MEB ödülleri hangi ölçüye göre verdi

MEB ödülleri hangi ölçüye göre verdi

Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır, MEB’in 2019 yılı ödüllendirilen personel listesini eleştirip ödüllerin hangi ölçüye göre verildiğinin açıklanmasını istedi

Milli Eğitim Bakanlığı, 2019 yılında ödüllendirilen personelin listesini yayınladı. Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır konuya dair yaptığı yazılı açıklamada ödüllerin hangi ölçüye göre verildiğinin açıklanmasını istedi. Bahadır açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

SADECE 85'İ ÖĞRETMENLERE

MEB'in ödüllendirdiği personel listesini incelediğimizde, Kocaeli İlinde 285 ödül dağıtılmış ve bu dağıtılan ödüllerden sadece 85 inin öğretmenlere verildiği görülmüştür. İl Milli Eğitim Müdürü, 4 İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, 7 İl Milli Eğitim Şube Müdürü, 2 Maarif Müfettişi,11 İlçe Milli Eğitim Müdürü (Dilovası hariç tüm ilçe milli eğitim müdürleri), 16 İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü'nün ödül aldığı görülürken; 97 okul müdürü ve 46 okul müdür yardımcısına karşılık 84 öğretmen ödül almıştır. Ayrıca 10 şef, 6 yardımcı hizmet çalışanı ödül almıştır.

ATAMALARDA LİYAKATSİZLİK DOĞURUR
Bir eğitim kurumunun başarısı öncelikle o eğitim kurumunda çalışan tüm eğitim emekçilerinin kolektif çabası ile mümkündür. Bir il düşünün ki, öğretmenleri başarı gösteremezken, eğitim yöneticileri başarı göstermiştir. Bu kadar çok eğitim yöneticisinin listede olması, bu ödülden alınan puanın yeniden atamada kullanılıyor olmasındandır. Bu da atamalarda liyakatsizlik doğurur. Eğitim yöneticilerinin görevlendirilmesinde liyakat dışı unsurların devreye girmesiyle yaşanan sorunlar artık üzeri örtülemez boyutlara ulaşmış durumdadır.

MEB KAMUOYUNA AÇIKLAMALI  

Yukarıdaki tabloya göre okul müdürleri öğretmenlerden bağımsız olarak başarı göstermiştir. Peki bu nasıl mümkün olabilir? Okul müdürlerinin öğretmenlerden bağımsız nasıl bir başarı gösterdiğini bilmek hakkımızdır. Vicdanları yaralayan bu konuda bir açıklama bekliyoruz. MEB personeline verilen ödüllerin hangi ölçülere göre verildiği kamuoyuna açıklanmalıdır.

      Bir süredir Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk "Ziya Öğretmen Öğretmenlerle Buluşuyor" toplantıları gerçekleştirmekte. Bir sonraki buluşmada Ziya Selçuk'un öğretmenlere konu ile ilgili açıklama yapmasını istiyoruz.

YÜZDE 85’İ BİR SENDİKAYA AİT

     Eğitim yöneticilerinin atamasında yaklaşık yüzde 85'inin bir sendikaya ait olduğu, mevcut iktidarın liyakat uygulamaları ile sürdürdüğü, kendinden olmayanı dışarıda bırakan ve emeğin hakkını vermediği bir sistemde, öğretmenlerin motivasyonunu olumsuz etkileyip, iş barışını bozan, kayırmacı anlayışla eğitimin niteliğini olumsuz etkileyen bir durum ve bu durumu devamlı kılmayı amaçlayan bir tutum ile mevcut ödüllerin dağıtıldığı sonucu çok açıktır.

GEREĞİNİ YERİNE GETİRENLER EŞİTTİR

Ayrıca ifade etmek isteriz ki, eğitim emekçilerine ödül verilerek yarıştırılmaları bizler açısından kabul edilebilir bir durum değildir. Bizim açımızdan mesleğinin gereğini yerine getiren tüm eğitim emekçileri eşittir ve ödül verilen-verilmeyen şeklinde yarıştırılmaları ve ayrıştırılmaları mesleğimizin değeri ve önemine aykırıdır. Bu nedenle hiçbir zaman ödül almak peşinde olmadık ama yaşanan eşitsizliklere ve haksızlıklara da sessiz kalmadık. Bugün yükselttiğimiz itiraz haksızlığa, eşitsizliğe ve adaletsizliğe karşıdır. Bugün yükselttiğimiz itiraz ayrıcalıklara karşıdır. Bugün yükselttiğimiz itiraz siyasal ve sendikal yakınlığın, kadrolaşmanın eğitim ortamını artık daha fazla çürütmemesi içindir. 

LİYAKAT ESAS ALINMALIDIR   

Yaşadığımız sorunların çözümü için yarışma değil, dayanışma içerisinde olmalıyız. Kadrolaşma değil, liyakat esas alınmalıdır. Öğretmenlerin piyasa mantığıyla yarıştırılmasına, rekabetçi anlayışa bir son verilmelidir, çünkü bu yaklaşımın, iyi bir eğitim sistemine sahip olma noktasında karşılığı yoktur. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.