Metal işçileri ve dokunulmazlık

Metal işçileri ve dokunulmazlık

 

Her ne kadar gündemden düşürülmeye çalışılsa da, grevleri Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenmiş metal işçileri toplamının durumu hala yakıcılığını koruyor.

Bu konuda, işçi sendikası Birleşik Metal-İş her ne kadar sessizliği yarmak ve konuyu ülke gündeminde tutmak, hatta uluslar arası gündemde tutmak çabası gösterse de, işveren ve hükümet kanadı hiçbir olayda görülmemiş biçimde sessizliğini koruyor.

Bakanlar Kurulu kararıyla 2 aylık ertelemenin gölgesine sığınanlar, bu süreçte işçi sınıfına saldırının devamında oluşturulacak stratejiyi birlikte çiziyor.

Grev ertelemesi, işçi sınıfının yasal haklarına darbedir. Yani, anayasaya göre suçtur. Anayasa’nın; ‘’bir sınıfın diğer sınıf üzerinde tahakküm kurmasını içeren düzenlemeler………………………….’’ Sözcüklerini içeren bir maddesi var ve darbeleri suç sayan bu maddenin TCK’da ceza yaptırımını zorunlu kılan eş maddeleri bulunuyor.

İşte, bunun uygulanabilir olması için mevcut sessizliği derinden parçalayacak adımlar atılması gerekiyor. Ve suç işleyen işveren örgütleri ile onların istemi doğrultusunda siyasi kararlara imza atan Bakanlar Kurulu üyeleri, her yurttaş gibi yargının önüne çıkartılmalıdır.

Bunun için, toplumsal sessizliğin, yerini çığlığa bırakması gerekir.

Bu günlerde kent gündemini işgal eden başka bir iddia daha var. Ve eğer ciddi olduğuna inandığım bu iddialar doğruysa, siyasi nüfuz kullanılması yoluyla rant yaratılmasına çok çarpıcı örnektir.

İddialar, kent gündemine son günlerde düşen bombalardan biri. İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’ın baş harfleri ‘’ND’’nin yer aldığı plakalara sahip bazı hafriyat kamyonlarının yasaları hiçe sayarak çalışmaları.

Bu kamyonlar aracılığıyla sağlanan rant bir yana, söz konusu çalışma koşullarının yasalara uygun olmaması konusunda dikkatli davranan trafik polislerine uygulanan yöntem ilgi çekici.

İddialar odur ki, kamyonlar, kullandıkları güzergahlardaki yollara yük kapasiteleri dolayısıyla zarar veriyor. Buna, İzmit içinden geçen hafriyat kamyonlarına 2 ton fazla yük taşıyabilmeleri için özel izin verilmesinin neden olduğu da söyleniyor.
İyi de, böyle bir imtiyaz kime tanınabilir ?

Bu uygulamaya karşı işini yapıp ceza yazması gereken trafik polisleri neden sessiz kalır ?

Çünkü, plakalarındaki harf grubu ND olan kamyonların sürücü ya da sahipleri, bir dönem milletvekilliği de yapmış olan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’ın akrabaları.

O kişiler, trafik polislerine “Nasıl ceza kesersiniz?” diye müdahalede bulununca, iktidar partisi ve partililerine biat etmeyince başına neler gelebileceğini kestiremeyen trafik polisleri, istemeden de olsa sessizliğe bürünebiliyor.

Anlayacağınız, AKP zihniyeti ve dayatmaları, ülkenin tamamında olduğu gibi kentimizde de baskın yanını gösterip her kesimi sessizliğe itmeye çalışıyor.

Metal işçilerinin yaşadığı sürecin getirdiği sorunlar bir yana siyasi nüfuzun dokunulmazlık gibi kullanılmasının kabul edilmesi beklenemez.

Bu tablo değişmeli, en kısa sürede değiştirilmeli. Haydi, biraz daha cesaret…

 

 

 

Bu yazı toplam 72 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi