Metalde, kimyada, madende: Acımız derin, öfkemiz büyük!

Metalde, kimyada, madende: Acımız derin, öfkemiz büyük!

Gebze’de metal ve kimya sektörlerinde; Birleşik Metal-İş ve Petrol-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda çok sayıda iş cinayetinde bedel ödeyen emekçiler bu sefer madenciler için haykırdı: Acımız derin, öfkemiz büyük. Çalışırken ölmek istemiyoruz

Her yıl başta metal, kimya ve inşaat sektörleri olmak üzere çok sayıda emekçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği Gebze’de; Bartın, Amasra’daki katliam sonrası iş cinayetlerinin nispeten daha yoğun yaşandığı sendikası olmayan işyerlerinde emekçiler isyanlarını içine atarken; iş cinayetlerinin sendikasız işyerine nispeten daha düşük oranda yaşandığı sendikalı işyerlerinde emekçiler vardiya değişimi ve arasında haykırdı.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Gebze 1 ve 2 No’lu Şubeler ile Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu işyerinde okunan bildiriler ile katliam kınandı.

petrol-is-baskanlar.jpg

Petrol-İş’in Trabzon’da gerçekleşen 9’ncu Olağan Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nun sonuç bildirgesinde Amasra faciası özetle şu şekilde yer aldı:

SORUMLULAR HESAP VERMELİDİR

“Amasra’da yaşanan patlama sonucu 41 madenci kardeşimiz hayatını kaybetmiş, 11 madenci yaralanmıştır. Amasra’da 41 ocağa düşen ateşle ilgili her değerlendirme yetersiz, her söz nafile kalmaktadır. Acımız derin, öfkemiz büyüktür... Önlenebilir her kazanın iş cinayetlerine davetiye çıkardığını görüyoruz. Bu iş cinayeti, tüm yönleriyle soruşturulmalı, ihmal ve eksiklikler tespit edilmeli ve sorumlular kanun önünde hesap vermelidir. Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak kaybettiğimiz işçi kardeşlerimize rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

 

DEVLET ÖNCÜLÜK ETMELİ

BİLİM MERKEZE ALINMALIDIR

petrol-is-2.jpg

Trabzon’daki başkanlar kurulunda Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir ile Başkan Yardımcısı Şivan Kırmıziçiçek ve Mali Başkan Yardımcısı Dönmez Aytekin de katıldı.

 

novares-2-002.jpg

Novares Turkey Otomotiv

Oldukça tehlikeli bir üretim faaliyeti yürütülen madenlerde, piyasalaşma ve özelleştirme uygulamaları madencileri daha fazla risk altında çalışmaya zorlamaktadır.

novares-petrol-is.jpg

Novares Turkey Otomotiv

Öyle ki, devlet işletmelerine ait maden ocakları da Amasra’da olduğu gibi, rekabet koşulları altında özel sektör mantığıyla yönetilmektedir.

pulver-kimya-petrol-is.jpg

Pulver Kimya

 

Kâr hırsının hakim olduğu piyasada ve tüm sektörlerde, işçinin can güvenliği kalmayacak ve iş cinayetleri artacaktır.

novares-3.jpg

                                                                           Novares Turkey Otomotiv

Özellikle madenlerde her türlü rekabet baskısına, istihdamın daraltılması ve özelleştirme uygulamasına son verilmeli, devlet öncülüğünde kârlılığı değil insan hayatını merkeze alan ve bilimin sunduğu tüm olanaklar kullanılarak gerekli yatırımlar yapılmalıdır.”

 

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 ve 2 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu işyerlerinde ise DİSK’in hazırladığı metin okundu. Özetle şu görüşlere yer verildi:

 

arfesan-002.jpgArfesan Arkan Fren Sanayi

 

“Üzgünüz ve öfkeliyiz.

Madenler bir kez daha hepimizi yasa boğan bir katliama sahne oldu.

Soma’dan Elbistan’a, Karaman’a, Bursa’ya, Amasra’ya… 20 yılda yüzlerce maden işçisini toprağa verdik. Madenlerden gelen her acı haberin ardından, ‘Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ dendi. Her katliamın ardından, ‘Gerekli önlemler alınacak’ sözlerini duyduk. Ancak önlemler alınmadı ve işçiler ölmeye devam etti.

 

ar-metal.jpg

Ar Metal

2013’te Zonguldak, Kozlu’da 8 işçinin ölümünden sorumlu bulunan kişi, Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürü olarak atandı.

 

copreci.jpg

Yücel Boru GOSB

Gerekli önlemler alınmadığı, sorumlulardan hesap sorulmadığı, hatta sorumlular ödüllendirildiği için işçiler ölmeye devam ediyor. Ülkeyi yönetenler ise önlenebilir ölümlere, ‘Kaderin planı’ diyor. O zaman soruyoruz?

Kaderin planı sadece Türkiye için mi geçerli?

Kaderse neden sadece ülkemizdeki işçilerin kaderi?

karma-009.jpg

Başka ülkelerde maden yok mu?

sarkuysan-emaye.jpg

Sarkuysan Emaye

Ölümlü iş kazası Almanya, İngiltere’de 100 bin maden işçisinin yüzde ikisinin kaderi olurken Türkiye’de 100 bin maden işçisinin 43’ü hayatını kaybediyor. Kaderin planı dedikleri sadece Türkiye için mi geçerli?

 

arpek-001.jpg

Arpek HPDC

 

Çalışırken ölmeyi bu ülkenin normali haline getiremezsiniz…

 

schneider.jpg

Schneider Enerji/Elektrik

Önlem alınmıyor çünkü işçilerin hayatını koruyacak önlemlere maliyet gözüyle bakıyorlar…

omco-kalip.jpg

Omco Kalıp

Ancak bu böyle gitmez. Çalışırken ölmek işçinin kaderi olamaz. Başta madenler olmak üzere tüm işkollarında ölümleri durdurmanın yolları bellidir. Aklın ve bilimin ışığında gerekli önlemleri almak şarttır.

 

cengiz-makine.jpg

Cengiz Makine

 

Ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği sistemi çökmüştür. İşçi sağlığı ve iş güvenliği patronların keyfine göre piyasadan seçip alacağı bir mal değildir…

 

weidmann.jpg

Weidmann Elektrik Teknoloji

İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında sendikaların, üniversitelerin, meslek oda ve birliklerinin katılımıyla bağımsız bir kurumsal yapı oluşturulmalıdır.

 

fontana.jpg

Fontana Kalıp

İşyerlerinde işçinin denetimi, en etkili denetimdir. Örgütlü işçiler işyerlerindeki olumsuzluklara hızlı ve etkili yanıtlar üretebilmelidir…

yucel-boru-csm.jpg

Yücel Boru CSM

Ölümleri önlemenin bir yolu da hesap sormaktan geçer. İşçi ölümlerinde sorumluluğu olanlar hesap vermediğinde, bugünkü gibi elini kolunu sallayarak dolaştığında, ihale ve terfi almaya devam ettiğinde cinayetler teşvik etmiş olur.

yucel-boru.jpg

Copreci Ev Gereçleri

Bizler Bartın’daki katliamın takipçisi olacak, sorumluların hesap vermesi için seferber olacağız. İnsan onuruna yakışır bir çalışma yaşamı için bütün gücümüzle çaba sarf edeceğiz.

 

dostel-makine.jpg

Dostel Makine

Karşımızdaki tehdidi bilelim: Daha fazla kar elde etmek için daha fazla kan dökmekten zerre pişmanlık duymayan bir düzen ile karşı karşıyayız. Bu düzen ekmeğimize, aşımıza, haklarımıza olduğu kadar yaşamımıza da tehdittir.

 

cayirova-boru.jpg

Çayırova Boru

Ölümüne çalışmaya karşı tek çare işçilerin birliğidir. Çare mücadeledir, dayanışmadır. Çalışırken ölmek istemiyoruz!"

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.