“O firmaların alacakları da ertelensin”

“O firmaların alacakları da ertelensin”

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar yap- işlet- devret projeleri olan tünel ve köprüler de Hazinenin garanti nedeni ile işletmeci firmalara 2019 yılı için ödeyecekleri tutarların ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Tüm dünyayı sarsan corona virüsünün ülkemizdeki etkileri her gün daha fazla hissedilirken hükümet de bazı alacakları ve borçları öteledi.

Konuya ilişkin açıklamalar da bulunan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ülkenin içinde bulunduğu durum ve vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntıların hafifletilmesi için yap- işlet- devret projeleri olan tünel ve köprüler de Hazinenin garanti nedeni ile işletmeci firmalara 2019 yılı için ödeyecekleri tutarların ertelenmesi gerektiğini söyledi.

NİSAN AYINDA 3 MİLYAR TL ÖDEME YAPILACAK

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar yaptığı açıklama da Osmangazi,  Yavuz Sultan Köprüsü ve Avrasya Tünelinde geçtiğimiz yıl araç geçişlerin de bir önceki yıla göre düşüşlerin yaşandığının altını çizerek 2019 yılında bu 3 proje için Hazinenin 2 Milyar 964 Milyon TL ödeme yapacağını söyledi.

Akar sözleşme gereği 2019 yılı için garanti araç nedeni ile Hazinenin firmalara 2020 Nisan ayında ödeme yapacağına dikkat çekerek ülkemiz bir kriz yaşıyor, vatandaşlarımız, esnafımız, işçilerimiz, öğretmenlerimiz toplumun tüm kesimi corona belası ile uğraşırken kendilerine ekonomik olarak verilmesi gereken destek de maalesef gerçekleşmiyor. Bugün gelinen nokta da 3 yıldır 83 Milyon vatandaşın bu işletmeci firmalara cebinden ödediği yaklaşık 10 Milyar TL’nin bugün şirketler tarafından millete ödenmesi gerektiği günleri yaşıyoruz, şirketler de fedekarlık yapmalı, devlet de bu ödemeleri ertelemelidir, dedi.

SÖZLEŞMELER TÜRK LİRASI OLARAK DEĞİŞTİRİLMELİ

Yap-işlet- devret projeleri olarak hayata geçirilen tünel ve köprülerdeki geçiş ücretlerinin sözleşme gereği Dolar olarak belirlendiğinin altını çizen CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, AKP iktidarının yapmış olduğu yanlış sözleşmelerin bedelinin 83 Milyon vatandaşın ödediğini söyledi. Osmangazi Köprüsünde geçiş ücretinin 35 Dolar+ KDV olarak 37,8 dolar olduğunun altını çizen Akar, 2017 yılı 3,53 olan Dolar kurunun 2019 yılında 5,33 TL olarak gerçekleştiğini bunun da 2017 yılında 133 TL olan geçiş ücretinin 2019 yılında 202 TL olarak gerçekleştiğini söyledi.

GEÇİŞLER DE YÜZDE 70 AZALMA VAR

2019 yılında yaşanan ekonomik krizin etkisinin tünel ve köprü geçişlerinde de kendisini gösterdiğini belirten Akar, 2019 yılında Osmangazi Köprüsündeki araç geçişinin bir önceki yıla göre 612 bin azalarak 8 Milyon 846 Bin de kaldığını söyledi. Yıllık 14 Milyon 600 bin araç geçişinin garanti edildiğinin altını çizen Akar, sadece Osmangazi Köprüsü için 2019 yılı için Hazinenin işletmeci firmaya ödemesi gereken tutarın 2 Milyar TL’nin üzerinde olduğunu söyledi. Corona virüsü kriz ile birlikte son 1 ayda 3 proje de de araç geçişlerinin yüzde 70 azaldığını belirten Akar, dolar  kurundaki artışın devam ettiğini yıl sonunda faturanın bu 3 proje için 4 Milyar TL’yi aşacağını söyledi. Devletin yapması gerekenin köprü ve tünel geçiş ücretlerindeki artışın dolar kurundan TL’ye geçmesi olduğunu belirten Akar bu yıl ki ödemenin de ertelenmesi gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.