Netanyahu: İran ve Suriye’ye ağır darbe indirdik

Netanyahu: İran ve Suriye’ye ağır darbe indirdik

İsrail savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesiyle tırmanan gerilim sürüyor. Suriye'deki İran ve rejim hedeflerini vuran İsrail'den yeni açıklama...

İsrail savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesiyle tırmanan gerilim sürüyor. Suriye'deki İran ve rejim hedeflerini vuran İsrail'den yeni açıklama geldi. Netanyahu, "İran ve Suriye güçlerine ağır darbe indirdik" dedi.

Şam rejimin İsrail’e ait F-16 tipi bir savaş uçağını düşürmesi ve ardından İsrail’in Suriye’deki askeri hedefleri vurmasıyla bölgede yükselen tansiyon sürüyor. Son 48 saatte giderek artan gerginlik, İsrail’in Suriye’den havalandığı belirtilen bir İran İHA’sını düşürmesiyle başlamıştı.

İsrail, İran’ı hava sahasına giren İHA nedeniyle, egemenliğini ihlal etmekle suçluyor. İsrail Bakanlar Kurulu, İran’a karşı atılacak adımları görüşmek üzere toplandı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “Dün İran ve Suriye güçlerine ağır darbe indirdik” dedi. Netanyahu sözlerini “Bize yönelik her türlü saldırı girişimine karşılık vereceğiz. İzlediğimiz siyaset buydu, öyle de kalacak” şeklinde sürdürdü. Netanyahu Cumartesi günü yaptığı açıklamada da, “her türlü saldırıya karşı kendilerini kararlılıkla savunacaklarını” belirtmişti.

Tahran ise İsrail’in İran’a ait bir İHA’nın hava sahasına girdiği iddialarını “yalan” olarak nitelendirdi. İran, İsrail’in bu şekilde bölgede “işlediği suçları” örtbas etmeye çalıştığını öne sürdü.

80’li yıllardan beri düşürülen ilk F-16

İsrail Hava Kuvvetleri’nin eski komutanlarından David Ivry, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, İsrail’in F-16 tipi jetler kullanmaya başladığı 1980’lerden beri ilk kez bu tip bir uçağının düşürüldüğünü ifade etti.

İsrail medyasında da son olarak 36 yıl önce, 6 Haziran 1982 tarihinde İsrail’e ait Skyhawk tipi savaş uçağının Lübnan’ın güneyinde Suriye’deki uçaksavarlar tarafından düşürüldüğü belirtildi.

İsrail, Suriye’de savaşın başladığı 2011 yılından bu yana ülkede İran’a ait askeri noktalara saldırı düzenlediğini ilk kez açıkladı. Cumartesi günkü bombardımanın, savaşın başlamasından beri düzenlenen en yıkıcı saldırı olduğu belirtiliyor. İran, savaşın başlamasından bu yana Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı destekleyen ülkelerin başında geliyor. (DW Türkçe)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.