Meydandaki mücadele siyaseten de vermeli

Meydandaki mücadele siyaseten de vermeli

DİSK Genel Sekreteri ve BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Gebze’de “Vergide adalet istiyoruz” panelinin açılışında mücadelenin yıllardır sürdüğünü belirtip, “Meydandaki mücadele siyaseten de verilmeli” dedi


bmis-vergide-adalet-5.jpgbmis-vergide-adalet-18.jpg

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası kökeni olan vergide adalet mücadelesinin bir yenisini Gebze’den, yeniden başlattı. BMİS Gebze 2 No’lu Şube tarafından düzenlenen, ekonomist gazeteci Emin Çapa’nın eğitmen konuşmacı olarak katıldığı “Vergide adalet istiyoruz” panelinin açılışında konuşan DİSK Genel Sekreteri ve BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, ülkemizde keyfe kader vergi uygulaması yapıldığını belirtti. “Bu keyfe kaderlikten bu ülkenin kurtulması lazım” diyen Serdaroğlu ayrıca özetle şunları kaydetti: “Uzun yıllardır bu mücadeleyi meydanlarda veriyoruz. Ama mücadele siyaseten de verilmeli.

İŞTAHLA UYGULANAN BİR PATRONSEVERLİK

 

bmis-vergide-adalet-18.jpg

Bugün iştahla uygulanan bir patronseverlik var, patronlar ihya ediliyor. Yüzde 400’lük kar oranları sağlanıyor, şirketler kar rekorları kırıyor. Baktığınızda ülke 7.6 büyüyor ama işçilerin gelirleri düşüyor. İşçilerin milli paydan aldıkları iki yıl içinde neredeyse 12 puan aşağı düşerken bu da patronlara veriliyor.

Özünde vergi adaletsizliği değil baştan sona emekçilerle ilgili, çalışma hayatıyla ilgili adaletsizlikler bunlar ve bu adaletsizlikleri yapanlar bu ülkeyi yönetenlerdir. Eğer ülkeyi yönetenler işçilere hizmet verseydi bugün Milli gelirden payı o yükü sırtlayan başta metal işçileri olmak işçiler alırdı ama maalesef başkaları alıyor.

Önümüze duvar örenleri artık buralara taşımayacağız. Önümüzü engelleyenleri de zamanı gelince hem cezasını vereceğiz, bize yakışan da budur. Sizlerin bugün buradan başlattığınız vergi mücadelesini tebrik ediyorum.”

İŞÇİLER YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

bmis-vergide-adalet-16.jpg

Gebze Belediyesi Kardelen Nikah Salonu’ndaki panele BMİS Gebze 2 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu işyerlerinden temsilciler ve çalışanlar büyük ilgi gösterdi. Toplantıda ev sahipliğini Şube Başkanı Necmettin Aydın ve yönetimi üstlenirken Aydın kısa bir selamlama konuşması yaptı.

 

bmis-vergide-adalet-4.jpg

 

BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’na BMİS Genel Sekreteri Özkan Atar, Genel Mali Sekreter Ali Gündüz ve Genel Eğitim Sekreteri Seyfettin Gülengül de eşlik etti.

bmis-vergide-adalet-3.jpg

EMEP İl Başkanı Arzu Erkan ve Gebze Şube Başkanı Yusuf Akar, Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır, Gebze EYT Derneği yönetim kurulu üyelerin de takip ettiği panelde işçiler “Patronların kölesi olmayacağız”, “Vergide adalet istiyoruz”, “Patronlara değil emekçiye bütçe” ve benzeri sloganlar atıp taleplerine dair dövizler açtı.

VERGİ ADALETSİZLİĞİNİN ÜÇ NEDENİ VAR

Günümüzde işçilerin patronlar kadar vergi ödemek durumunda kaldığına değinen Serdaroğlu, “İşçilerin vergisi para cebine girmeden kesilirken patronlar vergilerini bir yıl sonra, canı isterse ödüyorlar. Hatta çeşitli nedenlerle o vergileri ödemeyebiliyor veyahut harcama kalemlerinden düşebiliyorlar” dedi. Türkiye’de vergilerin bu kadar adaletsiz olmasını ortaya koyan üç neden olduğuna işaret eden Serdaroğlu şöyle devam etti:

“Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir işçi, yılbaşında aldığı maaşın daha azını aylar sonra almaya mahkûm edilmez. Yine dünyanın hiçbir tarafında tüketim vergileri bu kadar adaletsiz şekilde karşınıza çıkmaz. Evine ekmek götüremeyecek durumda olan kişinin ekmek alırken ödediği vergiyle ekmekten milyarlar kazanandan aynı oranda vergi kesiliyor.

ADALETİ SAĞLAMAK İÇİN…

Tüketim yani dolaylı vergiler dediğimiz vergiler Türkiye’de insanların canını en çok yakan vergi düzenlemelerinden birisidir. Adaleti sağlamak gelir vergisinin daha yüksek, tüketim vergisinin daha düşük olmasından geçer. Gelir vergisinde de, gelire göre vergilendirme esastır. Kişi aldığı ücrete göre vergilendirilmelidir.”

NEYE GÖRE BELİRLEDİNİZ

 

bmis-vergide-adalet-6.jpg

Asgari ücret vergi dilimlendirilmesinde 32 bin TL’lik tutardan yüzde 15 oranında kesintinin kabul edilebilir bir rakam olmadığını kaydeden Serdaroğlu, “DİSK olarak kesinti oranının yüzde 10’dan başlamasını istiyoruz. 2000’de, 2002’de 2 bin 500 TL olan -yüzde 15’lik kesinti uygulanan- 32 bin TL’yi neye göre belirlediniz? Şayet kasım ayında belirlediğiniz yeniden değerlendirme oranlarına göre olması gerekiyorsa, vergi diliminin 82 bin TL’den başlaması gerekiyor. Neden 32 bin TL’den başlıyor. Neden bir vergi zammı haline dönüştürüyorsunuz, gizli vergi uyguluyorsunuz” dedi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.