Negmar’a otopark 10 yıl daha kiralanacak

Negmar’a otopark 10 yıl daha kiralanacak

Gebze Belediyesi’ne geçmişe yönelik borcu olan, İDO’nun aleyhine açtığı davada Eskihisar – Topçular hattında geçiş hakkı elinden alınan Negmar Grubu / Gök Denizcilik’e Eskihisar’daki otopark 10 yıllığına yine kiralanacak

Gebze’nin Eskihisar Köyü’nde Negmar Grubu / Gök Denizcilik tarafından işletilen Eskihisar – Topçular feribot hattında, feribotu kullanacak araçlar için tahsisli 5 bin 800 metrekarelik açık otopark alanının 10 yıl süreyle aynı firmaya kiralanması için Gebze Belediyesi encümenine direk yetki verildi.

CHP VE İDO DAVACI OLMUŞTU

 

iskele.jpg

Recep Dursun’un ilçe başkanlığı döneminde CHP Gebze İlçe Örgütü ve dönemin belediye meclisince de yargıya taşınan, ancak rakip firma İDO tarafından açılan dava sonucunda geçiş ve otopark hakkı iptal olunan, bir üst mahkemede itiraz boyutu sürdüğü sanılan işletmeye Gebze Belediyesi’ne olan borcunun hala ödenmemiş olmamasına karşın verilen bu hak, tartışmalara sebep oldu.

ENCÜMENE YETKİ OY

ÇOKLUĞUYLA VERİLDİ

CHP Grubu sözcüsü Saide Arslan Çalışkan ve Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz arasında geçen, arada Başkan Yardımcısı Selamet Güner’in de bilgilendirmede bulunduğu yarım saat süren görüşmeler sonrası encümene aradığı yetki, oy çokluğuyla verildi.

KOMİSYONA HAVALE EDİLMEDEN

Gebze Belediye Meclisi nisan ayı olağan toplantısında konu gündeme, gündemin 12’nci maddesi olarak geldi. Meclise başkanlık eden Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz gündem maddesini, “Eskihisar’da Negmar Bölgesi’nde açık otopark alanının Marmara Uzmanlar’a kiralanması ve o doğrultuda da değerlendirilmesi. Encümene yetki, iş ve işlemlerin yürütülmesi için isteniyor. İnşallah burayı da Gebze’nin en iyi şekilde menfaatinde kullanmak için çaba içinde olacağız” deyip komisyona havale edilmeden, direk oylanmasını istedi.  

ALICISI BELLİ İHALEDE KAÇA

KİRALANACAĞINI BİLMİYORUZ

 

saide-arlan-caliskan-001.jpg

Oylama öncesi CHP Grubu adına grup sözcüsü Saide Arslan Çalışkan, Büyükgöz’ün ifade ettiği gibi, Gök Denizcilik kurumsalında alıcısı belli bir ihale gerçekleşeceğini, açık otopark alanına ihtiyaç duyan firmaya yerin kaç liraya kiralanacağı bilinmeden, encümene yetki istendiğini kaydetti.

HAZİRAN 2020’DEN BERİ

TAHAKKUK YAPILMAMIŞ

Denetim komisyonunda yer alan CHP’li üye Sinan Çeper tarafından yürütülen araştırma kapsamında firmanın belediyeye; 2019 ve 2020 yıllarından, gecikme faiziyle birlikte 4 milyon 476 bin 302 lira borcu olduğunu kaydeden Çalışkan, 05 Haziran 2020’den bugüne otopark kısmına dair hiçbir tahakkuk yapılmadığını söyledi.

EN AZ 6.5 MİLYON TL BORÇLU

Ayrıca 2020’nin nisan ayından bu yana geçiş yönünde de bir tahakkuk olmadığını kaydeden Çalışkan,  “2020’de altı aylık dönem tahakkuka dahi girmemiş. Ortalama 300 bin liradan, toplam 9 aylık, 2 milyon 100 bin lira borç eklediğinizde bu şirketin gecikme faizi hariç; en az 6 milyon 576 bin lira borcu var” dedi.

ÖNCE ALACAĞIMIZI TAHSİL EDİN

Gebze Belediyesi’nin hukuk servisiyle yaptıkları görüşmede bu borca karşın henüz icra işlemi yapılmadığını öğrendiklerini belirten Çalışkan, “Grup olarak; bu konumda olan bir şirkete adrese teslim 10 yıl süreli ihaleye kuşku içindeyiz. Önce belediyenin alacağını tahsil edin. Sonra mecliste yine konuşalım” diye konuştu.

HUKUK KOMİSYONU GÖRÜŞÜ ALINMALI

Encümene yetkide CHP Grubu olarak görüşlerinin olumsuz olduğunu kaydeden Çalışkan ayrıca, “Otopark alanı tescilsiz. Bu detay hukuk komisyonunda görüşüldü mü? Alanın tescilsiz olmasından ötürü hukuk komisyonunun da görüşü alınmalı” dedi.

TESCİLSİZ ALAN BELEDİYEYE AİTTİR

Çalışkan’ın eleştirilerini eleştiri ve sorularını yanıtlayan Başkan Büyükgöz konuşmasına CHP Gebze İlçe tarafından açılan davaya atfen sözlerine, “Gebze’yi severken öldürenler de var. ‘Gebze’yi seviyorum’ deyip Gebze’ye zarar verenler de var” diyerek başladı. Büyükgöz; 2003 yılında bu yana defalarca dava ve işlem gören ve Negmar’a kiralanan tescilsiz alanın, bu vasfından sebep hukuken belediye ait olduğunu kaydetti.

Ayrıca, ‘Zorunlu olanın fonksiyonunu içeren bir konumda’ olduğunu kaydedip, “Ulaşım sektörü de enerji ve sağlıkta olduğu gibi zorunlu hizmettir. Burası da acil kamulaştırma gereken bir alandır” diye konuştu.

GEÇİŞ HAKKINDAN AYLIK

250 – 270 BİN LİRA ARASI

Negmar ile ilgili otopark işletmeciliği ve geçiş hakkı geliri olmak üzere iki sözleşme yapıldığını, asıl gelirin geçiş hakkında toplandığını kaydeden Büyükgöz aylık olmak kaydıyla otoparktan 18-19 bin, geçiş hakkından 250-270 bin lira arası ortalama gelir edinildiğini söyledi.

 

GERİYE DÖNÜK, 500 BİN

LİRA TAHSİL ETTİK

 

Sorumlu oldukları 2020 yılında 1 milyon 300 bin lira tutarında tahakkuka karşın 1 milyon 800 bin lirayı aşkın tahsilat yapıldığını belirten Büyükgöz pandemiden sebep gelir düşüşüne karşın geriye dönük 500 bin lira tahsil edildiğine dikkat çekti.

RAKİBİ İDO’NUN YANI SIRA

CHP’DE DAVA AÇMIŞ

Negmar’ın rakip firması İDO’nun Negmar aleyhine açtığı geçiş davasının Negmar aleyhine sonuçlanmasının ardından 2020’nin yedinci ayından bu yana tahakkuk yapılamadığını belirten Büyükgöz, “İDO davayı rakibini bitirmek için açmış. Ama biri daha, CHP meclis üyeleri ve avukatları da, ‘Gebze’yi seviyoruz’ düşüncesiyle bir dava açmış. Alt ve üst mahkemelerin geçiş hakkı işlemini iptal etmesinden ötürü tahakkuk yapma şansımız kalmadı. Sevmekten öldürme budur” diye konuştu. Büyükgöz şöyle devam etti:

KAMUOYU VİCDANINA HAVALE EDERİZ

“Konunun bu şekilde gündeme gelmesinde; özellikle kurumsal kimlik olarak CHP’yi dışarıda bırakıyorum. Konuya dair başka şeyler de irdelenebilir, arka planda sorular çoğaltılabilir. Ama günün şartlarında hangi saiklerle (neden, güdü) davacı olunduğunu kamuoyunun vicdanına havale ederiz.

GERİ İADE ŞARTI DA VAR

Mahkeme kararından ötürü bırakın tahakkuk etmeyi, haksız elde edilen tahakkukların geri iadesi şartı var. Vatandaş (Negmar) şimdi 4 milyon 476 bin lira olan beyan ettiğiniz değeri değil bugüne kadar yıllarca yatırdığı değeri de geri talep ediyor.

4.4 MİLYONU TAHSİL EDECEK

DAHA İYİ SÖZLEŞME İMZALAYACAĞIZ

Biz de hem hukuk mücadelesi platformunda hem de uzlaşma platformunda geri ödemeyi bırakın, 4.4 milyon TL’yi de tahsil edeceğiz. Gebze’nin çıkarlarına bir çözümü Gebze kamuoyu ve sizlerin huzuruna getireceğiz. Kamuoyu müsterih olsun. Kamuyu zarara sokacak, kamunun gelirlerini aksatacak bir sonucu ortaya koymayacak, müsaade etmeyeceğiz. Birikeni alacağız. Bundan sonraki süreçte de daha iyileştirmiş haliyle sözleşme imzalayacağız.

OTOPARKTAN 300 BİN LİRA

GELİR EDİNECEK YER DEĞİL

Çünkü tüm insaf, idrak sahibi ticaret ve esnaflıktan anlayanlara göre orası otopark işletmeciliği olarak ayda 250-300 bin lira gelir edinilecek bir yer değil. Çünkü esas gelir, geçiş hakkından ama bugünde onu yargı kanalıyla elinden almış durumdalar. Orayı belediye bünyesinde belediye iştiraki olarak çalıştıralım diye bir niyet taşıdık.

SAYDIK HESAPLADIK

50-60 BİN LİRA GELİRİ VAR

 

Günlerce orada sayım yaptırdım. En yoğun günlerde, cumartesi Pazar ne kadar araç giriş çıkışı oluyor ve bizim normal ücretlendirme tarifemize göre ne kadar gelir elde ediliyor diye hesapladık. En iyi şartlarda 50-60 bin lira geliri var ama biz tabi ki bu rakamlara tabi olmayacağız. Gebze’ye en iyi sonucu getireceğiz.”

 **

 

CHP’nin davası ret edilmiş

ama delil gösterilmiş

 

** Zinnur Büyükgöz, CHP’yi Negmar aleyhine açtığı dava gerekçesiyle eleştirdi. Saide Arslan Çalışkan, “Dava bugün de güncel olan, aynı gerekçeyle açıldı, ret edildi” dedi. Büyükgöz yanıt verdi: “İDO’nun açtığı davanın delili oldu”

 

Gebze Belediye Meclisi’nde Negmar / Gök Denizcilik’e yer tahsisi davalar zemininde, hukuki boyutuyla da görüşüldü. Büyükgöz’ün CHP’nin davacı olmasına yönelik eleştirilerinin ardından yine söz alan Saide Arslan Çalışkan özetle CHP tarafından açılan davanın ret edildiğini, firma aleyhine İDO tarafından açılan davanın kabul edildiğini dile getirdi. Çalışkan, Danıştay’ın CHP’ye “Borcun ötelenmesi ve tarifeye ilişkin davanız, İDO’nun geçiş hakkıyla ilgili iptal talebini kabul ettiği için sizin bu davanızı da dinlenilmesi gerektiğinden bozuyorum” dediğini, davanın esasına ilişkin karar vermediğini kaydetti.

 O DÖNEMİN GEREKÇESİYLE

BUGÜNKÜ KOŞULLAR AYNI

 

zinnur-buyukgoz-009.jpg

Büyükgöz’ün CHP’nin konuyu yargıyı taşımasına dair, “Kamuoyu vicdanına havale ediyorum” sözüne atfen, “Kamuoyunu bilgilendireceksek doğru bilgilendirelim” diyen Çalışkan, “O gün açılan dava Gök Denizcilik’in borcunu ödememesine rağmen hem borcun ötelenmesi hem de yeniden kiralama yapılmasına yöneliktir. Bu dönem yapılan da, 6 milyona yakın borç olmasına rağmen nasıl kiralama yaptığımızdır?” dedi. Çalışkan şöyle devam etti:

KAMUOYUNA BU BİLGİ DE SUNULMALI

“Elbette insan bir şeyi çok severken de öldürebilir. Çok sevgi de zarar getirebilir. Kamuoyuna bu bilgi de sunulmalı. Verdiğiniz bilgi yanıltıcıdır. Hukuk işleri müdürünüze, ‘neden icra takibi yapmıyorsunuz? Hukuken engel mi var?’ diye soruyoruz. ‘Tahakkuk yapmamızda engel yok. Yapılırsa geri istenir mi kaygısındayız’ deniliyor.

BABAMIZIN HAYRINA MI YAPIYOR?

‘2019’un borcu hala duruyor. Neden icraya yanıt vermediniz’ derken, ‘Borçlunun halinden anlayacağız’ deniyor. Evet anlayacağız ama esnaf kan ağlıyor. Geçiş hakkından bir sürü gelir edinen bir yer. Evet otopark olmadan gelir edinemezsiniz ama Negmar babamızın hayrına mı yapıyor.

GENİŞLEMEYE DE İTİRAZ EDECEĞİZ

Üstelik iskeleyi 100 metreye yaymaya çalışıyor. Bu isteklerine de Büyükşehir Meclisi’nde itiraz edeceğiz. Bu talep ÇED raporuyla değerlendirilmeli. Burayı işletiyorsa da verecek o parayı, az bile veriyor.”

BEKLENENİN KARŞILANMASI İMKÂNSIZ

Çalışkan’ın eleştirilerine karşın yine söz alan Büyükgöz özetle firmadan geriye dönük ödeme alınmaya başlandığını, pandemi koşullarında aylık geçiş geliri 250 bin liradan 50 bin liraya düşen firmanın beklenilen oranda ödeme yapmasının imkansız olduğunu, CHP tarafından açılan davanın İDO tarafından açılan davaya delil oluşturduğunu belirtip şunları kaydetti:

İDO’NUN GEREKÇELERİNE

DELİL GÖSTERİLDİ

“CHP aynı gerekçeleri mahkemeye delil olarak sunuyor. Daha fazla derinleştirmeyelim isterseniz. Hukuki bir gerekçeyi ortaya delil olarak sunuyorsan bu, ‘ben de bunları istiyorum’ demektir. Hakim; hukuk, şekil, esas yönünden bütün meseleleri ayırt edebilmek için her türlü delili dökümanı isteyecek. Siz de İDO’nun gerekçelerini gerekçe olarak sunarak ne demek istiyorsunuz. Bari bu konuda şey yapmayın. Her şeyi tane tane delil olarak ortaya koydurmayın bana.”

Büyükgöz’ün son cümleleri üzerine Çalışkan, “Hiçbir şeyden kaçacak, göçecek korkacak değiliz. Dava, İDO’nun davasıdır. CHP davası ret edilmiştir. Karar düzeltmelerde ret şeklinde geçecektir” diye yanıtladı. Büyükgöz arada, “Öyle demek durumdasınız” derken Çalışkan, “Velev ki hazirandan bu yana tahakkuk yaptınız. Şimdi bu firmanın geçmişine baktığınızda sürekli birkaç yıl geriden gelen bir firma” dedi.

476 BİN LİRAYI DA TAHSİL EDECEĞİZ

Başkan Yardımcısı Selamet Güner’in firmanın en son 11 Mart 2021’de 120 bin lira ödeme yaptığını ve aylık düzenli ödemeyi sürdürdüğüne dair bilgilendirmesinin ardından Büyükgöz, “Pandemide böyle düzenli yapıyorsa… 476 bin lirayı da tahsil edeceğiz” diyerek tartışmayı sonlandırdı. Encümene kiralama yetkisi, oy çokluğuyla kabul edildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.