Murat Kürekçi, “Zamlar geri alınsın!”

Murat Kürekçi, “Zamlar geri alınsın!”

TMMOB Kocaeli Makine Mühendisleri Odası Başkanı Murat Kürekçi, son aylarda elektriğe, doğalgaza ve akaryakıta yapılan zamların geri alınmasını istedi.

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve aynı zamanda Kocaeli Makine Mühendisleri Odası Başkanı Murat Kürekçi, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: “Gün geçmiyor ki, güne yeni bir zamla uyanmayalım. Eskiden beri ifade edildiği üzere “İğneden ipliğe zam” furyaları dur durak bilmiyor. TÜİK’ in açıkladığı yıllık yüzde 36’lık enflasyon oranına karşılık, ENAG’a göre 2021 yılı enflasyon artışı yüzde 82,81 olarak hesaplanırken, gerçek enflasyon oranının artık tahammül edilemez bir oranda olduğu gerçeği günlük yaşamlarımızdan da anlaşılmaktadır.

 

“HER 4 ÜYEMİZDEN 1’İ İŞSİZ”

Döviz kurları üzerinden yapılan oyunlarla kimlerin, hangi bankaların ve şirketlerin büyük vurgunlar vurduğunu, merkez bankası dolayısıyla hazinenin ve kamu bankalarının ne tutarda zarara uğratıldığının akıllara gelen bu soruların yanıt bulması gereken bir dönemi birlikte yaşamaktayız. 2021 yılı resmi verilerine göre toplam 8 milyon 938 bin yüksekokul mezunu işgücünün 1 milyon 162 bini mühendis, mimar ve şehir plancısıdır. Lisans mezunu işsizliği 1 milyon 13 bin kişidir ve bunun 230 bini (yüzde 13) mühendis, mimar ve şehir plancısı meslektaşlarımızdır. Odalarımız tarafından yapılan çalışmalara bakıldığında ise her dört üyemizden birinin işsiz olduğunu görüyoruz. TÜİK, 2021 yılında ülkemizdeki genç işsizliği rakamlarını yüzde 23,2 olarak açıkladı. Çalışabilecek her dört gençten birinin işsiz olduğunu; binlerce gencin, binlerce meslektaşımızın iş bulmaya dair umutlarını kaybettiğini, yapılan araştırmalar gösteriyor.

 

“YILBAŞI GECESİ YÜKSEK ZAM!”

Yeni yılın son günü gece yarısına doğru elektrik ve doğalgaz satış fiyatlarında çok yüksek oranlı zamlar yaptı. 1 Temmuz 2021’den bu yana değişmeyen elektrik fiyatlarına, değişik tüketim gruplarına göre yüzde 50-125 oranında yapılan bu zamlarla, 1 Ocak 2021 ile 1 Ocak 2022 arasındaki bir yıllık dönemde, elektrik fiyatları konutlarda yüzde 72,5-158,7, ticarethanelerde yüzde 158,8, tarımsal sulamada yüzde 120,8, sanayide yüzde 158,78 oranında arttı. 2021 içinde TÜİK TÜFE oranı yüzde 36.08 oranında artmışken, elektrik fiyatları TÜFE’nin çok üzerinde, yüzde 75-158,8 oranında artmıştır. 2019 Ocak-2022 Ocak döneminde de TÜFE artış oranı yüzde 72,5 olarak gerçekleşmişken, aynı dönemde elektrik fiyatları yüzde 155,5-334,8 oranında artmıştır. Bu artış oranları TÜFE’nin 2 ila 4,6 katına ulaşmıştır.

 

“ACİL TALEPLERİMİZ ŞUNLARDIR”

Bu gerçeklerden hareketle acil taleplerimiz şunlardır:

1- Elektrik fiyatlarındaki artışlar fahiştir, kabul edilemez. Zamlar geri alınmalıdır.

2-Elektrikte konutlar için düşük tarife sınırı aylık 230 kWh’a yükseltilmelidir.

3-150 kWh elektrik yardımı uygulaması şeffaflaşmalı, ölçütleri kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Yoksul ailelere elektrik yardım sınırı da aylık 230 kWh’a yükseltilmelidir.

4-Konutlarda elektrik, doğalgaz ve suda KDV oranı yüzde 1’e düşürülmelidir.

5- Maddi imkânsızlık nedeni ile faturalarını ödeyemeyenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, kamu kaynaklarından sağlanacak desteklerle, yurttaşların karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir.

6- Hızla artan fiyatlar karşısında düşük ücretleri de hızla gerileyen çalışan ve emeklilerin gelirleri insanca yaşamalarına imkân verecek düzeye yükseltilmelidir. Köklü çözüm, kamusal hizmetlerin kamu eliyle verilmesinde” diye belirtti.

 

Haber: Hanifi SURUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.