Nakliyat-İş kıdemi direne direne koruyacak

Nakliyat-İş kıdemi direne direne koruyacak

DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası kıdem tazminatı hakkının gaspına karşı eylemlerini yurt geneline yaydı. İşçiler 84 yıllık hakkını direne direne koruyacak

AKP iktidarının işçilerin kazanılmış hakkı olan 84 yıllık kıdem tazminatının tamamlayıcı emeklilik sistemi adıyla yok edilmesine  yönelik saldırılarına karşı DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası Gebze Şubesi örgütlü olduğu işyerlerinde, grev ve direniş alanlarında eylemler yaptı, bildiriler okudu. Şubenin Kocaeli’de örgütlü olduğu Hicret Nakliyat ve İkbal Kocaeli Nakliyat ile Gebze’de örgütlü olunan Demtrans Taşımacılık, MC Paketleme’de sendika üyeleri sabah iş başı yapmadan önce “Kıdem Tazminatı Hakkımızı; Fon, Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası, Süresi Belirli Çalışma Adı Altında Gasp Edilmesine İzin Vermeyeceğiz” diyerek eylem yaptılar. Eylemde kıdem tazminatı ile ilgili dövizler açıldı ve sloganlar atıldı. Eylemden sonra üyeler işbaşı yaptı.

 

Nakliyat-İş Sendikası Genel Sekreteri ve Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal her iki eyleme katılarak konuyla ilgili açıklama yaptı. Kopal yaptığı açıklamada kıdem tazminatının, fona devredilmesi, tamamlayıcı emeklilik sigortası, süresi belirli çalışma gibi adlarla gasp edilmek istendiğini, ancak kıdem tazminatının kazalınmış bir hak olduğunu ve hangi ad altında olursa olsun kıdem tazminatının gasp edilmesine izin vermeyeceklerini ve bunun için tüm işyerlerinde direneceklerini ve mücadele edeceklerini belirtti. Öte yandan İstanbul ve Şanlıurfa’da grevde ve direnişte olunan işyerlerinde de bildiriler okunurken bütün bir haftaya yayılan eylemlerin örgütlü olunan tüm işyerlerinde gerçekleşeceği belirtildi. “Kıdem tazminatı hakkımızdır iş güvencemiz ve geleceğimizdir, gasp ettirmeyeceğiz” başlıklı basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

 

84 YILLIK HAK

 

“Kıdem tazminatı işçi sınıfının Cumhuriyet Devrimi dönemindeki kazanımıdır. İlk defa 1936 yılında çıkarılan 3008 sayılı iş kanunu ile “Bilumum işçiler hakkındaki fesihlerde (işten ayrılmalarda) beş seneden fazla olan bir tam iş senesi için ayrıca on beş günlük ücret tutarında tazminat dahi verilir” şeklinde düzenleme yapılmıştır. Kıdem tazminatı hakkı işçi sınıfımızın 84 yıllık bir kazanımıdır, hakkıdır.

1950, 1967 ve 1975 yıllarında yapılan yasal düzenlemelerle işçilerin kıdem tazminatı hakkı işçilerin lehinde daha da genişletilmiştir.

İşçilerin bir yıl çalışmış olmaları durumunda askere gittiğinde, kadın işçilerin evlilik dolayısı ile ayrılmasında, işverenin haksız olarak işçiyi işten çıkartması, işçinin haklı bir nedenle iş akdini fesh etmesi, yine işçinin sağlık nedeni ile işten ayrılması, emeklilik ve 3600 gün pirim ödeme gibi nedenlerle işten ayrılmalarda kıdem tazminatı alınmaktadır.

 

40 YILDAN BERİ GASP EDİLMEK İSTENİYOR

 

1475 sayılı yasanın 14. Maddesine göre her kıdem yılı için 30 günlük ücret ve diğer sosyal haklarla birlikte hesaplanan yıllık  kıdem tazminatı işveren tarafından işçiye ödenmektedir.

İşçi sınıfının 84 yıllık kıdem tazminatı parababaları ve onların iktidarları tarafından 40 yıldan beri gasp edilmeye çalışılmaktadır.

12 Eylül faşist cuntasına, Kenan Evren’e o zaman Koç Holding’in patronu Vehbi Koç tarafından yapılması gerekenlerle ilgili talimatlar içeren bir mektup yazılmıştır. Mektupta “Kıdem tazminatı karşılıkları kurulacak bir fonda toplanmalıdır. İşçilere ödenecek yıllık miktarlar ayrıldıktan sonra, geriye kalan kısım kamu ve özel sektör yatırımları için düşük faizle kullandırılmalı ve bu fonun yeni işgücü yaratması sağlanmalıdır. Aksi takdirde, bu kaynak da devletin açıklarını kapatmaya kullanılır ve ekonomik fayda sağlanamaz.” denilmektedir. Ve 40 yıldan bu yana yerli-yabancı parababaları ve onların siyasi iktidarları işçilerin kıdem tazminatını gasp etmeye yönelik girişimlerde, saldırılarda bulunmaktadırlar. İşçi sınıfımız örgütlü gücü ile her alanda mücadelesi ile buna izin vermemiştir.

Kıdem tazminatı aynı zamanda da işçinin her yıl için çalışmasının karşılığı olan 13. maaşıdır.

 

VİCDANSIZLIKTIR

 

Gelirin ve servetin paylaşımının en adaletsiz olduğu ülkelerden bir olan ülkemizde en zengin %1’in serveti Türkiye nüfusunun %50’sinin (yarısının) servetinden daha fazladır. Yine gelirin paylaşımında da adaletsizlik giderek derinleşmektedir. TUİK verilerine göre dahi en zengin %20’nin milli gelirden aldığı pay, milli gelirin %50’sine ulaşmıştır. En düşük gelir gurubunun (işçilerin) %20’nin milli gelirden aldığı pay ise %6’dır.

 

İçerisinde yaşadığımız bu pandemi sürecinde işçilerin işlerini kaybettiği, işten atıldığı, toplu iş sözleşmesi, grev hakkının askıya alındığı, yüzbinlerce işçinin ücretsiz izne çıkartıldığı, pandeminin faturasının işçi sınıfımıza çıkartılmaya çalışıldığı bu dönemde AKP iktidarı, parababaları  işçilerin 84 yıllık kıdem tazminatına saldırıyor. Böyle bir süreçte bu düzenlemelerin yapılmak istenmesi vicdansızlıktır.

 

GASP ETTİRMEYECEĞİZ

Tamamlayıcı emeklilik sistemi, kıdem tazminatı fonu, 25 yaş altı ve 50 yaş üstünde çalışanlara süresi belirli hizmet akdi, esnek çalışma ve bazı yapılacak düzenlemelerle, ihbar ve kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya, gasp etmeye çalışıyorlar. Kıdem tazminatını alma koşulu olarak ise 60 yaşına gelindiğinde, onunda ancak bir kısmını yada ölümü halinde yakınlarına ödenecek.

Yapılmaya çalışılan hangi ad altında olursa olsun 84 yıllık kıdem tazminat hakkımızı ortadan kaldırmaya, gasp etmeye yönelik her girişime karşı bulunduğumuz tüm işyerlerinde direneceğiz ve mücadele edeceğiz.

Kıdem tazminatı ekonomik-demokratik hakkımızdır, iş güvencemiz ve geleceğimizdir. Gasp ettirmeyeceğiz. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.