Ne farkeder ki ?

Ne farkeder ki ?

 

 

Bugün, Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Bu yüzden, tüm emekçi kadınların gününü kutlar, dayanışma içinde geçen biryaşam dilerim.

Ama, günün asıl konusu, siyasetteki, daha doğrusu CHP'deki açmazlar...

CHP Kocaeli Örgütü, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim mitingini İzmit merkezi yerine Gebze merkezinde yapma kararı almış.

Gebze'nin, Kocaeli idari yapılanmasından çok dertli olduğunu, iki merkez arasındaki siyasi, sosyolojik ve ekonomik kopukluklar nedeniyle yıllardır il olma beklentisini diri tuttuğunu herkes biliyor. Bu yüzden, siyasi partilerin Gebze'ye yaklaşımı da, aynı örgütten olma sıcaklığını hissettirecek çalışmalar yapmak yerine seçimlerde kontenjan tanıyarak durumu idare etmek olmuştur.

Bu yüzden, mitingi İzmit yerine Gebze'de yapmanın kime ne yararı olacaktır, ne değişecektir merak ediyorum.

Elbette ki, Gebze'de de miting yapılmalı. Ama, ''Kocaeli nüfusunun yüzde 45'ine yakını Gebze'de yaşıyor. O yüzden mitingi burada yaparsak daha iyi olur'' anlayışının siyasette karşılığı yok.

Bunu, CHP'nin İl Başkanı Yalçın Kuşkan kavrayamamış olabilir. Ama, partisinde yılların kurt politikacıları var, onların bilmesi lazım.

Benim aklıma başka bir gerekçe de gelmiyor değil. Bu karar, İzmit adayı Sefa Sirmen'e misilleme gibi de algılanabilir.

Bunu düşünmeden edemedim...

Öyle ya, Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Tahsin Tarhan, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla 16 Şubat'ta yapılan toplantı ile kamuoyuna tanıtılmıştı. Aynı saatlerde Sefa Sirmen de, Alikahya'da seçim mitingi yapmıştı. Başka gün ve saat yokmuş gibi CHP'nin iki önemli etkinliği aynı gün ve saatlere çakışmıştı.

İl Başkanı, Tahsin Tarhan'ın tanıtımına katılırken Sirmen'in mitingini yok saymıştı. Dahası, bu durum, parti zemininde ''Sirmen'in yanlış yaptığı'' duygusunun yayılmasına neden olmuştu.

Önceki açıklamanın aksine Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılacağı 14 Mart mitinginin Gebze'de yapılacağı duyuruluyor. İl Başkanı, son açıklamasında şöyle diyor: ''İl nüfusunun yüzde 42’si Gebze’de yaşıyor. Bu sebeple mitingimizi Gebze’de yapılmasını uygun gördük. İlçe başkanımız gerekli başvurularda bulundu. Gebze'yi önemsiyoruz. Uzun yıllar sonra Gebze’de milletvekili çıkardık.

Pek tatmin edici bir açıklama değil ama her neyse...

Bence mitingin İzmit'te ya da Gebze'de yapıması arasında pek bir fark yok. Stratejik planlama açısından bakıldığında Gebze, Çayırova, Darıca ve Dilovası seçmeniyle buluşmak için Gebze, diğer ilçelerin seçmeniyle buluşmak için de İzmit merkezi daha uygun. Sosyolojik ve coğrafik açıdan bakıldığında durum böyle tanımlanabilir.

Ama, ben CHP'nin Kocaeli seçim mitinginin Gebze merkezinde yapılacak olmasını bu kadar basit bir değerlendirmeye indirgemeyeceğim. Mitingin Gebze'ye alınmasında, örgüt içi çekişme olduğu, bu değişikliğin prestij kazanma savaşlarının bir parçası olduğu bana göre çok açık.

''İzmit'i nasıl olsa Sefa Sirmen alır, Gebze bölgesi daha önemli''  gerekçesi de, gerçekle pek bağdaşmıyor. O yüzden, bu tez de çok savunulabilir bir tez değil. Kısaca, Kocaeli seçimleri, örgüt içi mücadeleye heba edilecek gibi.

Yoksa yeni bir 13-0 şu andaki örgütün tümünü siyaset mezarlığına gönderir. Yetmez, bu sondan ne Haydar Akar, ne Hurşit Güneş, ne Mehmet Hilal Kaplan, ne Yalçın Kuşkan, ne Tahsin Tarhan, ne Selman Yıldırım, ne M. Sefa Sirmen ve ne de Hikmet Erenkaya da kurtulamaz.

Umarım yanılan ben olurum...

 

 

Bu yazı toplam 88 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi