Muhip Kanko, emekli maaşlarını TBMM’ye taşıdı

Muhip Kanko, emekli maaşlarını TBMM’ye taşıdı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 yılı bütçesi üzerine Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelere katılan CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Muhip Kanko, emekli maaşlarının düşüklüğünü, dul ve yetim aylıklarının durumunu, asgari ücretlinin açlık sınırının altında kaldığını ve EYT’den emekli edilen vatandaşın mağduriyetlerini gündeme getirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 yılı bütçesi üzerine Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelere katılan CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Muhip Kanko, emekli maaşlarının düşüklüğünü gündeme getirdi.

Kanko, “Hükümetin uyguladığı politikalarla, emeklilerin geleceği karartılıyor. Emekli maaşları çok düşük, 7 bin 500 lirayla insanlar nasıl geçinebilir ki? Emekli maaşında kök aylık oyunuyla dul, yetim ve emeklinin hakkını yiyorsunuz.” dedi.

EMEKLİ AYLIKLARI KUŞA DÖNDÜ
Eskiden emekli olan bir kişinin emekli ikramiyesiyle evini-arabasını alabildiğini belirten Kanko, Hükümetin kalem oyunlarıyla emeklinin ikramiyesini ve emekli aylığını kuşa çevirdiğini belirtti. Kanko, “Çalışma Bakanlığı bütçesinin içinde en önemli kalemlerden biri Sosyal Güvenlik Kurumu. İktidarınız döneminde "Sosyal güvenlikte devrim yaptık." dendi ancak şimdi SGK sistemi mali açıdan sürdürülebilirliğini maalesef kaybetmiş durumda. İktidarınız süresince kurumun açığının katlanarak artmaya devam ettiği görülmektedir.

EYT MAAŞLARI ÇOK DÜŞÜK
EYT maaşları çok düşük. Bununla ilgili mutlaka bir düzenleme yapılması gerekiyor. EYT’ lilere emeklilikte çok düşük maaşlar bağladığınız için bu insanların geleceğini kararttınız. Emeklilikte uyguladığınız katsayı oranlamasıyla, emekli ayıkları 2008'de çıkarılan 5510 sayılı Kanun'la birlikte aylık bağlama oranları düştüğü için emekli aylıkları düştü. Aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayısı eski hâline getirilmelidir.

EMEKLİ MAAŞI YETİYORSA EMEKLİ ÇALIŞMAZ
Emekli maaşları çok düşük, 7.500 lirayla insanlar nasıl geçinebilir ki? Emekli maaşında kök aylık oyunuyla dul, yetim ve emeklinin hakkını yiyorsunuz. Çalışmayan emeklilere verilecek 5.000 TL ek ödeme neden çalışan emeklilere verilmiyor? Zaten emekli maaşı yeten bir vatandaş neden yeniden çalışsın?” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.