Metal iş kolunda uyuşmazlık

Metal iş kolunda uyuşmazlık

Türk Metal ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 26 Eylül 2023 tarihinde başlayan 2023-2025 MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması ve 22 Kasım 2023 tarihindeki son toplantıda uyuşmazlık tutanağı tutuldu.

Ardından, Türk Metal Sendikası MESS’e karşı eylem süreci başlattı. 7 Aralık 2023 Perşembe günü MESS’in İstanbul’daki Merkez Ofisi ile Ankara, İzmir ve Bursa’daki bölge temsilciliklerinin önüne siyah çelenk bırakıldı ve basın açıklaması yapıldı.
Eşzamanlı olarak gerçekleştirilen basın açıklamasında özetle şu ifadelere yer verildi:

MESS BİZE DEDİ Kİ, SİZ HAKKINIZI ALMAYIN
“Hepinizin bildiği gibi, sendikamız Türk Metal ile işveren sendikası MESS arasındaki toplu iş sözleşmesi müzakereleri, uyuşmazlıkla sonuçlandı. İşveren sendikası MESS, ülkemizin içinde bulunduğu koşulları, enflasyonu, hayat pahalılığını geçim sıkıntısını hiçe sayarak sendikamıza sadece yüzde 35 ücret zammı teklif etti. Yani MESS bize dedi ki, siz hakkınızı almayın, emeğinizin, alın terinizin karşılığını almayın, bizim verdiğimiz sadakaya razı olun, boğaz tokluğuna, yarı aç yarı tok çalışın, siz böyle yaşarken de biz karlarımıza kar katalım, ihracat ve satış rekorları kıralım, soframızı daha da büyütelim dedi.

İşte biz, bütün iyi niyetimize ve çabamıza rağmen, bu niyetteki MESS’le uzlaşamadık. Uyuşmazlık zaptı tuttuk ve masadan kalktık. Oysa biz, Türk Metal olarak, üzerinde uzlaşılabilecek bir taslak vermiş, masaya da uzlaşmak için oturmuştuk. Ancak muhatabımızdan aynı yaklaşımı göremedik. Biz, yeni hakları konuşalım derken, onlar, kazanılmış haklarımıza göz diktiler. Biz, çağdaş çalışma koşulları derken, onlar, esnek çalışma, kıstelyevm, denkleştirme gibi çağdışı uygulamaları dayattılar. Biz, alın terimizin karşılığı deyince de onlar, size enflasyon kadar zam yeter dediler.

DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ
İşte bu, bizim için sözün bittiği yerdi. Tutanağı tuttuk, masadan kalktık. Buradan işveren sendikası MESS’e bir kez daha sesleniyoruz; Türk Metal olarak, bize dayattığınız bu yoksulluk düzenine açlığa, sömürüye, evet demeyeceğiz. Sayın Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın önderliğinde hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz. Direneceğiz, direne direne kazanacağız.’’

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.