Nail Çiler Osman Hamdi Bey’i unutmadı

Nail Çiler Osman Hamdi Bey’i unutmadı

Gebze Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler Osman Hamdi Bey’in 111. Ölüm Yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Çiler, dönemin en önemli ressamlarından, arkeoloji alanında bir çok çalışmaya katılan, Türkiye sınırları içindeki "İlk Türk Müzesi'nin kurucusu Osman Hamdi Bey, Eskihisar’da bulunan köşkünde bir çok önemli eserine imza atmış; resimlerini Gebze’den dünyaya tanıttığını ifade etti.

ÜLKEMİZİN ÇOK YÖNLÜ BİR DEĞERİ

Başkan Çiler’in açıklaması şöyle:

“1882 yılında sanat eğitiminin yetenekli yeni kuşaklar için önemli faydalar sağlayacağına olan inancıyla Sanayi-i Nefise Şahane’yi, bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ni kuran Osman Hamdi Bey, sanat sevgisi ve başarma heyecanıyla Türk resminde figürlü kompozisyonu ilk kez kullanarak tarihe geçmiştir. Ülkemizin topraklarına ait kültürel değerleri sahiplenme düşüncesi ile yaptığı arkeolojik kazılarda bulduğu eserlerin sergilenmesi için 1891 yılında "ilk Türk müze binası" olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni açarak bir konuda daha öncülüğü üstlenen Osman Hamdi Bey, Kadıköy’ün ilk Belediye Başkanı olarak da idareci yönünü ortaya koymuş çok yönlü bir değerdir.

ESKİHİSAR’DAKİ KÖŞKÜNDE ÖNEMLİ ESERLER ÜRETTİ

Bilim ve sanata olan katkısı, yorulmak bilmeyen çalışma gücü ile bölgemizde yaşamış olan Osman Hamdi Bey’in mezarı, vasiyeti üzerine önemli eserlerini yaptığı Eskihisar ı'mızda bulunan köşkünün bahçesinde yer almaktadır.

Vefatının 111. Yılında, sayısız eseriyle resim tarihine damga vuran Osman Hamdi Bey’i rahmet ve saygıyla anıyor; Gebze Ticaret Odası olarak onun bıraktığı eserleri ve bölgemizde bulunan ve müze haline getirilen köşkünün tarihi dokusunu koruma ve yaşatma konusunda üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. “

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.