karşılamaktır. Kadını, çocuğu ile bu kent yaşanılır bir kent olsun istiyoruz. Bizce ilçe olarak öncelikli sorunlarımız aş, iş ve eğitimdir.” 

 

 

 

 

Avukat Saide Arslan Çalışkan belediye meclisine seçildikleri günden bu yana yapıcı bir şekilde önerilerde bulunarak, denetimi de elden bırakmadan çalışmalar sürdürdüklerini söyledi.

 

STRATEJİK PLANDA

SOMUT ÇALIŞMA YOK

 

Nisan 2019 da yapılan ilk meclis toplantısı ile komisyonların oluşmasından sonra, önlerine ilk 2020- 2024 yılını  kapsayan stratejik planın geldiğini kaydeden Çalışkan, Gebze Belediyesi’nin beş yılını planlayan bu üst plana, CHP meclis grubu olarak somut önerilerini içeren rapor sunduklarını, raporun başkan tarafından hukuk komisyonu ile plan bütçe komisyonuna havale edilmesine rağmen , hazırlanan stratejik planda somut önerilerinin plana alınmadığı gibi, hazırlanan planda da somut hiçbir çalışmanın yer almadığını dile getirdi.

 

PROGRAM BÜTÇESİNİN BİNDE YEDİSİ

 

Ekim 2020 meclisinde gündeme gelecek 2021 yılına dair performans programını da değerlendiren Çalışkan, “ Bilim insanlarının açıklamasına göre 2020 yılını etkisi altına alan Covid-19, 2021 yılında da etkisini göstermeyi sürdürecek. Bu doğrultuda hazırlanan 2021 yılına ait idari performans programında stratejik plandan hareketle yatırım ağırlıklı bir program görmeme ihtimalimizin yüksek olduğunu düşünürken, en azından sosyal yardımlar konusunda daha ağırlıklı bir program beklerken,  aksine sosyal yardım için ayrılan payın program bütçesinin binde yedisi kadar bir kısmı oluşturduğunu gördük. Ayrıca 2020 yılındaki sosyal yardım, 2019’dan daha düşük olduğu gibi, 2021 için hedeflenen sosyal yardımlarda 2019 yılının gerisinde kalmakta. Sosyal yardıma ayrılan bütçe özel kalem müdürlüğü ve temsil ağırlama için ayrılan paydan daha az.”

 

EĞİTİME DESTEK ÖNERİSİ VERECEĞİZ

 

Gebze Belediye Meclisi’nin ekim ayı olağan toplantısında 2020 son dönemi ve 2021 performans programında dikkate alınmak üzere  eğitime destek için önerilerde bulunacaklarını belirten Çalışkan, “Eğitime desteği, sosyal yardımların dışında ayrı olarak isteyeceğiz. Bakınız. Bir televizyon programcısı olan  Acun Ilıcalı bile eğitime destek amaçlı çocuklarımıza bilgisayar alınmak üzere 10 TL’lik bağış kampanyası başlatmışken, belediyenin bu konuda her hangi bir çalışma yapmaması doğru değil” dedi.

 

TRAFİK EĞİTİM ALANI DURDU

 

Gebze’deki tezatlıklara dair de bilgilendirmede bulunan Çalışkan, belediye başkanının 2020 faaliyet programını değerlendirdiği Gebze Belediyesi Kültür Salonu’ndaki toplantısında 2020 yılında tamamlanacağını belirttiği Trafik Eğitim Alanı’nın ise, henüz daha tamamlanmadığı gibi inşaatının da durduğunu, belediye ile yapımcı firmanın mahkemelik olduğunu söyledi.

 

TESLİM ETMEDİĞİ GİBİ PARA DA İSTİYOR

 

Keşif bedeli 13 milyon 275 bin TL olan trafik eğitim parkına zaman içinde 3.5 milyon TL daha kaynak aktarıldığını belirten Çalışkan, “Şimdi belediye ile işi üstlenen firma mahkemelik oldu. Edindiğimiz bilgiye göre işin henüz daha en fazla  yüzde 60’ı tamamlanmış olup, 2017 yılı Ağustos ayında başlayıp 2019 yılı Kasım ayında bitmesi gereken iş ile ilgili 3 kere süre uzatımı alan firmaya edindiğimiz bilgiye göre belediye 8 milyon TL ödeme yapmıştır. İhaleyi alan firma üç kere süre uzatımı alıp halen daha işi bitirmediği gibi, süresinde yapıp teslim etmediği iş için de para talep etmektedir ” dedi. Çalışkan şöyle devam etti:

 

KABA İNŞAATTA YÜKSEK BEDELLER

 

“Yalnızca trafik eğitim alanı değil, aynı sorun Hacı Halil ve Cumhuriyet Mahalleri’ndeki  spor kompleksleri ile Beylikbağı’ndaki spor kompleksinin hizmet binası ile ilgili de yaşanmaktadır. İhale keşif bedeli tespit edilirken, keşif maliyetleri, inşaat aşamalarına göre doğru belirlenmediği gibi, kaba inşaat kısmına ağırlıklı yüksek bedeller tespit edilip, ihaleyi alan firma bu kısmında alacağını alıp işi yarım bırakarak belediyeyi zarar uğratmaktadır.”

 

KAMU ZARARI VAR

 

Beylikbağı’nda yapımı bir türlü tamamlanıp açılmayan spor kompleksinin hizmet binası, trafik eğitim alanı başta olmak üzere Gebze Belediyesi’nin ihale ettiği, yine Hacı Halil Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi’nde Büyükşehir’in ihale ettiği yatırımlarda kamu zararı olduğunu tespit ettiklerini kaydeden Çalışkan, “Bu iddialarımıza ilişkin  detayları da yakında  kamuoyunun bilgisine sunacağız” dedi.

 

BAŞKANA O YETKİYİ VERMİŞTİK

 

Soru üzerine belediyenin sosyal yardımları meselesine yeniden değinen Çalışkan, “Biz özellikle içinde bulunduğumuz süreçte daha fazla sosyal yardım için Belediye Meclisi olarak, meclisten her seferinde karar almak zorunda kalınmasın diye belediye başkanı ve encümene yetki verdik. Meclise getirmek zorunda kalmadan, encümende karar alınmasının önünü açtık. Ancak 2021 performans programında gördüğümüz gibi, gerek sosyal yardım ve gerekse eğitime destek konusunda, belediye 2020 yılında 2019’un gerisinde kaldığı gibi, 2021 hedefleri de yaşanan sürece uygun yeterlilikte değil.

 

KİRA ÖNERGESİNE YANIT DAHİ VERİLMEDİ

 

Esnafa yönelik desteklerde ise belediyede kiracı konumunda olan esnaf lehine özelikle işyerlerini açamayan, işletemeyen esnaftan kira alınmaması için meclise önerge verdiklerini ancak belediye başkanının kiracıların durumunu değerlendirip, kira ödememe ya da kira ödeme sürecinin uzatılması konusunda işyerlerini işletebilen ya da işletemeyen esnafın durumuna göre değerlendirme yapıp karar vereceklerini, bu konuda meclisi de bilgilendireceklerini söylemesine rağmen, bu konuda henüz bir bilgilendirme de yapmadılar” dedi. (Haber Merkezi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.