MÜSİAD deneyimim aktif  siyasette avantajım olacak

MÜSİAD deneyimim aktif siyasette avantajım olacak

Çayırova aktif siyasetinin yeni yüzü, Gelecek Partisi Çayırova İlçe Başkanı Kağan Demirci aktif siyasetin yenisi olmasına karşın MÜSİAD kurumsalında sivil toplum deneyimine güveniyor

Genç siyasetçi, “MÜSİAD içinde istişare kültürünü öğrendim. Bu kültür bana günümüz itibariyle genç sayılacak yaşta atıldığım aktif siyasette büyük bir avantaj sağlayacak” dedi

 

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği - MÜSİAD; 5 Mayıs 1990’da bir grup iş insanı tarafından kuruldu. Kurulduğu yıllarda liberal eğilimli TÜSİAD’a alternatif olarak, muhafazakar sermaye çevrelerinin sivil toplum örgütü olarak tanımlandı. Açılımındaki ilk kelime “Müstakil” yerine “Müslüman…” diye de ifade edildi…

MUHAFAZAKAR SİAD’LAR

ALTERNATİFSİZ DEĞİL

Kısa adı AHİSİAD olan Pendik merkezli Türk Ahilieri Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin kurucu Genel Başkanı İbrahim Çam; 2015 yılının ocak ayında Pendik yerel basınıyla bir araya geldiği toplantıda AHISİAD’ın; TÜSİAD ve MÜSİAD’a alternatif olacağını söyledi. Özetle ve sokak ağzıyla, “Atara atar, gidere gider…” dedi.

SİYASETİN DOĞASI GEREĞİ…

Günümüz itibariyle 30’ncu yılını geride bırakan, dünyaya açılmayı başaran, Gebze’de de şubesi bulunan muhafazakâr iş insanlarının sivil toplum örgütü MÜSİAD, muhafazakâr dokusu gereği her daim muhafazakâr partilerle, 2002 sonrası ise siyasetin doğası gereği AKP ile hayli ilişkilendirildi.

MUHAFAZAKÂR PARTİLER DE

ASLA ALTERNATİFSİZ DEĞİL

 

Bölgemiz aktif siyasetinde de, örneğin 2019 yerel seçimlerinde Dilovası’ndan AKP Belediye Başkan aday adayı olan eski şube başkanları Nihat Yıldırım ile yer aldılar örneğin. Ancak aktif siyasette yer alacakları tek kulvar AKP ile sınırlı değil gibi. AKP’nin muhafazakar dokudaki, iktidar adayı muadillerinde de şimdiden varlar.

GELECEK PARTİSİ’NDE BİR MÜSİAD’LI

Çayırova aktif siyasetinin yeni yüzü, Gelecek Partisi Çayırova İlçe Başkanı Kağan Demirci aktif siyasetin yenisi olmasına karşın MÜSİAD kurumsalında sivil toplum deneyimine güveniyor. Genç siyasetçi, “MÜSİAD içinde istişare kültürünü öğrendim. Bu kültür bana günümüz itibariyle genç sayılacak yaşta atıldığım aktif siyasette büyük bir avantaj sağlayacak” dedi:

AK PARTİ’NİN ARKA BAHÇESİ

DEMEK MÜSİAD’A HAKSIZLIKTIR

“MÜSİAD bir iş adamı STK yapılanmasıyla birlikte bir duruşun da simgesi, ifadesi. Bugünkü iktidar partisi ile çok fazla ilişkilendirilmesine hak vermiyorum. Duruş itibariyle, muhafazakar yapılanmadan ötürü AK Parti dahil muhafazakar partilerle ilişkilendirmek mümkün ama bir, ‘Arka bahçe’ gibi tanımlanması, öncelikle MÜSİAD’ın kurumsal kimliğine, şahsiyetine haksızlıktır.

TEKLİF SONRASI GENEL

BAŞKANIMA DA DANIŞTIM

Gelecek Partisi Çayırova İlçe kurucu Başkanlığı ile görevlendirilme teklifi geldiğinde MÜSİAD genel başkanıma kadar çok sayıda kişiyle görüş alışverişinde bulundum. Aktif siyasete atılacak olmamdan ötürü sevindiler ve hiçbir şekilde, partisel anlamda bir yönlendirme ve telkinleri olmadı. Ülkemize, bölgemize, nihayetinde şahsıma hayırlı olmasını dilediler. MÜSİAD yapılanması, tüzüğü gereği yönetimin icra kademesindeydim. İcra kurulu üyeliğim sona erdi. Yönetim kurulu üyeliğim devam ediyor.  

İSTİŞARE KÜLTÜRÜ BÜYÜK

AVANTAJ SAĞLAYACAK

MÜSİAD içinde istişare kültürünü öğrendim. Bu kültür bana günümüz itibariyle genç sayılacak yaşta atıldığım aktif siyasette büyük bir avantaj sağlayacak. Öncelikle şunun farkındayım. Normal koşullarda; Gelecek Partisi kurumsalında bir siyasi partinin ilçe başkanlığını üstlenmek için o partinin önce gençlik kolları, ardından ana kademe yönetimlerinde görev almak gerekir.

İCRA KURULUNDA DA

BÜYÜK DENEYİM EDİNDİM

Gelecek Partisi kurumsalında yeni bir partide aktif siyaset yapıyorsanız; geçmişte herhangi bir siyasi partide yer alma deneyimi aranabilir. Benim için öyle bir durum olmadı ancak MÜSİAD kurumsalında sivil toplum deneyimim, üstelik icra heyetinde yöneticilikle oldu. MÜSİAD kurumsalında bir sivil toplum örgütüne gerek üyeliğim gerekse icra kademesinde yöneticilik bana çok büyük deneyimler kazandırdı.”

 azmiyi-ziyarette.jpg

Gelecek Partisi Çayırova İlçe Başkanı Kağan Demirci; Genç MÜSİAD Başkanvekili Ömer Faruk Uysal ve yönetimden Burak Yılmaz ile Çayırova İlçe Milli Eğitim Müdürü Azmi Tunç’u ziyarette. (Aralık/2019)

 

SİAD’lar ve partilerin

ortak yanı STK olması

-        MÜSİAD, iş adamları derneği. Gelecek Partisi tanımı üzerinde parti. Yapısallık üzerinden ne tür bir ilişik kurdunuz?

 

-        MÜSİAD ile Gelecek Partisi, SİAD ile siyasi partiler farklı alanlarda faaliyet gösteren yapılanmalar olmakla birlikte ortak özellikleri sivil toplum kuruluşu olmalarıdır. Gelecek Partisi Çayırova İlçe Başkanlığı’nda, aktif siyasetteki ilk ve iddialı girişimimde bu tecrübenin faydası olacaktır.

 

BİR BÜTÜNÜN PARÇASIYIM

 

-        Bunun da ötesinde bir bütünün parçası, yönetimin ve ilçe teşkilatının bir parçası olduğumun farkındayım. Her söylemimin partimi, yönetimimi, üyelerimi, yeri gelir Gelecek Partisi’ne gönül veren vatandaşlarımızı bağlayacağının farkındayım.

ARADAKİ FARKI ÇABUK KAPATIRIM

-        Siyaset zor zenaat. Diğer siyasi partilerin değerli ilçe başkanları ile kıyaslandığımda gözle görülür, kabullenilir bir aktif siyaset tecrübe ve deneyimleri var. Ancak aradaki farkı en kısa sürede kapatacağımı da inanıyorum çünkü liderime, partime, ekibime, yönetim kademesinden üyesine teşkilatıma güveniyorum.

 fark.jpg

Meselelere yerel değil

global bakmayı öğrendim

-        MÜSİAD’ın size çok büyük deneyimler kazandırdığını söylediniz. Nedir?

 

-        Öncelikle meselelere, konulara yerel değil global çerçeveden bakmayı öğrendim. MÜSİAD Gebze başta olmak üzere MÜSİAD’ın gerek ülkemiz gerekse dünyamızdaki şube ve yapılanmaları üzerinden çok geniş bir çevre edindim ki bu çok geniş, çok sıcak ve samimi bir çevredir. Şimdi MÜSİAD’ın dünyanın herhangi bir yerindeki şube veya temsilciliği ile irtibata geçeyim. Sırf MÜSİAD kimliğim üzerinden açılmayan kapı kalmaz.

 

MESELEYE SADECE EKONOMİK

GETİRİ OLARAK BAKMAMALI

 

-        Bir iş adamı herhangi bir SİAD’a üye olursa işleri açılır, ondan sebep geliri artar mı?

 

-        MÜSİAD ve SİAD’lar şayet etkili bir konuma, işleve, vizyona ve misyona sahipse üyesinin hem sanayi hem ticaret alanında genişleyip büyümesinin önünü açıyor. Hem de sosyalleştiriyor. Meseleye salt bir iş adamı duruşu ile, merkeze sadece ekonomik kazanç ve getiri olarak bakmamak lazım.

 

EN BÜYÜK KAZANIM

YENİ İNSANLAR TANIMAK

 

-        Kaldı ki ticaret her şekilde risk. Örneğin; MÜSİAD veya üyesi olduğum SİAD marifeteyle dünyanın herhangi bir ülkesine ticaret yapmaya başladım o ülkede iç savaş çıktı, darbe oldu.. Alacağım var ve darbeciler ticaret yaptığım kişiyi tutuklayıp mal varlığına el koydu! MÜSİAD türü yapılanmaların kişilere en büyük kazanımı gerek ülkemiz gerek dünyamızda yeni insanlar tanımasına vesile olmasıdır. Şahsım adına, en büyük kazancımın o olduğunu düşünmekteyim.

dunyaaaa.jpg

Genç MÜSİAD Gebze, Romanya’da bulunan IT GROUP Ceo’su Kamran Allahverdiyev’i şubede misafir etti. Romanya-Türkiye arasında neler yapılabilir konusu üzerinde istişarelerde bulundu. Toplantıda Kağan Demirci de yer aldı.

 

MÜSİAD vesile oldu. Çin devlet

firmasının Türkiye danışmanıyım

 

-        İş insanısınız. Ne işle meşgulsünüz?

 

-        30 yıllık bir aile şirketimiz var. Ben kendimi bildim bileli, çocukluğumdan bugüne iş hayatımın içindeyim. Ama mühendislik okudum. Yurtdışı eğitim ve Gebze Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisansım, askerlik derken biraz uzak kalmıştık.  Bu süreç sona erince hem aile şirketinden iş hayatına hızlı bir giriş yaptık hem de bir işveren STK’sı olarak MÜSİAD içinde devam ettik.

 

BİZİMLE YÜRÜR MÜSÜN DEDİLER?

 

-        O esnada TÜBİTAK MAM’da bor ile çalışan araçlar ve bataryalar üzerine çalışmalarda bulunmuştum. O esnada MÜSİAD içinden bazı kişiliklerle tanışıklığımız oldu. O arkadaşlarımız da bizi Çin’in ülkemizde de şubesi bulunan, devlet firması olan bir firmaya danışman olarak istediler. ‘Katılır mısın, burada bizimle yürür müsün?’ dediler. ‘Olur’ dedim. Biz öyle iş ayırmayız. Kendimizi geliştirip ülkemize faydalı olabileceksek olur dedik. O şekilde bir yola girdik. Hem aile şirketimizi devam ettiriyoruz. Hem ben Çin’in devlet firması olan bir firmayla devam ediyorum.

-        Ne tarz bir danışmanlık yapıyorsunuz?

-        Ülkemize yeni bir teknoloji gelecek, diyelim. Bir telefon cihazı veya modem gelecek, diyelim. Bu cihazlar bizim ülkeye uygun mu? Çekim gücü, hızı uygun mu? Çalışma ortamımıza uygun mu? Bizim için uygun mu değil mi, biz bunlara bakıyoruz. Eğer uygunsa testlerini yapıyoruz. Uygunsa, cihazı testten geçiriyoruz. Değilse, eksikleri veya değiştirilmesi gerekenleri bildiriyoruz. Üreticinin, tasarlayıcının Çin’den gelen araştırma geliştirme mühendisleri var. Onlarla birlikte araştırmalar yapıp ardından, ‘Olmuş bu sefer. Kullanılabilir bu ülkede’ diye onay veriyoruz.

 

KATMA DEĞERLİ BİR UĞRAŞIN İÇİNDEYİM

 

 

-        Ya da altyapı sistemleri. Şu an telefonla konuşuyoruz, internete bağlanılıyor. Kablo TV’ler, fiber kablolar, eski bakır kablolar; hepsinin testi bir cihazla alakalı olarak bizden geçiyor. Yani mühendisliği de bırakmadık. Okuduk, kendimizi geliştirelim. Ülkemize de kendimize de faydası olsun dedik. Yani katma değerli bir uğraşın içindeyim.

cin.jpg

Çin Genç MÜSİAD başkanı Abdullah Yesin, Gebze Genç MÜSİAD’ı ziyaretinde Çin-Türkiye arası ticari ve sosyokültürel açıdan bilgilendirdi. Yesin, aralarında Kağan Demirci’nin de yer aldığı Genç MÜSİAD yönetimi ile. (01 Ekim 2020)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.