Mevlana’da esnaf da halka da şikayetçi

Mevlana’da esnaf da halka da şikayetçi

Gebze Belediyesi’nin Mevlana’da açtığı sabit pazarda lokasyon yanlışından ötürü işler kötü. Esnaf, “İki seneyi bulur” diyor. Mimari projesi de sorunlu projede halkın otobüsle taşınacağı vaadi de yerine getirilemedi

2-266.jpg3-106.jpg5-040.jpg4-094.jpgerol-bilen-ve-arkadaslari.jpg10-002.jpgferdi-ozcan.jpghamit-guner.jpgharun-bulut.jpghuseyin-demirbas.jpgkadir-aranci.jpgosman-sakir.jpg

Gebze Belediyesi’nin Mevlana Mahallesi’nde geçtiğimiz aylarda hizmete açtığı sabit pazardan günümüz itibariyle kimse hoşnut değil. Lokasyon yanlışının getirdiği ticari durgunluk bir tarafa pazarın tavanının yüksekliği projenin maliyetini şişirmekle kalmamış. Esnaf için de vatandaş için de özellikle kış aylarında eziyet haline gelmiş.

EN İYİMSERİ İKİ SENE SÜRE BİÇİYOR

“Çok çağdaş” olduğu iddia edilen pazarın içine elektrik, derme çatma jeneratörler ile veriliyor. Her yağışlı havada esnaf korunmak için sanki açık pazarmış gibi yine tente çekiyor. Yağmur suyu giderlerinin dahi yeterli olmadığı pazarda her yağışlı havada yağan yağmurdan ibaret değil, “kabus” da yağıyor. Halk ulaşabilsin diye uygulanacağı söylenen ücretsiz toplu taşıma hizmeti de fiyasko çıktı. Buna karşın esnafın bir kısmı umudunu koruyor ama en iyimseri dahi işlerin yoluna girmesi için 1-2 sene geçmesi gerektiğini söylüyor. Bir süre önce gezdiğimiz sabit pazarda esnaf ve vatandaş görüşleri şöyle:

 

HARUN BULUT: KAPALI

PAZARDA ÇADIR KURUYORUZ

6 senedir esnafım. Çayırova, Darıca ve Gebze’deki pazarlarda beş tezgâhımız var. Çayırova’da da kapalı pazar var. Burası kapalı pazar olmasına rağmen, istemeyerek de olsa çadır kuruyoruz çünkü yanlar açık. Her taraftan yağmur geliyor. Yanların kapanması lazım bir kere. Yerler çok dar. Diğer esnafla arka arkaya çok yanaşıyor ve geriye doğru gidemiyoruz. Hem eski yerlerimizden kesinti oldu hem de yerler dar olduğu için tezgâhı ancak yarım açabiliyoruz. Rüzgârlı havalarda durulmuyor. 

Ticareten işler çok düştü. Şu sıralardaki iş düşüklüğü havalardan dolayı olabilir. Bir de dolardan dolayı fiyatlarda yükselme yaşandı. Onun da etkisi var. Çarşıdaki yerimizle burası arasında ticaret hacmi bakımından en az iki katı fark var.

 

 

 

 

FERDİ ÖZCAN VE OSMAN

ŞAKİR: HALK ULAŞAMIYOR

10 yıllık pazarcı esnafıyım. Baba mesleği olarak sürdürüyorum. Buraya konumu itibariyle milletin gelip gitmesi zor oluyor.  Pazar kültürü bizim insanlarımızda var. Ama burasının ulaşımı çok zor. Pazarı kentin uzağına attılar. Biraz daha merkezi yerde olsaydı daha iyi olurdu.

FORMULA 1 Mİ YAPACAKLAR BURADA?

 

Pazarcı esnafı Ömer: Belediye başkanı gelip de burada esnafı dinlemedi.

Hüseyin Demirbaş: Buradan işgaliye alıyorlar. Buraya su gelecek. Formula 1 mi yapacaklar burada.

Kadir Arancı: 30 yıllık pazarcı esnafıyım. Dede mesleği olarak sürdürüyorum. Valla bize burası ‘şaheser bir yer’ diye tanımlandı ama ortada hiç öyle bir şey görünmüyor. Bir demir yığını. Şu demiri görüyor musun? Şu demir yüzünden tezgâh açamıyoruz. Kapalı pazar yeri yapmışlar, etrafı hep açık.

 

CAFER COŞKUN: EKSİKLERİ ÇOK

20 yıllık pazarcı esnafıyım. Burada bugün itibariyle iki ayı aşkın süreyi geride bıraktık. 10’u aşkın sefer tezgah açtık. Adem Yavuz’daki sabit pazarda da tezgah açıyorum. Orası daha iyi. Burası şu an oradaki kadar iş yapmıyor. Adem Yavuz’daki sabit pazar konum olarak çok daha iyi. Burada pek iş yok şu an için ama bir de eksikleri çok. Yanları açık. Yükseklik çok. Müşteri otoparkı yok. Halkın ulaşımı zor ama zamanla kolaylaşacağını, ilginin artacağını sanıyorum. Nihayetinde şunu söyleyeyim, açık pazarlara kıyasla iyi. Şu an için istenilen, beklenilen iş yok. 

Burada 3-5 ay değil en az 1.5-2 yıl içinde taşlar ancak yerine oturacaktır. Üzerinden bir yaz mevsimi geçmesi lazım. Şu an itibariyle erken diye biliyoruz ama yine de, olumsuz kış şartları göz önüne alındığında açık pazarlara kıyasla iyi. Bizlerin isteği tabi bir an önce projedeki eksiklerin giderilmesi.”

ZAMANLA DÜZELECEĞİNE İNANIYORUZ

İsmini vermeyen bir esnaf:“3-4 ay kadar sonra burası hareketlenir. Müşteri alışacak ve burada işler yoluna oturacaktır. Sabit pazarın kurulduğu ilk haftalarda işlerimiz biraz daha iyiydi. Sonralarında biraz düşmeye başladı ama biz o durumun zamanla düzeleceğine inanıyoruz.

EROL BİLEN: KIŞA DENK GELMESİ KÖTÜ OLDU

Bizim buraya gelmemiz kış sezonuna denk geldi. Bu müşteri için de kötü oldu. Uzak. Vesaitler zor.  Bahar aylarında biraz daha hareketlenecektir. Şu an kış sezonu ve yapacak bir şey yok. Bu semt pazarı bugün eski yerinde, merkezde kurulsaydı satışlarımız biraz daha iyi olurdu ama öyle abartılı bir farkı olmazdı. Buranın da, 1-2 yıl arasında  müşteri potansiyeli oluşur ve pazar oturur.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum