Metal’de greve doğru

Metal’de greve doğru

MESS ile yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma çıkmaması üzerine 19 Ocak Pazar günü Türk Metal Bursa’da, Birleşik Metal-İş ise Gebze’de büyük mitingler gerçekleştirecek.

Kasım ayında başlayan ve arabulucu süreci de biten Metal Sektörü Sektörü Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde işveren temsilcisi MESS ile işçi sendikaları masada anlaşmadı. Arabulucu süreci dolmasına rağmen MESS geçtiğimiz cuma günü sendikaları tekrar masaya çağırdı. Türk Metal’in yüzde 26,8, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yüzde 34 oranındaki zam talebine karşı verdiği yüzde 6,05 oranındaki zam teklifini yüzde 8’e yükseltti. Sendikalar verilen teklifi kabul etmedi ve masadan ayrıldı. Fabrikalara dönen sendikalar eylemlerinin dozunu yükseltti.
İşçilerin ücretlerine yüzde 34 oranında zam yapılmasını isteyen Birleşik Metal-İş Sendikası, fabrikalarda her vardiyada 1 saat üretimi durdurarak tepkisini ortaya koymaya başladı. Aynı zamanda işçiler fabrikalara yakın noktalarda servislerden inerek pankartlarla fabrikaya yürüyüş yapıyor. 
GEBZE’DE EYLEM VAR
Yemekhaneye toplu giriş yapma, mesaiye kalmama eylemlerini de yapan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, 16 Ocak Perşembe günü saat 17.00’de Sabri Yalım Parkında Genel Başkanları Adnan Serdaroğlu’nun katılacağı eylemle seslerini duyurmaya çalışacak. 19 Ocak Pazar günü ise Gebze’de büyük metal mitingi saat 11.00’de Cumhuriyet meydanında gerçekleştirecek. 
20 DAKİKA ÜRETİM DURDURULUYOR
Eylemlerine 10 dakika üretimi durdurarak başlayan Türk Metal ise bu süreyi 20 dakikaya yükseltti ve fazla mesaiye kalmama eylemi yapıyor. Üretimden gelen güçlerini kullandıklarını söyleyen Türk Metal Kocaeli Şube Başkanı Yakup Yıldız, “Yüzde 8 zam bizim dünyamızda yok. İşçinin beklentisi daha yüksek. Sendika olarak bizim bu rakamlara onay vermemiz mümkün değil. Arabulucu raporu taraara geldikten sonra başkanlar kurulumuz değerlendirme yapacak ve buradan karar çıkacak. 60 günlük grev kararı alma ve uygulama sürecinde işçilerin desteği ile eylemlerimize devam edecek. Pazar günü de 100 bin metal işçisi ile Bursa’da mitingde olacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.