O sendikanın tesisini Sapanca’ya kaptırdık!

O sendikanın tesisini Sapanca’ya kaptırdık!

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Gebze’nin turizminin gelişmesi için Bakanlık’tan tanıtım desteği istedi. Büyükgöz Gebze’nin geçtiğimiz yıllarda da önemli bir sosyal tesis yatırımını elinin tersiyle ittiğini söyledi

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Gebze’nin turizminin gelişmesi için Bakanlık’tan tanıtım desteği istedi. Önü kesilemeyen nüfus artışından kentleşemediğimizi, iç sorunlarla boğuşmaktan yüzümüzü dışa dönemediğimizi belirtip; “Halbuki sadece sanayi/emek yoğun değil kültür, sanat, spor ilçesiyiz” dedi

Gebze’de tur düzenleyen firmaların listesinde Florya’daki Akvaryum’un dahi yer aldığını ancak Bakırköy’deki firmaların listesinde Eskihisar’ın yer almadığını kaydeden Büyükgöz, “Sonradan öğrendim ki işçisi için tesis arayan bir sendikanın genel merkezi, fahiş fiyat çekilince yatırımı Sapanca’ya çekmiş” diye konuştu

 Bir kentin her yönden gelişmesinde kamunun yatırımlarının yanı sıra kamu dışından özel sektörün, sivil toplumun da yatırımlarının şüphesiz çok büyük önemi var. O yatırımlar hele ki özel sektör veya sivil toplumdan gelip bir kentin kıyısından köşesinden geçiyorsa, hele ki bir taşınmaza göz ucuyla bakıldıysa dahi mülk sahibinin iştahını kabartan fırsatçılık sadece mülkünün o zaman diliminde elinde kalmasına sebep olmuyor, o kentin ekonomi başta olmak üzere gelişmesine de sekte vuruyor:

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN

İŞÇİLER ESKİHİSAR’A GELECEKTİ!

Gebze’yi turizm ölçeğinde değerlendirirken çözüm sadece kaymakamlığı, belediyesi ile kamuda değil özel sektörün de üzerine düşen sorumlulukları vardır. Çok sonradan öğrendim ki geçtiğimiz yıllarda bir işçi sendikasının genel merkezi, ülke geneli işçileri için sosyal tesis yeri ararken yolu Gebze’den, Eskihisar’dan da geçmiş, tercih ettiği yere fırsatçılık ile fahiş fiyat çekilmesinden ötürü o yatırım Sakarya’nın Sapanca İlçesi’ne çekilmiş, gerek Gebze gerekse Eskihisar kendisini ülkeye tanıtmakta önemli bir fırsatı elinin tersiyle adeta itmiştir.”

AYNI ZAMANDA SPOR

KÜLTÜR SANAT İLÇESİYİZ

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz gazetemizin bugünkü Turizm Günü özel çalışmasına yönelik yazılı değerlendirmesinde şunları kaydetti: “Bu dönem belediye başkanlığı yapma onurunu yaşadığım Gebze iki farklı bakış açısıyla; sanayinin ve emeğin kenti olarak ülkemiz ve dünyamızda bir marka şehirdir ancak özellik itibariyle sanayi, insan dokusu itibariyle işçiden emekçiden; üretim, ihracat, istihdamdan ibaret değildir. Gebze aynı zamanda spor, kültür sanat ilçesidir. Gebze tarihtir. Gebze aynı zamanda bir turizm kentidir…

ANİBAL’IN MEZARI

Tarihi Milattan Önce, 183’lere uzamaktadır. Filler üzerinde dağları aşarak Romalılar’ı dize getirmiş, adını tarihin en önemli askerleri arasına yazdırmış, günümüzde savaş taktikleri askeri akademilerde okutulan Kartacalı komutan Hannibal Barca’nın (Anibal) anıt mezarı Gebze’dedir. Dönemin Roma Hükümeti’nin hakkında ölüm emri çıkarttığı Anibal; Romalılar tarafından yakalanacağını anlayınca o dönem Libyssa adıyla bilinen Gebze’de intihar etmiştir.

HÜNKAR ÇAYIRI

Yine 1453’te İstanbul’u fethederek çağ kapatıp çağ açan Fatih Sultan Mehmet’in hayatını kaybettiği (03 Mayıs 1481) yer Gebze’dir ve öldüğü yerde, Hünkar Çayırı’nda her yıl kaymakamlığımız ve belediyemiz öncülüğündeki etkinlikle anılmaktadır.

ORHAN PAMUK VE GEBZE

Çoban Mustafapaşa Camii, Eskihisar Kalesi başta olmak üzere yine Eskihisar’da Türk arkeolog, müzeci, ressam ve İstanbul’un Kadıköy İlçesi’nin ilk belediye başkanı Osman Hamdi Bey’in evinin ve müzesinin bulunduğu ilçedir.

Üstat; ülkemizin önde gelen edebiyatçılarından Orhan Pamuk’un Sessiz Ev (1983) ve Sessiz Ev ile bağlantılı Beyaz Kale (1985) adlı romanında yer edinmiştir.

Orhan Pamuk ülkemizde bilinen ilk okur söyleşisini 1990’ların başında Eskihisar’daki Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi’nde gerçekleştirmiş; o etkinliğe katılan edebiyatseverlerin anlatımına göre Marmara, İç Anadolu hatta Karadeniz’den yurttaşlar o gün soluğu Gebze’de almıştır.

TURİSTİMİZ VAR AMA

SOKAKTA DEĞİL OSB’DE

Gebze sadece bu özelliği ile değil sanayiden sebep de turizm ilçesidir. Gerek çok uluslu firmaların, gerekse ürettiğini dünyaya satan firmaların yurt dışından gelen konukları, mühendisleri, yöneticileri günlerini OSB’ler ve sanayi bölgelerindeki o fabrikalarda, konaklamalarını ilçemiz ve bölgemiz otellerinde gerçekleştirmektedir. Geliş ana maksatlarından sebep; fabrika ile otel arasında mekik dokuduklarında onlara Gebze’nin meydan ve sokaklarında pek rastlamayız.

Tüm saydığım özeliklerine karşın Gebze lokasyon olarak bağlı olduğu Kocaeli ile İstanbul arasında sıkışıp kalmanın, henüz kentleşmesini de tamamlayamamış olmanın sıkıntısını yaşamakta;

Artış hızı kesilmeyen, durulmayan nüfusundan ötürü iç sorunlarının çözümüyle mücadele etmekten yüzünü dışa dönememenin, sanayide üretimde emekte dünya markası olmakla birlikte diğer alanlarda kendini duyurup tanıtamamanın eksikliğini yaşamaktadır.”

**

“İstanbul listemizde ama

İstanbul’un listesinde yokuz”

 “Bölgemizdeki TÜRSAB belgeli/belgesiz, iç turizme çalışan firmaların kısa mesafeli, okul öğrencilerine yönelik ticari gezilerinin portföyünde örneğin İstanbul’u Bakırköy İlçesi’ndeki Florya Akvaryum yer almaktadır. İstanbul’un birçok yeri yer almaktadır.. Ancak Bakırköy dahil olmak üzere İstanbul’un ilçesindeki emsal firmaların gezi portföyünde Gebze’den bir Eskihisar, Anibal’ın mezarı, Hünkar Çayırı yer almamakta veya yetersiz oranda yer almaktadır.”

 

hunkar-cesmesi.jpg

BAKANLIK’TAN TANITIM DESTEĞİ İSTEDİ: Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz,  “Ülkemizde turizm çok önemli bir gelir kaynağıdır. Önceliği elbette Ege ve Akdeniz çekmektedir ancak Gebze ve emsali yerler de farklı özellikleri ile gözardı edilmemelidir. Gerek Bakanlık ve birimleri gerekse turizm firmaları, yatırımcıları ilçemizin tanıtımına destek verilmelidir” dedi.

 

**

BMİS ÖNCE ESKİHİSAR’I İSTEDİ..

 

“Gebzeli” genel başkanları

1981’de 1 Mayıs kutlamıştı

 

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün, “Sonradan duydum…” dediği sendikal yatırım Gebze’de iki şubesiyle faaliyet gösteren DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan geldi.

Aynı zamanda DİSK Genel Sekreteri olan BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve bir grup arkadaşı, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden 8 ay kadar sonra Eskihisar’da gizli kapaklı, karanfil “şifreli” bir araya geldi ve 1 Mayıs’ı dönemin yasağının en baskın ve faşizan olduğu süreçte delip, İşçi Bayramı’nı kutladı.

Bir diğer etken ise Serdaroğlu, Gebze’de uzun yıllar önce işçilik sonra şube başkanlığı yaptı. Bir tarafıyla Gebzeli idi. O yatırım bir “fırsatçılık”tan sebep yana yakıla Sapanca’ya kaçtı.

sapanca-sardunya.jpg

 

sapanca-sardunya-2.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.