Metal’de greve doğru

Metal’de greve doğru

MESS Grup Toplu İŞ Sözleşmesi görüşmelerinde grev aşamasında yapılan ilk görüşmede anlaşma çıkmadı.Sendikalar MESS’in yüzde 10 zam ve işçilerin kazanılmış haklarını talep eden teklifi karşısında masadan kalktı.

Türkiye genelinde 130 bin, Kocaeli’de ise 30 bin işçiyi ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde grev aşamasında ilk görüşme yapıldı. Türk Metal ve Birleşik metal-İş Sendikası ile masaya oturan MESS yüzde 8 oranındaki zam teklifini yüzde 10’a yükseltti. Sendikalar MESS’in talep ettiği kazanılmış haklardan geri adım atmadığı sürece ücret maddeleri üzerinde görüşmeyeceklerini belirterek masadan kalktı. 
5 TALEBİ GERİ ÇEKİN
 Türk Metal Sendikası ile yapılan ilk görüşmede MESS, sendikanın taslakta yer alan yüzde 26,8 oranındaki zam teklifine karşı verdiği yüzde 8 oranındaki zam oranını yüzde 10’a yükseltti. Ancak Türk Metal verilen teklife karşı kendi teklifinde bir revize yapmadı. Türk Metal, MESS’in sözleşmenin 3 yıllık olması, ikramiyelerin çalışma süresi ve yılsonunda verilmesi talebini, işçinin raporlu olduğu dönemde SSK’nın ödemediği süreyi ödemek istememesi, deneme süresini 4 aya çıkarması ve işçi çocuklarının fabrikada staj yapma haklarını alma taleplerine geri çekmesini istedi.  İşverenin işçinin kazanılmış haklarını talep eden teklierinden geri adım atmaması üzerine Türk Metal, bu maddelerden vazgeçilmediği sürece ücret üzerinde görüşme yapmayacaklarını söyledi. Türk Metal Sendikası iş yerlerinde vardiya çıkışlarında yaptığı 20 dakikalık iş bırakma eyleminin süresini artıracak, mesai eylemlerine devam edecek. Türk Metal, eylemlerin dozunu artıracağını söyledi. 
BİRLEŞİK METAL’DEN TEPKİ 
Türk Metal’in ardından Birleşik Metal-İş Sendikası ile oturan işveren temsilcisi MESS aynı teklifini yeniledi. Birleşim Metal-İş Sendikası işveren temsilcilerinin krizin bedelini işçiye ödetmeye çalışan tavrı ve kazanılmış haklarla ilgili talepleri karşısında masadan kalktı. Birleşik Metal-İş Sendikası işverenin 5 Şubat’a kadar işçilerin kabul edebileceği bir ücret teklifi ve kazanılmış hakları geri istemekten vazgeçmesi üzerine masada sözleşmenin bitebileceğini belirtti. 
5 ŞUBAT’A GREVE ÇIKACAKLAR
MESS’in grev sürecinde taraarla yaptığı ilk görüşmede anlaşma çıkmadı. Birleşik Metalİş Sendikası önceki gün Gebze’de yaptığı mitingde açıkladığı grev gününde greve çıkmaya hazırlanıyor. 5 Şubat’a örgütlü olduğu tüm fabrikalarda greve çıkacak Birleşik Metal-İş’in aksine fabrikalara grev ilanı asan Türk Metal’in ise ne zaman greve çıkacağı belli değil. Türk Metal fabrikalarda süreci işçiye anlatacak ve ardından yapacağı başkanlar kurulu ile grev gününü belirleyecek. 
MESS UZLAŞI İSTEDİ
Sendikaların MESS’in verdiği teklifi kabul etmemesi üzerine MESS’de açıklama yaptı. Toplu sözleşme görüşmeleri sürecinde ilk kez açıklama yapan MESS, işçi sendikalarından adım atmasını istedi. Sektörün sıra dışı bir süreçten geçtiğini söyleyen MESS, ithalatta, iç satışlarda ve üretimde 2 yıl öncesi oranla yüzde 50 oranında azalma olduğunu, buna rağmen ikinci kez teklierinde revize gittiklerini belirtti. MESS yaptığı açıklamadı, “İşletmelerin ayakta kalması, maliyetlerin hızlı artarak rekabet gücünü azaltmasına karşı, çalışma barışını sorumak için işçi sendikalarından çözüm odaklı yaklaşım bekliyoruz. Uzlaşı için attığımız adımlar ve masada anlaşma çabamıza rağmen işçi sendikalarının aldığı grev kararlarını doğru bulmuyoruz. Masadaki taraarın da ülkemizin de kazanacağı bir sözleşme üzerinde uzlaşı sağlanması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.