Ne yaptıysak Çayırovalı ile yaptık

Ne yaptıysak Çayırovalı ile yaptık

Çayırova Belediye Başkan Yardımcısı ve Kültür Müdürü Kenan Tuzcu ilçede kültür sezonunu pandemi öncesi 2019’da kitap fuarı ile açtıklarını; kadınlar ve gençlerde tiyatro toplukları ile halk korosunu vatandaş katılımı ile oluşturduklarını söyledi

Ülkemiz ve bölgemiz belediyelerinde kültür sanat etkinlikleri her dönem, farklı şekil ve tarzlara büründü. Bir belediyede dönemin etkinlik ve faaliyetleri, dönemin belediye başkanının gerek kültür sanata bakış açısının, gerekse kültür sanatta tercihinin teşhiri oldu.

BİZE HAS BİR SİYASİ HASTALIK

Belediyelerin düzenlediği ve halkın içine katıldığı kültür sanat hareketlerinde ise ülkemize has siyasi hastalığa sıklıkla tanık olundu. Belediye başkanlarının siyasetle seçilmesinden ötürü yerel seçim sonrası değişim hele ki siyasi yapılanma olarak yaşandıysa bir önceki dönemin yapıp ettiği ne var ne yoksa yok edip yenisini oluşturma çabalarına sıklıkla tanık olundu. Daha da ötesi; benzer hastalığa siyasi partisi aynı kalan, belediye başkanı değişen belediyelerde de sıkça rastlandı.

TARİHE GEÇECEK İLK: KİTAP FUARI

Kökeni 1992’de beldelik dönemi kurulan Güzeltepe Belediyesi’ne uzanan, 2019 yerel seçimleriyle birlikte partisi değil başkanı değişen Çayırova’da altıncı dönemin ilk iki yılı geride kaldı. Bünyamin Çiftçi başkanlığındaki bu dönemin kültür sanat etkinliklerinde mevcut yönetim, belediye tarihine damgasını vuracak ilk’i, 2019’un ekim ayındaki kitap fuarı ile hayata geçirdi.

KORO VE TİYATRO, YENİDEN

Geçmişte farklı örnekleri yaşanan Türk Halk Müziği ağırlıklı müzik koroları girişimi biraz farkındalıkla tekrarlandı. İlki belediyenin ilk döneminde 1992-1994 arası gerçekleşen ancak sürdürülemeyen tiyatro hamlesinin ikincisi bu dönem, hayli sağlam atıldı. Ancak kitap fuarıyla birlikte her üç çalışma 2020’nin mart ayında başlayıp halen süren pandemiye takıldı. Bu dönemin çalışmalarının ileride olası siyasi bazlı/kişi bazlı yönetim değişikliklerinde sürekliliğinin olup olmayacağını zaman gösterecek.  

SEZONU KİTAP FUARI İLE AÇTIK

Bu dönemin kültür sanat etkinliklerini gazetemize değerlendiren Çayırova Belediye Başkan Yardımcısı ve Kültür Müdürü Kenan Tuzcu; 2019’da kitap fuarı ile açtıkları kültür sezonunu yetişkin ve çocuk tiyatroları, sağlık seminerleri, gösteri şovları, konserler ile kültür, sanat ve tarih alanında seminer ve sempozyumlarla devam ettirdiklerini söyledi.

VATANDAŞ İLE BİRLİKTE KURDUK

kenan-tuzcu-hafif.jpg

Tuzcu, kültür ve sanat konusunda Çayırova’yı daha ileri noktalara taşıyacağına inandıkları Çayırova Kadınlar Tiyatrosu, Çayırova Gençler Tiyatrosu ve Çayırova Halk Korosu’nu ise vatandaşların katılımıyla oluşturduklarını söyledi. Tuzcu ayrıca şunları kaydetti:

EĞİTİMİ ONLİNE SÜRDÜRDÜK

“2020 yılının mart ayından itibaren tüm dünyamızı etkileyen COVID-19 pandemisine kadar yüz yüze süren koro ve tiyatro eğitimlerimize, pandemi sürecinde de ara vermeden online olarak devam ettik. Tiyatro ekiplerimizin zorlu çalışma şartlarına rağmen çıkardıkları ikişer oyun bulunmakta ve oyuncularımız sahnelemeyi beklemektedir.”

 

konsey-hafif.jpg

HEP DESTEK TAM DESTEK: Çayırova Belediyesi Başkan Yardımcısı Kenan Tuzcu kendi bünyesinde tamamı kadınlardan oluşan tiyatro topluluğu kuran ve oynayan Çayırova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nesrin Yılmaz ile birlikte meclis ve topluluktan Derya Ünal ve Günay Emir’i bir süre önce makamında ağırladı. Tuzcu belediye olarak belediye bünyesi dışında vatandaşlarca kurulan her kültür sanat etkinliğine katkıda bulundukları ve bulunacaklarını söyledi.

 **

 Belediye tarihinde bir ilk

protesto ile başlamıştı

 

Çayırova Belediyesi tarihinde ilk kitap fuarı bu dönem, 04 – 13 Ekim 2019 günlerinde gerçekleşti. İkinci tekrarı pandemiye takıldı, henüz gelenekselleşemedi. Fuarın ilk gün konuğu Yavuz Bahadıroğlu oldu ancak bir yazısında Atatürk’e hakaret ettiği iddiasıyla; CHP ve ADD örgütleri tarafından protesto edilirken ilk fuarın ilk günü, protesto gösterisiyle başlamış oldu. 60 yayınevinin stant açıp 200 bin kitabın sergilendiği fuara 40 yazar konferans, söyleşi ve imza günleri ile renk kattı.

oguz-saygin.jpg

 Fuarın dördüncü gününe denk gelen 07 Ekim Pazartesi günü kişisel gelişime dair kitapları ve eğitim seminerleri ile dikkat çekilen, sevilen yazar Oğuz Saygın da ağırlandı.

 

 yerel.jpgFuarda Ramazan Seydaoğlu, Mehmet Faruk Habiboğlu, Hakan Daşdan’ın da aralarında bulundu

 

yerel-2.jpg

yerel yazar ve şairler içinde özel bölüm oluşturulup edebiyat severler ile buluşmaları sağlandı.

 

**

 

Ziyafetin tekrarı pandemi sonrası

 koro-001.jpg

 

Çayırova Belediyesi’nde bu dönemin korosu, Türk Halk Müziği topluluğu şeklinde kuruldu. Topluluk pandemiden iki hafta kadar önce, 2020’nin şubat ayında Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde sahne aldı, büyük beğeni topladı. Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi etkinliğe dair sosyal medya paylaşımında, “Çayırovamızın yeteneklerini keşfetmek, unutulmaya yüz tutan türkülerimizi yaşatmak, ilçemizin sosyal ve kültürel hayatına katkı sunmak için kurulan Çayırova Belediyesi Türk Halk Müziği Topluluğu’nun konserinde bir birinden güzel türküler dinleyicileri mest etti. Güzel konseri veren Şef Ünal Dursun ve ekibini tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz” dedi. Koronun konserinin pandemi sonrası tekrarlanması bekleniyor.

 **

 BU DÖNEMİN SIRADIŞISI…

 Evde kal kitap oku

 evde-kal.jpg

 Pandemi sürecinde hemen her belediye sokakta kamyon üzerinde konser başta olmak üzere türlü etkinliklere imza atarken Çayırova’da bu dönemin sıra dışı etkinliği, “Evde kal kitap oku” oldu. “Evde kal...” artık çok dikkate alınmayan zaman zaman tekrarlanan bir çağrı. Belediye söz konusu etkinliği o çağrının popüler olduğu zaman diliminde hayata geçirdi. Çayırova Belediye Başkan Yardımcısı ve Kültür Müdürü Kenan Tuzcu etkinliğe dair, “COVID-19 pandemi süreci sadece oyuncularımız için değil tüm vatandaşlarımız için zorlu bir süreç olarak devam etmekte fakat kısıtlamaların ilk günlerinde ki panik etkisini en aza indirgemek için evlerinde kalan çocuk ve yetişkin vatandaşlarımıza “Evde Kal, Kitap Oku” projesi kapsamında binlerce kitap ulaştırdık” dedi.

 **

 

Asırlık marşımız ile dünya prömiyeri

 

** Kadın ve genç gruplarıyla Çayırova Belediye Tiyatroları ülkemiz tiyatro tarihine ilk imzasını dünya prömiyerleri ile atacak. İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’ncü yılına atfen kaleme alınan Mehmet Akif’ten Çayırova’ya ilk Çayırova seyircisiyle buluşacak

 

Çayırova Belediyesi’nin pandemi öncesi dönemine denk gelen çağrısı sonrası kurulan kadın ve gençlerden oluşan tiyatro toplulukları pandemi kısıtlamalarının kalkması ile birlikte perdeyi bir açacak, pir açacak. Topluluklar ülkemiz tiyatro tarihine ilk imzasını dünya prömiyerleri ile atacak.

 

İLK İZLEME HAKKI ÇAYIROVALI’NIN

 

İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’ncü yılına atfen kaleme alınan Mehmet Akif’ten Çayırova’ya ilk Çayırova seyircisiyle buluşacak. İstiklal Marşı’nın yazılış süreciyle birlikte 10 kıtasının hikâyesini anlatan oyun topluluğun yönetmen ve eğitmenlerinden Behruz Firuzment tarafından kaleme alındı.

 

 AÇILIŞI ÜÇ OYUNLA YAPACAĞIZ

Mehmet Akif’ten Çayırova’ya adlı 35 dakika süreli oyunun gerek dünya gerek ülkemiz prömiyerinin Çayırova’da olacağını kaydeden Çayırova Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Hakan Güneri pandemi sonrası sezon açılışında kadın grubunun “İnce eledik sık dokuduk”, gençler grubunun “Kifah” adlı oyunu sahneleyeceğini söyledi. 

 

topluluk-(1).jpg

 23 KİŞİLİK OYUNCU KADROSU: Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’ndeki bir prova sonrası Çayırova Belediye Başkan Yardımcısı Kenan Tuzcu ve Genel Sanat Yönetmeni Hakan Güneri ile birarada görülen 23 kişilik ekipte rol alan oyuncuların isimleri, -alfabetik sırayla- şöyle: Ahmet Takıl, Alperen Kılıç, Ayşe Acar,  Ayşe Miray Dallı, Bahar Sert, Behruz Firuzment, Berke Enes Uludağ, Dilara Ersarı,  Duygu Türkyılmaz Kılıç, Elif Gündoğdu, Emirhan Küçük, Emre Korucu, Furkan Ayhan Özdemir, Gülnur Çelik, Hasan Mert Yılmaz, Havva Şahin, Hazal Çelik, Irmak Aydın, Melike Arslan Keleş, Oğulcan Söğüt, Samet Gökgöz, Sudenaz Öztekin, Ümmügül Çelik,

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.