Müşavir firma ve kişilere neden  780 Milyon Lira ödeme yaptınız?

Müşavir firma ve kişilere neden 780 Milyon Lira ödeme yaptınız?

CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Ümit Küçükkaya İSU Genel Kurulunda bütçe gelir gider tablosuna dair yaptığı değerlendirmede, “Neden müşavir firma ve kişilere 5 yılda 780 Milyon Lira ödeme yaptınız? Bu rakam bize fazla geldi” dedi

CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Ümit Küçükkaya İSU Genel Kurulundaki konuşmasında, “ İSU Genel Müdürlüğü’nün 2023 yılı bütçe gelir gider tablosunun incelediğimizde üç kalem harcamaları dikkat çekmektedir. Müşavir firma ve kişilere ödenen 401 Milyon Lira, Faiz Giderleri 25 Milyon Lira ve görev zararları 10 Milyon lira. Son 5 yılda bu kalemlere baktığımızda müşavir firması ve kişilere ödenen 780 Milyon tl faiz giderleri 75 milyon lira görev zararları 20 milyon lira.

“BU RAKAMLAR BİZE FAZLA GELDİ”

Kurumun güçlü yönlerine baktığımızda ‘’ konusunda uzman, bilgili ve tecrübeli idari ve teknik personele sahip olmasına ‘’ rağmen neden müşavir firma ve kişilere 5 yılda 780 Milyon Lira ödeme yaptınız? Bu rakam bize fazla geldi. Bu ödeme karşılığında hangi firmadan hangi hizmetleri aldınız? Bu hizmetleri kadrolu elemanlarınıza yaptırmadınız? Ve yahut yaptıramadınız?

“KREDİYE NEDEN İHTİYAÇ DUYDUNUZ”

Her yıl artan faiz ödemeleri hangi kredi veya ödenmeyen hangi borçların faizi için ödediniz. Eğer bu faiz giderleri aldığınız kredi için ise bu krediye neden ihtiyaç duydunuz? Krediyi aldığınızda bankada paranız var mıydı? Eğer bu faizler ödenmeyen borçlardan kaynaklanıyor ise borçlanmayı neden yaptınız? Borcu ödemediğiniz zamana bankada paranız yok muydu? İSU gibi nakit girişi yüksek kuruluşta bu durum izaha muhtaç gözüküyor.

“KİME HANGİ BAŞARILARI İÇİN ÖDEME YAPTINIZ”

21 Milyon Lira görev zararları neden kaynaklanıyor? Bu görev zararları hakkında kurum içi gerekli soruşturmaları yaptınız mı? Görev zararlarına sebep olan personel ile ilgili bir işlem yaptınız mı? Aynı soruyu ödüller içinde sorabiliriz. Kime hangi kararlar için ve yahut başarılar için ödeme yaptınız? Sözün özü sadece 2023 Yıl için Müşavir Firma ve kişilere ödenen, faiz giderleri ve zararları abonelerin bir ton suyun 3,52 Lira olarak etkilemektedir. Bir başka deyişle sadece bu üç kalem, atık su KDV ile beraber, bir metre küp suya 6 Lira daha fazla ödemektedir.

“KAYIP KAÇAK ORANI HALA ÇOK YÜKSEK”

Kurumun güçlü yönleri içerisinde diğer bir husus ise ‘’İl genel alt yapı yatırımlarının büyük ölçüde yapıldığı ‘’ belirtiliyor. Buna karşılık kurumun kendi ifadesine göre kayıp kaçak oran yüzde 26, aslında sisteme giren ancak ölçülmeyen su miktarı hesaba katılmadığında bu oran yüzde 35 yani 60 milyon metre küpe ulaşmaktadır. Bu rakam hala çok yüksektir. Bu kadar yatırıma rağmen bu rakam neden bu kadar yüksektir? Bu rakamın ne kadarı şebekelerden kaçmakta, ne kadarı su olarak kullanılmaktadır? Bu miktarın parasal değeri nedir? Parasal değer suyun İSAŞ’TAN alış fiyatı dikkate alındığında sadece bir yıl için 216 milyon lirayı bulmaktadır.

“NEDEN HALA KOKULAR YAYILMAKTADIR”

Yine kurumun güçlü yönleri arasında gösterilen ‘’Atık su sistemi sanayi tesisleri, organize sanayi bölgeleri, arıtma tesisleri, kanalizasyon ve yağmur suyu hatları 7 gün 24 saat kontrol altında tutulmasına’’ rağmen neden hala etrafa kokular yayılmaktadır. Vatandaştan şikayet alıyoruz. Kontrol sırasında arıtma yapmadan kanalizasyon sistemine atık su atan sanayi kuruluşlarına ne kadar ceza kesildi. Ne işlem yapıldı? Kurumun güçlü yönleri içerisinde gösterilen hayata geçirilen enerji santral projelerinden kuruma ne kadar gelir geldiğini, bu gelirin su fiyatlarına nasıl yansıtıldı” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.