NAKLİYAT-İŞ SENDİKASI:  Erzincan İliç’te yaşananlar iş ve çevre cinayetidir

NAKLİYAT-İŞ SENDİKASI: Erzincan İliç’te yaşananlar iş ve çevre cinayetidir

Nakliyat-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada, ‘’ Erzincan İliç’te yaşananlar iş ve çevre cinayetidir’’denildi.


Açıklama şöyle:
‘’Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madende 13 Şubat 2024 tarihinde siyanür ve sülfürik asit dağlarının çökmesi sonucu göçük altında kalan 9 işçiden 7’sine ulaşılabilmiştir. Geride daha ne kadar işçi var bilinmemektedir.
Yıllardan beri çevreciler, meslek odaları, aydınlar dahası Cumhuriyet savcıları çevreye siyanür saçan, yaşamı yok eden Anagold Madenciliğin kapatılmasını için mücadele ediyorlar, raporlar yayınlanıyor. Ama yetkililer üç maymunu oynamaya devam ettiler.
TMMOB, 6 Aralık 2023 tarihinde ÇED raporu ile ilgili davada vermiş olduğu raporda Çöpler Altın Madeni İşletmesinin kapatılması gerektiğini ve kısa bir süre içerisinde rehabilite çalışmalarına başlanması gerektiğini bir raporla açıklıyorlar.

SORUŞTURMA KAPANDI
İlhan Cihaner’in Erzincan’da başsavcı olduğu dönemlerde “Erzincan’da Başsavcı olarak görev yaparken basında siyanürle altın aradığına dair haberler gördüm. O bölgeden sorumlu Cumhuriyet Savcısına soruşturma başlatması için talimat verdim. Ancak daha sonra maden şirketinin bir savcıya rüşvet verdiği tespit edildi. Soruşturma kapandı.

Erzincan/İliç’te yaşananlar İş ve Çevre Cinayetidir.
“3213 Sayılı Maden Kanunun 7. Maddesine göre, “Çevre ve insan sağlığına zarar verdiği tespit edilen madencilik faaliyetleri gerekli önlemler alınana kadar durdurulur.”
Yasada böylesine açık bir düzenleme olmasına karşın, her faaliyeti ile çevre ve insan cinayetinin kusurlu olan Anagold İliç Çöpler Altın Madeni İşletmesiyle ilgili yapılan bir işlem var mı? Yok.

DAHA FAZLA KÂR DAHA FAZLA SÖMÜRÜ
Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın verdiği bilgi İliç’te, ABD’li Alacer %80 ile Lidya %20 ortalığın adı Anagold ve bu ortaklığa artı % 20 ile Türkiye’den A. Çalıktır.
263 ton altından gelir 23 milyar Dolar . Bunun 4.6 Milyarı A.Çalık’ın… Durum bu kadar açık... Daha fazla kâr daha fazla sömürü…
Katliamın sorumluları yerli yabancı parababaları düzenidir. Kapitalizmidir.
Daha fazla kâr ve sömürü uğruna işçi kardeşlerimiz ve çevre katledilmektedir.
İşçilerin katilleri uluslararası sermaye (Anagold) ve yerli işbirlikçileridir.
Göz göre göre gelen işçi ve çevre katliamının sorumluları İşçi Sınıfımıza ve halkımıza hesap verecek. ‘’

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.