ÖDP’de birlikte siyaset  yapmayı beceremedik

ÖDP’de birlikte siyaset yapmayı beceremedik

Öğretmenlikten emekliye ayrıldıktan sonra siyasete ÖDP’de Gebze İlçe Örgütü’nde başlayan Emine Büyüksütçü, “ÖDP ilk aşkımda ama birlikte siyaset yapmayı başaramadık” dedi

Özgürlük ve Dayanışma Partisi, 22 Aralık 1996’da sonradan kurucu genel başkan olduğu partisiyle yollarını ayıran Ufuk Uras liderliğinde kuruldu. ÖDP’yi sosyalist solda diğerlerinden ayrıştıran özelliği, birçok sol fraksiyonu çatısında bir araya getirmek oldu. 

 

SOL PARTİ ADINI ALDI

 

Ancak sosyalist solun ve hatta solun hastalığı haline gelen ayrışma, burada da yaşandı. Nihayetinde 22 Aralık 2019’daki 8’nci olağan kongre sonrası partinin ismi SOL Parti olarak değiştirilince tamamen olmasa da o isimle, ülke siyaset tarihinde yerini aldı. Oysa ki çok sayıda kişinin, Emine Büyüksütçü’nün de “ilk aşkı” ve “umudu” idi. Akıllara kazınan sloganlarından biri, “İnadına aşk, inadına devrim ve sosyalizm” idi:

 

 

ÖDP’DEN YEŞİLLER’E, HDP’YE 

“Ben Özgürlük ve Dayanışma Partisi - ÖDP’de (günümüz SOL Parti) çalıştım. Niyazi çoğunlukla Eğitim-Sen’de yöneticilik, şube başkanlığı yaptı. Muhalif olmayı, haksızlıklara karşı durmayı severdi. Ezilenin yanında olmayı seçti. ÖDP’den ayrıldıktan sonra Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ne, oradan da HDP’ye geçerek yönetici oldu. Ortak mücadeleye ve barışa inanıyordu. 

BİRLİKTE SİYASET YAPMAYI BECEREMEDİK

 

ÖDP benim ilk aşkımdı. Kurulduğunda nasıl mutlu olmuştuk. Gelişmesi için elimizden geldiğince çalıştık. Ama birlikte siyaset yapmayı beceremedik. 

 

BENDE ÖDP’NİN YERİ BAŞKA 

 

Kendimizi ev sahibi sayıp gelen arkadaşları dışlamaya yönelik sekter tavırlar sergiledik. Sonunda bizde yol ayrımına girdik. İşte bundan ötürü, HDP. Ama ÖDP’nin yeri bende başka. Keşke tüzüğe uygun davranabilseydik.” 

 

ÖDP GAZİPAŞA’DA İKİ SEÇİM 

 

Emeklilik sonrası Antalya’nın Gazipaşa İlçesi’ne yerleştik. ÖDP burada da örgütlüydü ve parti binası vardı. İki seçim, ÖDP’de çalıştık. Niyazi milletvekili adayıydı. Orada partiyi yaşatmak için uğraş verdik. Biz gelince çoğu insan geri durdu, az kişiyle çalışmaları sürdürdük. Biz ayrılınca, parti de kapandı. 

 

O ÇABALAR HEBA OLDU 

 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve ardından HDP’de çalışmaya başladık. Kalıcı barış ve halkların kardeşliğini istiyorduk. Önce Halklar’ın Demokratik Kongresi’ne katıldık. Parti kurulunca da, partiye. Niyazi, Gazipaşa’da ilçe başkanıydı. Çok zor bir seçim dönemi geçirdik. Parti binaları yakıldı, taşlandı. Haziran seçimlerinde HDP, Antalya’dan üç milletvekili çıkarttı. Hükümet kurulamayınca o çaba heba oldu, bu günlere geldik.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.