Meydandaki camii için  modern tarzı önerdik

Meydandaki camii için modern tarzı önerdik

Çayırova Meclisi’nde CHP Grubu, kent meydanı için Çiftçi'ye protokol yetkisini tereddütsüz verdi CHP Çayırova İlçe Başkanı Cihan Soyluçiçek üç seçeneğin halka sorulacağı meydan kapsamındaki cami için Çiftçi’ye modern tasarımı önerdiklerini söyledi

** Çayırova Belediye Meclisi’nde CHP Grubu bu yıl içinde başlaması planlanan kent meydanında Başkan Bünyamin Çiftçi’ye KBB protokolü için yetki onayını tereddütsüz verdi.

** Grubun da başkanı olan CHP Çayırova İlçe Başkanı Cihan Soyluçiçek üç seçeneğin halka sorulacağı meydan kapsamındaki cami için Çiftçi’ye modern tasarımı önerdiklerini söyledi

 

Seri röportaj… 2

Belediyelerde, yerel yönetim anlamında iktidarda hangi partinin belediye başkanı olsun fark etmeksizin belediyenin meclisine de başkanlık eden belediye başkanları, meclis toplantılarında kararların oy birliği ile alınmasını önemser. Bu anlamda Çayırova Belediye Meclisi’nin beş gündemli şubat ayı olağan meclis toplantısında gündemdeki beş maddenin oy birliğiyle karara bağlanması AKP’li Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi için de şüphesiz önemli. Gündem maddeleri iktidardaki Cumhur İttifakı bileşenleri AKP ve MHP’nin yanı sıra CHP’li ve İYİ Partili meclis üyelerince de kabul görmüştü.

MECLİSTE YARIM SAAT KONUŞULMUŞTU

Çayırova BM’nin şubat ayı olağan toplantısında gündemin en önemli maddesini ise KBB işbirliğinde yapılacak ve sene içinde başlaması tasarlanan kent meydanında, KBB ile protokol için Başkan Çiftçi’ye imza yetkisi oluşturdu. İlgili gündem maddesi, kent meydanının kimi detayları ile birlikte yarım saat boyunca görüşüldü. Biz de CHP Çayırova İlçe Başkanı Cihan Soyluçiçek ile röportajımızda kent meydanına ayrı bir yer açtık. Soyluçiçek, “Çayırova Belediye Başkan Yardımcısı Salih Palaz iptal edilen bir önceki projeyi, ‘1970 model’ diye tanımladı. Katılıyor musunuz?” sorumuzu şöyle yanıtladı:

SAYIŞTAY RET ETMİŞ AMA…

“Salih Palaz öyle tanımlıyor ama eski projede en azından, alan daha geniş diye hatırlıyorum. Kamulaştırma ile alınacak yerler daha vardı ama daha modern bir yapıya sahipti diye hatırlıyorum. Öte yandan kent meydanı kamulaştırmasında bir vatandaş kendi arsası elinden alındığında belediyeyi dava etmiş. Yürütmeyi durdurmuş. Belediye o kararın iptali için otomatikman Sayıştay’a müracaat etmiş. ‘Sayıştay, reddine karar vermedi’ diye konuşuluyor ama araştırıyoruz.”

ÇOK ÖNEMLİ BULDUĞUMUZU

BAŞKAN ÇİFTÇİ’YE DE SÖYLEDİK

Kent meydanının şehrin ruhu olması gerektiğini savunduklarını ve bu yaklaşımlarını şubat ayı meclisinde belediye meclis üyeleri Mimar Salih Işık ile aktardıklarını kaydeden Soyluçiçek şöyle devam etti: “Meclis sonrası Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi ile sohbetimizde kent meydanını Çayırova için çok önemli bulduğumuzu söyledik. Ama Çayırova’nın ruhuna hükmeden bir projenin yapılması gerekiyor. Kentin tamamını kavramalı ve insanlar kente geldiklerinde Çayırova’ya dair bir şeyler hissetmeli.”

CAMİ MEYDANDA FİGÜR

OLARAK KALMAMALI

O görüşmede Çiftçi’ye önerilerini de aktardıklarını belirten Soyluçiçek, “Bilindiği üzere kent meydanındaki cami için de bir yarışma programı düzenlendi. Klasik, taş ve modern olmak üzere üç proje var. Biz kent meydanı tasarımına göre en uygun modelin modern tarz olduğunu söyledik. İbadetin esas itibariyle sonucu aynı. Ama binanın şekli kente bakış açısını yansıtacak. Camiyi kent meydanında bir figür olmaktan çıkaracak tarzda bir yapı tercih edilmeli. Meydan içinde cami ayrı bir figür görüntüsü verirse bütünlük sağlanamaz. O bütünlüğü sağlamak belediyenin projesine bağlı. Bizce modern tarzda inşa edilmeli” dedi. (Haber Merkezi)

 

binali-001.jpg

 

HASTANE MESELESİNE DÖNMEZ İNŞALLAH: CHP Çayırova İlçe Başkanı Cihan Soyluçiçek, Çayırova BM’nin şubat ayı olağan toplantısını son ilçe kongresinde başkanlık için yarıştığı adaylardan Binali Eniş ile birlikte takip etti. Kent meydanı projesinin tam açılımını henüz bilmediklerini, meclis toplantısında KBB ile protokol için Başkan Çiftçi’ye imza yetkisi verildiğini hatırlatan Soyluçicek, “Bu konu da hastane meselesine dönmez inşallah” dedi.

salih.jpg

Şubat meclisinde CHP Grubu adına Meclis Üyesi Salih Işık söz alıp değerlendirmede bulunmuştu. (Fotolar: Gazetemiz arşiv)

**

Şayet baskımız olmasıydı

hastane daha bekleyecekti

 

Kamuoyunda gerek Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi gerekse AKP çevreleri tarafından Çayırova’da hastaneye karşı olduklarına dair algı oluşturulduğunu, aksine ilçeye hastane kurulacak olmasının kendilerini mutlu ettiğini kaydeden Soyluçiçek, “Tek sıkıntımız; niye güvenmediğimize dair detaylı açıklamada bulunmuştuk. Bu konu üç dört kere gündeme getirilmiş ve sürekli iptal edilmiştir. Konuya dair son açıklamamıza atfen, ‘tuş olduğumuz’ söyleniyor. Hayır, biz o açıklamayı yaptığımız an itibariyle hastanenin projesi devlet arşivlerinde dahi yoktu. Devlet karar alır ve yatırımı açıklar.

SONUCU GÜZEL OLDU.

TEŞEKKÜR EDERİZ

Ama bizim baskılı tutumumuz birilerini etkiledi. Çayırova’da ciddi bir oy kaybına uğrayacaklarını anladılar. Bu konu AKP’ye ciddi anlamda negatif yansıdığı için ve Çayırova Belediyesi’nde de Bünyamin Bey’in argüman olarak hastaneyi kullanmaya ihtiyacı olduğundan ötürü hastane için bütün ara kurumları, milletvekilleri, bürokratları araya soktular. Tabi ki sonucu güzel oldu ve bundan ötürü teşekkür ediyoruz ama çok iyi biliyoruz ki bu baskılar olmasaydı bu hastane işi biraz daha bekleyecekti” dedi.

hastane-006.jpg

Çayırova BM’nin şubat ayı olağan toplantısında ihale aşamasındaki Çayırova Devlet Hastanesi, CHP Grubu adına sözcü Halis Koç tarafından bir kez daha gündeme getirildi.

izah.jpg

Başkan Soyluçiçek baskı unsuru olmalarının süreci hızlandırdığını öne sürdü.

 

**

İNÖNÜ MAHALLESİ SAKİNLERİ MAĞDUR EDİLDİ!

 

 

Hastanemiz kuruluna kadar

430’da güzergâh değişmemeliydi

Çayırova Belediye Meclisi’nde CHP Grubu’nun ilçenin yakıcı sorunlarından olan, KBB sorumluluğundaki toplu taşıma vakalarını da sürekli gündeme getirdiğine dikkat çeken Başkan Soyluçiçek, 430 numaralı resmi otobüs hattının güzergâhının değiştirilmesinin ise vatandaşı mağdur eden bir uygulama olduğunu kaydetti:

HASTANEYE TEK OTOBÜSLE GİDİYORLARDI

“430 numaralı hat hastaneye hayli uzak konumdaki İnönü Mahallesi sakinlerinin Gebze’deki Fatih Devlet Hastanesi’ne gidip gelirken kullandığı, onları rahatlatan bir hattı. Alışmışlardı ve o hat özellikle mahallenin sapa diye tanımlanan yerinde oturan vatandaşın hastaneye ulaşması için iki otobüse binip ekonomik külfete girmesinin önüne geçiyordu. Vatandaşı mutlu eden bir uygulama, hattı. Ama birden bire sebebinin ne olduğunu bilmediğimiz bir karar alındı. Eğer bunu ekonomiye bağlarlarsa, bir sürü boş gezen hattı örnek gösteririz.

MEVCUT GÜZERGAH DEVAM ETMELİYDİ

Kaldı ki Çayırova’da henüz hastaneniz yok ve insanlar her tür sağlık hizmetini hala Gebze ve Darıca başta olmak üzere diğer ilçelerden ediniyor. Bu hatta olası şekilde zarar bile edilse en azından Çayırova’da vatandaşın hastane işini çözene kadar hat mevcut güzergahı ile devam ettirmeliydi.”

BOŞ GEZEN ARAÇLARIN

YAKITI AKTARILSIN

KBB’nin toplu taşımadaki taktiğinin aynı zamanda yerel hizmetlere bakışının yansıması olduğuna dikkat çeken Soyluçiçek, “Bilindiği üzere belediyenin önceliği kar zarar değil halka hizmeti getirmesidir. Kocaeli Büyükşehir bir hattın güzergâhındaki mazot giderini hesaplayacağına yine belediye tarafından kiralanan ve boş gezen araçlardan tasarrufa yönelmeli. O israfın önüne geçip o araçların mazot giderini, otobüslerin mazot giderine aktarmalı” dedi.

otobus-005.jpg

 

CHP, Çayırova’daki toplu taşıma sorununu son mecliste 430 numaralı hattaki güzergah değişimi üzerinden, Meclis Üyesi Turan Ağaç ile gündeme getirmişti

 

**

 

 

 

Ecrimisil yerine “kira” denseydi

vatandaş parayı geri isteyemezdi

 

Çayırova’da yurttaşın barınma hakkı temelli sorun yaşanan bölgesinin dünkü adı Emek idi. Bugünkü adı, Sazlıdere. Ancak Sazlıdere’de halkın beklentilerini karşılayacak bir çözüm de yüksek olasılıkla üretildi, o öneri halkla paylaşılmayı bekliyor. Gerek projenin ne olduğu, gerekse halkın önerilene yaklaşımının ne olacağı merak konusu.

HERKESİN BEKLENTİSİ FARKLI!

KBB Başkanı Tahir Büyükakın’ın geçen yılın ekim ayında çok geniş bir heyetle gerçekleştirdiği Sazlıdere saha taramasında dikkat çeken detay vatandaştaki beklenti çeşitliğinin zenginliği olmuştu. Farklı uygulamaları gerekçe göstererek bugüne kadar ödediği ecrimisil bedelini bir şekilde geri isteyen de oldu. Başkan Soyluçiçek’e CHP’nin gündeme taşıdığı Sazlıdereyi ve detaylarını da sorduk:

ORAYI HALKA VERMEYECEK

İSEN NEDEN PARA ALIYORSUN?

“Sazlıdere’deki çok başlılığın nedeni, ‘Benim 500 metrekare arsam var. 30-40 yıldır buradayım’ türü farklı gerekçeli yaklaşımlardır. Tamam, tapuları yok ama imar affından yararlandırın. Devletin şöyle bir yapısı çok garip bir durum ve doğru da değil. Bir yerde işgal yasal değilse ve orası devletin malıysa; orayı neticenin, filmin sonunda vermeyeceksen vatandaştan neden para alıyorsun? Bir şekilde para aldığında vatandaşı kandırıyor, umut veriyorsun. Metrekaresi üzerinden vergilendiriyorsun. Bu şekilde insanlardan para almakta, onları kandırarak daha sonra hayallerini yıkmakta doğru değil.X

KİRA BEDELİ DİYE TANIMLANSAYDI…

Ecrimisili uygularken vatandaştan ziyade devletin bu uygulamayı net bir tanımlama ile ifade etmesi lazım. Ecrimisil nedir yani? ‘Kaldığın tapusuz yerin kira bedelidir’ dese vatandaşın o bedeli geri isteme şansı olmazdı. Ecrimisilin, kullanılan yere dair biçilen kullanım bedelidir. Ama ecrimisilin devamında birçok insan yerin sahibi olmuş.

VATANDAŞ DA ESKİ ÖRNEKLERE BAKIYOR

 

Örnekleri çok ve dolayısıyla vatandaş o örneklere bakıyor. Geçmişte bu paraları tahsil eden birçok belediye oraları vermiş, devretmiş. Ecrimisil, doğru şekilde kira bedeli olarak adlandırılmadığı ve çok yerde aynı yeri edinen vatandaşa o zamana kadar ödediği ecrimisil bir şekilde iade edildiği için vatandaşın bu sefer haklı olduğu bir talepte ortaya çıkıyor.

 

emek.jpg

EMEK’TE ŞİMDİ ŞEVKİ DEMİRCİ’YE ATIF VAR!: Gecekondu meselelerinde Emek Mahallesi’nin de örnek gösterildiğini ama Emek’te sadece 25-30 hanenin yeşil alanda kaldığını kaydeden Soyluçiçek, “Diğerlerinin tamamı tapulu. Ama hangi örnek tescil eder: Emek’te direndiler, çile bitmedi. Günümüzde denilen ise, ‘Keşke biz Şevki Başkan’ın verdiklerine razı olsaydık.’” diye konuştu. Soyluçiçek derneğin kapanmasını da, “Boşa düştüler. Dernekte siyasal yapılanmaları kullandılar” diye yorumladı.

 

**

 

SOYLUÇİÇEK’TEN ÇİFTÇİ’YE SALVOLAR..

 

CeHaPe de Ne?

Biz AKaPe Demiyoruz ki 

kurucu.jpg

 

“İstediğimiz Çayırova Belediyesi’nin yol işini gerçek anlamda çözmesidir. Mecliste başkana söylemedik ama meclis toplantısı sonrası sohbette kendisine aktardım. Başkan sokak sokak gezmiyordur.

YAPMASI GEREKEN

TAHİR BEY’İN YAPTIĞIDIR

Ama birazcık, bazen, en azından muhalefetten bir eleştiri geldiğinde pozitif tutum sergilemelidir. Tahir Bey’e bu konuda çok teşekkür ediyorum. Geldiğinde örneğin Sazlıdere’de konunun şikayet merci ve yurttaşa ön ayak olanlar olarak kabul etti bizi ve Sazlıdere’de sahayı bizimle beraber gezdi. Bünyamin Bey’in de yapacağı bu.

EN UZAK MESAFE: ŞEKERPINAR

Burada hangi muhalefet partisi veya vatandaş ciddi bir şikâyeti varsa ilgilenmek. Vatandaş dahi olsa kendisi mi gider, yardımcısını mı, müdürünü mü görevlendirir. Zor değil. Çayırova’nın sınırlarında en uzak mesafe Şekerpınar. Sorunu çözmek için vatandaşla temas etsin. Pandemi bahanesini kapatsınlar. Ben buna inanmıyorum. Artık yapılacak yapılacaktır. Bitti.

ÇAYIROVA’NIN BELEDİYE

BAŞKANI OLDUĞUNU UNUTMAMALI

Şunu herkes bilsin. Biz Çayırova’da halk için yapılacak hiçbir projeye engel değiliz. Sadece önceden bilgilendirilmek istiyoruz. Belediye başkanları meclisten meclise, meclis üyelerimizle veya şahsımda CHP Çayırova İlçe Başkanı ile konuşmaz. Muhalefetteki tüm partilerin ilçe başkanları adına konuşuyorum, Başkan Çiftçi onlarla da konuşmaz. Belediye Başkanı, Çayırova’nın Belediye Başkanı olduğunu unutmamalıdır. Genel siyaseti bir kenara bıraksın, genel siyaset ilçe başkanlarının işidir. Herkes gereğini yaparsa ‘kavga’ların bir çoğu ortadan kaybolur.

CeHaPe DE NE..

BİZ AKaPe DEMİYORUZKİ

Çünkü belediye başkanı hep şunu yapıyor. ‘CeHaPe’ ne? Devletin defterinde ne yazıyor: Cumhuriyet Halk Partisi. Biz ‘AKaPe’ demiyoruz ki ‘AKP’ diyoruz. Sonuçta kısaltılmışı bu değil mi? Yani kendi isimlerinde, kuruluş felsefelerinde olan adaleti unutmamalı. AKP kurulurken ‘adalet için’ kuruldu. Söylemlerinize aykırı davranıp diğer partilere saldırmayın.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.