Minikler sıfır atık konusunu eğlenerek öğrendi

Minikler sıfır atık konusunu eğlenerek öğrendi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Mart Dünya Uluslararası Sıfır Atık Günü çerçevesinde düzenlediği etkinlikte minikler sıfır atık konusunu öğrendi.

Türkiye tarafından 15 Aralık 2022'de Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna sunulan “sıfır atık” önerisinin kabul edilmesinin ardından 30 Mart tarihi, Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan edilmişti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından günün anlamına binaen Kocaeli Kongre Merkezinde bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Dünyanın tüm canlılar ve gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir yer olması için yapılabilecekler çeşitli etkinliklerle miniklere anlatıldı. Sergilenen oyunlar eşliğinde minikler sıfır atık konusunda da bilgilendi. 

“ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİRMEYE BAŞLAMALIYIZ”

İsrafı önlemenin kaynakları doğru kullanmaktan geçtiğini ifade eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büykakın’ın eşi Figen Büyükakın, “Başka bir dünya yok. Eğer gelecekte çocuklarımıza temiz, yaşanabilir ve daha sağlıklı bir dünya bırakmak istiyorsak bugünden 'al-kullan-at' anlayışıyla yön verdiğimiz alışkanlıklarımıza çeki düzen vermemiz gerekiyor. Alırken daha dikkatli olmalı, alsak mı almasak mı, nasıl daha uygun olur diye düşünmeli, kullanırken yararlı veya yararlı olmaması gerektiğini öne almalı, atarken de acaba yeniden değerlendirebilir miyiz, yeniden kullanabilir miyiz diye düşünerek atmalıyız. Eğer gelecekte dünyanın yaşanabilir olmasını istiyorsak, çocuklara temiz bir dünya bırakmak istiyorsak öncelikle alışkanlıklarımızı değiştirmeye başlamalıyız” dedi.

“ÖN PLANA ÇIKARMAK GEREKTİREN BİR ANLAYIŞ”

Tüm vatandaşları sıfır atık konusunda seferberliğe davet eden Figen Büyükakın, “Sıfır Atık Projesi başlarken aslında sanki hiç çöp çıkarmayacağımız gibi bir anlayış var. Aslında öyle bir şey söz konusu değil, tam tersine sıfır atık demek çöplerimizi daha kontrollü hale getirmek ve bir yaşam tarzı biçimine dönüştürmek, ürünlerimizi tüketirken daha dikkatli olmayı ön plana çıkarmak gerektiren bir anlayış. Yaklaşık 5 yıl önce başlayan Sıfır Atık Projesi aslında bugün bir sıfır atık seferberliği haline dönüştürülmesi gereken bir yaşam tarzı. Ben Kocaeli özelinde ülkemizin diğer şehirlerinde de bu seferberliğe start verilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. Düzenlenen etkinliklerde eğlendiğini söyleyen 3. sınıf öğrencisi Abdullah Öztekin, “Metal kutusuna metal atmamız gerekiyor, plastiğe plastik atmamız gerekiyor. Plastikler, metaller, kağıtlar çöp değildir. Onları geri dönüşüm kutusuna atmamız lazım” şeklinde konuştu.

Haber: İHA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.