Ocak ayında Şirket Kuruluşlarında  "Aralık" Sonrası Yavaşlama

Ocak ayında Şirket Kuruluşlarında "Aralık" Sonrası Yavaşlama

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından açıklanan Ocak 2026 verilerine göre, kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre yüzde 13,1 oranında bir azalış gerçekleşti. Aralık ayına kıyasla kurulan kooperatif sayısı yüzde 29,5, gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 15 geriledi. Aynı dönemde kapanan şirket sayısında yüzde 78, kapanan kooperatif sayısında ise yüzde 84,3 gibi keskin bir düşüş yaşandı. Geçen yılın aynı ayına göre bakıldığında ise kurulan şirket sayısında yüzde 0,7’lik sınır

Ocak ayında Türkiye genelindeki tüm illerde şirket kuruluşu gerçekleşirken, toplam 11 bin 232 yeni şirket ve kooperatifin adresi büyük oranda Marmara ve İç Anadolu bölgeleri oldu. Yeni işletmelerin yüzde 36’sı İstanbul, yüzde 11,2’si Ankara ve yüzde 5,7’si İzmir’de faaliyete başladı. Sektörel dağılımda ise 3 bin 861 kuruluşla toptan ve perakende ticaret sektörü ilk sırada yer alırken, bu sektörü inşaat ve imalat takip etti.

Yabancı ortak sermayeli şirketler tarafında Ocak ayında 818 yeni kuruluş gerçekleşti. Bu şirketlerin 400’ü Suriye, 122’si Türkiye ve 42’si Almanya ortaklı olarak kurulurken, yabancı sermaye oranı toplam sermaye içinde yüzde 83,7 pay aldı. Girişimci profili incelendiğinde ise kadınların kooperatiflerdeki ortaklık payı yüzde 26,4 ile dikkat çekti. Yaş dağılımında ise limited şirket ve gerçek kişi işletmelerinde 25-34 yaş aralığı, anonim şirket ve kooperatiflerde ise 35-44 yaş aralığı en aktif grup olarak belirlendi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.