Odalar Sungurlu Barajı’na tepki için bir araya geldi

Odalar Sungurlu Barajı’na tepki için bir araya geldi

Bugün gerçekleştirilecek Sungurlu Barajı duruşması öncesi TMMOB İKK ve Kocaeli Ekolojik Derneği ev sahipliğinde odalar ve sendika temsilcileri bir araya geldi.

İstanbul’un içme suyu ihtiyacını karşılamak için gündeme gelen Ağva ve Kandıra arasında yapımı planlanan Sungurlu Barajı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna olumlu kararı verirken Kandıra’nın Akçaova ve Teksen köylerinin de bulunduğu 18 köyün sular altında kalması gündeme gelmişti. 2019 yılında köylüler ÇED toplantısı yaptırmayarak tepkilerini dile getirirken DSİ tarafından yapılması planlanan Sungurlu Barajı ve HES projesine verilen ÇED olumlu kararı mahkeme tarafından iptal edilmiş, Danıştay ise bu kararı onamıştı.

 

aciklama-2.jpg

 

MAHKEME İÇİN YENİ TARİH VERİLDİ

Sungurlu Barajı’nın 25 Eylül’de gerçekleştirilecek ihalesi öncesi 66 kişi İstanbul 12. İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması için dava açtı. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verirken yeni ÇED raporunun düzenlenmesinin ardından İstanbul 12. İdare Mahkemesi’nde 12 Ekim tarihinde görülmesi kararlaştırıldı. Dava öncesi TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu ve Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği ‘Sungurlu Barajı’na ve ranta hayır diyoruz’ diyerek Mimarlar Odası Taş Bina’da basın açıklaması gerçekleştirildi. Düzenlenen açıklamaya TMMOB İKK İl Sekreteri Murat Kürekci, yapan Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Yüce, Peyzaj Mimarları Odası Temsilcisi Onur Öztürk, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Olkun Kopal, Kocaeli Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özgür Yılmaz, Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Cemal Akın, Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube Başkanı Yeliz Yılmaz Karstarlı, HDP İl Yöneticisi Selda İlgöz, sendika ve oda temsilcileri katılım sağladı.

 

“200 BİN AĞAÇ KESİLECEK”

TMMOB İKK İl Sekreteri Murat Kürekci, “Sungurlu Barajı ÇED Raporu, Çınar Mühendislik firmasına Ekim 2019 tarihinde yeniden hazırlatılmış, 3 Nisan 2020 de “ÇED Olumlu” kararı verilmiştir. Bunun üzerine Haziran 2020 de bölge halkı tarafından Sungurlu Barajı 2’nci ÇED olumlu kararına yönelik iptal davası bölge halkından 76 davacı ile açılmış olup, halen devam etmektedir. Öte yandan tüm proje alanı içerisinde yaklaşık 1 milyon 691 bin 595 metrekare orman sayılan alan olduğu ve 34 bin 500 ağaç kesileceği öngörülmektedir. Bu rakam yanıltıcıdır. Orman mühendisi uzmanlarla yapılan görüşmelerde, uzman değerlendirmelerine göre hesaplama yapılırken 10 metrekareye bir ağaç hesap edilmektedir. Üstelik bu rakamlara, akarsu yatağında bulunan ve orman envanterinde olmayan küçük ormancıklar dahil değildir. Mevcut alanda kesilecek ağaç sayısı 160 bin ile 200 bin arasında olacağı tarafımızdan tahmin edilmektedir” dedi.

 

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.