Nakliyat-İş’ten Korona davası

Nakliyat-İş’ten Korona davası

Nakliyat-İş Sendikası Koronavirüs/Covid-19’un meslek hastalığı ve iş kazası kapsamından çıkartılmasıyla ilgili olarak genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali ile ilgili Danıştay’a dava açtı.

İşveren örgütlerinin girişimleri sonucu Koronavirüs/Covid-19 Meslek Hastalığı ve İş Kazası kapsamından çıkarılmıştı. Bununla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurulu 07.05.2020 Tarihli ve 2020/12 Sayılı bir Genelge yayınladı. SGK/Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelgede 5510 sayılı. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası  Kanununun  15  inci  maddesinde;  "4. maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalının, iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğine neden olan rahatsızlıklar, hastalık halidir." hükmü yer almaktadır. Buna göre; COVID-19 virüsünün bulaşıcı bir  hastalık  olduğu  dikkate  alındığında, söz konusu salgına maruz kalan ve sağlık hizmet sunucularına müracaat eden sigortalılara hastalık kapsamında provizyon alınması gerekmektedir." denildi.

 

DİSK Nakliyat-İş Sendikası Koronavirüs/Covid-19’un meslek hastalığı ve iş kazası kapsamından çıkartılmasıyla ilgili olarak genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali ile ilgili Danıştay’a dava açtı. Sendikanın Gebze Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada konuya dair şu görüşlere yer verildi:

 

İSG KANUNU’NA AYKIRI

 

 

 

“11 Mart-10 Mayıs arasında en az tespit edilebilen 128 işçi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Üretimin durdurulmaması nedeni ile salgın hastalık işçiler arasında hızla yayılmaktadır.

Bu genelge, özellikle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na ve İş  Sağlığı  ve Güvenliği Kanunu’na aykırıdır. Bu genelgenin uygulanması durumunda çalışanlar anayasa ve yasalara aykırı şekilde hak kayıplarına uğrayacaklardır.

 

İŞ KAZASINA UĞRADIĞI AÇIKTIR

 

5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’nun ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda yer alan maddelere göre işyerinde Covid-19 virüsü nedeniyle hastalanan bir kişinin iş kazasına uğradığı pek açıktır. İşyerindeki çalışması, hizmet akdinin gereklerini yerine getirmesi nedeniyle bu hastalığa yakalanan kişi Sosyal Güvenlik Kanunu çerçevesinde iş kazası ve meslek hastalığına uğrayan kişilere sağlanan haklardan yararlanmaları gerekecektir.

Söz Konusu genelgeyle işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda almaları gereken yasal zorunlulukları da ortadan kaldırmaktadır. Zira iş kazası sayılmayacak bir durumda işveren, önlem almaya da zorlanamayacaktır.

Sendikamız tüm bunlardan hareketle işçilerin uğrayacakları hak kayıpları ve yasalara, anayasaya aykırı olan bu genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi ile ilgili Danıştay’a dün (27 Mayıs 2020) itibarı ile dava açmıştır.

İşçi düşmanı bu Genelge iptal edilmelidir. Sendikamız bu konunu takipçisi olacaktır. Mücadelemiz sürecektir.

 

İşçilerin sağlığı patronların, kapitalistlerin, kârından, işbirlikçi iktidarların siyasi çıkarlarından daha değerlidir, önemlidir. (Haber Merkezi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.