Memleket Partisi'nden baraj projesine tepki

Memleket Partisi'nden baraj projesine tepki

Memleket Partisi Kocaeli İl Örgütü, Kandıra’da projesi gerçekleştirilen Sungurlu Barajı ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

İzmit’te bulunan Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasına Memleket Partisi Kocaeli İl Başkanı Nejat Bayhan ve yönetimi katılım sağladı. Açıklama, Memleket Partisi Kocaeli İl Yöneticisi Oğuz Uslu tarafından yapıldı. Uslu yaptığı açıklamada, “Kandıra; 900 km kare alanı 50 bin nüfusu, tarımsal potansiyeli, 92 köy muhtarlığı ve 324 kırsal mevkii bakir kalabilmiş ve Kocaeli’de ‘Sakin Şehir’ statüsünü kazanabilecek bir ilçeyken artık tahrip etmek üzere Kandıra hedef alınmıştır. Kandıra’nın içme suyu kaynağı Namazgâh Barajıı’nı kirletme potansiyeli olan GİOSB (Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi) yapılmaktadır. İzmit’in çöp toplama alanı olarak Sarışeyhli’de su havzası seçilerek, SİT alanlarının yanına taş ocakları açılarak, tarihi doku ve çevre hiçe sayılmaktadır. Bağırganlı ve Hacımazlı arasına 10 adet RES (Rüzgar Enerji Santrali) yapılırken Kuzey Ormanları’na ölçüsüz zarar verilmektedir” dedi.

 

“VERİMLİ TARIM ALANLARI YOK OLACAK”

Uslu, Sungurlu Baraj projesine değinerek, “Akçakoca ve Tekseni kapsayan Kocadere havzasında planlanan Sungurlu Barajı, Kandıra ilçesinin %30’u kadar büyüklükte bir alanını yani 270 kilometrekareyi etkilemekte ve bu havzadaki 50 mahalle ve mevkii su toplama havzası‘nda kalmakta 18 mahalle ve yerleşim mevki 12 kilometrekarelik baraj gölü içinde sular altında kalacak. Baraj yapılırken yaklaşık 200 bin ağaç kesilecek ve vadilerde verimli tarım toprakları yok olacaktır. Kanal İstanbul nedeniyle yok edilecek Sazlıdere ve Terkos Barajı ve Melen Barajı’ndaki yapım hatası nedeniyle devreye girememesi Sungurlu Barajını gündeme getirmektedir. Bölge halkı 2015 yılından bu yana mücadele vermektedirler. Barajın orada yüzyıllardır yaşayanları yerinden etmeyecek şekilde yapılması talebiyle ÇED raporuna karşı dava açtılar” dedi.

 

“YENİ ÇED RAPORU YAPILDI”

İki yıl önce davayı kazandılar ancak yeni ÇED raporu yapıldı diyen Uslu, “Ve buna karşı açılan dava ise 13 Ekim’de İstanbul 12. idare Mahkemesi nde görülecek. Kandıra’yı ekolojik olarak etkileyecek ve yaşayan halkın göç etmesine sebep olacak bu projeden Kocaelili hemşerilerimiz belki farkında bile değil. Uluslararası su hakkı yasalarına göre öncelikle havzanın o ilde yaşayanların faydalanması öngörülürken yerel ve kamu yöneticilerimizin duyarsız kalması ve herhangi bir şey olmuyormuş gibi davranması hemşehrilik hukukumuza göre yargılanmalıdır. Mahallesini komşusunu köyünü ilçesini ve ilinin insanlarını sevmeyen ve onları korumayan insanların vatanını sevdiklerini söylemesi gerçekçi değildir. Bu nedenle tüm hemşerilerimizin genelde kandıra bölgesinde özelde Sungurlu‘da yapılmaya çalışanları protesto etmeye davet ediyoruz çevremizi ve doğamızı korumak her birimiz ve çocuklarımız için hayati önemdedir” ifadelerini kullandı.

 

Haber: Hanifi SURUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.