Kutuplaşma önemli yoksulluk büyük problem

Kutuplaşma önemli yoksulluk büyük problem

Pandemi sürecinde ziyaretler başlatan DEVA Partisi Darıca İlçe Başkanı Muhammet Ali Ünsür bazı bürokrat, siyasetçi ve muhtarların dönüş yapmadığını söyledi. Ünsür, “En önemli problemikutuplaşma. En büyük problem, yolsuzluğu tetikleyen yoksulluk” dedi

Demokrasi ve Atılım PartisiDEVA; Dışişleri ve Ekonomi eski Bakanı Ali Babacan kurucu genel başkanlığında 9 Mart 2020’de resmen kuruldu. Kuruluşundan iki gün sonra, 11 Mart 2020’de Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı. DEVA; kuruluşunun birinci yılını, 365 günlük yılın 363 gününü pandemide geçirerek ve geçirmeyi sürdürerek tamamlayıp, koşullar elverdiğince kutlayacak.

PANDEMİDE SEÇİM TELAŞI

Sürecin getirdiği dezavantaja karşın ilk genel seçime, hatta olası erken genel seçime girebilme amacıyla il ve ilçelerde hızla teşkilatlarını oluşturan DEVA Partisi genel merkezinin 29 Aralık 2020’de gerçekleşen birinci olağan kongresinde seçilmiş genel başkan unvanını edinen parti kurucusu Ali Babacan; 30 Haziran 2021’den sonra gerçekleşecek bir seçime girmeye hak kazandıklarını açıkladı.

ÜNSÜR TEŞKİLATI İKİ

AYDA KONGREYE TAŞIDI

DEVA Partisi Darıca İlçe Teşkilatı’nda ise Muhammet Ali Ünsür’ün ilçe başkanlığı görevine atandığı 27 Ağustos 2020’de duyuruldu. Başkan Ünsür’ün teşkilatı ilk kongreye taşımak için önünde altı aylık bir süre hakkı vardı ancak çok seri davrandı. İki ay içinde kurucu yönetimini oluşturdu. 01 Kasım 2020’deki kongrede seçilmiş başkan unvanını edindi.

TAM “SAHAYA ÇIKACAZ” DERKEN!

Ancak DEVA’nın yakası bir türlü pandemi koşullarından kurtulamadı. O süreç pandemide ikinci dalganın hızla yayıldığı, gerek vaka gerekse ölümlü vaka sayılarının zirve yaptığı, pandemi kurallarının daha da katılaştığı sürece denk geldi. Siyasette saha çalışması için en uygun günler hafta sonu günleri iken, hafta sonu sokak kısıtlamaları tekrar uygulamaya konuldu. Günümüzde de henüz çok yeni alınan karar doğrultusunda cumartesi gündüz kısıtlamaları kalktı, pazar kısıtlamaları sürüyor.

RANDEVU TALEP ETTİLER AMA…

DEVA Partisi Darıca İlçe Teşkilatı ikinci pandemi kısıtlamalarında saha çalışmalarını bir süre önce, hafta içi günlerinde sürdürmek kaydıyla paylaştı. Ülkemize has bir siyasi gelenek olarak programa yapılması gereken ziyaretler de kondu.

MİLLİ EĞİTİM VE EMNİYET DE

HENÜZ RANDEVU VERMEMİŞ

Başkan Ünsür geride kalan süreci gazetemize değerlendirirken siyasette AKP Darıca İlçe Başkanı Ufuk Acay; bürokraside Darıca İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Oğuz ve İlçe Emniyet Müdürü Şaheser Alaca ile ismini vermediği dört beş muhtardan da randevu istediklerini ancak hala yanıt alamadıklarını söyledi.

BALDUR’DA GREVCİLERE DESTEK

 

baldur-009.jpg

Ziyaretlere ilk Darıca Kaymakamı Yüksel Kara ile başladıklarını belirtti. İlçe seçim kurulu ve Farabi Hastanesi Başhekimliği’nin yanı sıra Darıca Cem Evi’ne konuk olduklarını, Çayırova’da grevdeki Baldur Süspansiyon işçilerine destek ziyareti yaptıklarını kaydetti.

AK PARTİ’DEN DÖNÜŞ OLMADI

Siyasette hiçbir parti ayırımı yapmadan tüm partilerin Darıca teşkilat ve örgütleri ile temasa geçtiklerini, Gökhan Aktaş başkanlığındaki CHP Darıca İlçe Örgütü ve Selim Çetinkaya başkanlığındaki Saadet Partisi Darıca İlçe Teşkilatı’nda hem ağırlandıklarını, hem ağırladıklarını kaydeden Ünsür, “AK Parti Darıca İlçe Teşkilatı’ndan randevu talep ettik, dönüş olmadı” dedi.

İKTİDARA HAYLİ YAKIN

OLMALARINA BAĞLADIK

Başkan Ünsür muhtarların tutumunu ise, “14 mahalle muhtarımıza da ulaştık. 8-9’una gittik. Randevu vermeyen veya randevu verse dahi son dakika bir şekilde bahane bulanlar oldu. Bu tutumlarına iktidarı hayli yakın olmalarına bağladık. Çok ısrarcı olmadık” diye konuştuk.

İKTİDARA KARŞIYSANIZ

ÜÇÜNCÜ BİR KEFENİZ YOK!

Ünsür, “Bunun ülke geneli çok konuşulan kutuplaştırma, ötekileştirmenin yansımaları olduğunu düşünüyor musunuz?” şeklindeki sorumuzu şöyle yanıtladı: “Kutuplaşma ülkemizin en önemli problemi. Manevi anlamda insanları kutuplaştırma, ötekileştirme var. Zaten günümüzde mevcut iktidarın karşısındaysanız iki kefe var. Biri PKK diğeri FETÖ kefesi. Şayet iktidara karşıysanız muhakkak o kefelerden birine gireceksiniz. Eğer iktidara destek değilseniz üçüncü bir kefeniz yok.”

deva-darica-7.jpg

Ünsür, ülkemizin en büyük problemini ise, “Yoksulluk, yolsuzluk. Yoksullukta dolaylı olarak yolsuzluğun sebebi” diye tanımladı.

 

SOSYAL ÇALIŞMALARLA

BAŞLAMAYI DÜŞÜNDÜK

 

  • Saha çalışmalarınızdan söz eder misiniz?

 

  • Düzenli olarak saha çalışması yapıyoruz. İlk çıktığımızdan beri siyaseti farklı yorumlamak, geleneksel hale gelen, kemikleşmiş adet ve teamüllerden uzaklaşmak istedik. Saha çalışmalarına başlarken, insanımızın yanına giderken sosyal çalışmalar ile başlamamız gerektiğini düşündük.

 

İKİ AYDA 800’Ü ESNAF

1000  VATANDAŞA ULAŞTIK

 

deva-darica-10.jpg

  • 14 gram sticker, iki adet maske, parti broşürümüzden oluşan mini paketle 800’ü esnaf 1000 vatandaşa ulaştık. Her gün iki yönetici arkadaşımız halkımızı selamladı. Vakti olan ile oturup sıkıntı ve beklentilerini dinledi. Biz Darıca’da ilk saha çalışmamıza iki ay önce bu şekilde başladık. Çalışmanın asıl amacı farkındalık oluşturmaktı. Genel başkanımızın bir mesajı ile kendimizi de tanıtmış olduk. Bu sürecin son programımızı önceki cuma günü yaptık ama yine sürdüreceğiz. Sosyal anlamda ikinci programımız Kızılay’a kan bağışı oldu…

KIZILAY’I BOŞ BIRAKMADIK

KAN İNSANİ İHTİYAÇTIR

 

  • Kızılay son zamanlarda kimi ahlak dışı vakalar ve iddialarla çok yıprandı. Kaygı duydunuz mu?

 

  • Kızılay ile alakalı birçok olumsuzluğu duyuyoruz, görüyoruz. Ama sonuç itibariyle oralarda olmamız, boş bırakmamız gerektiğini kanaat edindik. Yardım elbiselerinin birilerinin mağazalarından çıktı, kavurmaların birilerinin otellerinden çıkması gibi vakaları bile bile, ‘Biz yine orada olalım’ dedik. Kan ihtiyacı olan bir kişiye dahi derman olursak ne mutlu bize. Kan bağışını insani bir vazife olarak gördük ve hayata geçirdik.

 

KİTAP KAMPANYASI BAŞLATTIK

 

  • İki aylık bir zaman dilimi koyup yenisini başlatacağınızı söylediniz. Yeni süreçte ne gibi çalışmalarınız olacak?

deva-darica-15.jpg

Muhammet Ali Ünsür, DEVA Partisi Darıca İlçe Kadın Politikaları Başkanı Büşra Emir ile.

  • Bir kitap toplama kampanyası başlattık. Genelde herkes tarafından okunabilecek, herhangi bir ideoloji içermeyen kitapları toplamaya başladık. Daha çok çocuklara ve öğrencilere yönelik bir çalışma. Kitapları paketleyip, ihtiyaç sahibi ailelere kendimiz teslim edeceğiz. Kitaplar ağırlıklı okunmuş kitaplar. Ancak hiç okunmamış kitap desteğinde bulunacak arkadaşlar da var. Çocuklara yönelik boyama kitapları gelecek.

 

MEM RANDEVU VERMEZSE

DAHİ DAĞITIMA BAŞLAYACAĞIZ

 

  • Hedef kitlede öğrenciler de var. Bürokratik teferruat gerektiren ayrıntısı var mı?

 

  • Biz bu çalışma öncesi ilk etapta İlçe Milli Eğitim Müdürümüz İsmail Oğuz’dan randevu istedik. Hala dönüş bekliyoruz. Dönüş yaparsa gider anlatırız. Sonuçta ilgi alanına giren bir konu. Randevu verdi, verdi. Vermedi gideceğiz sosyo ekonomik durumu düşük mahallelerde vatandaşın kapısını çalacağız. Eldeki kitapları aktaracağız. Hayvan barınaklarıyla ilgili çalışmalar sürüyor…

 

SİYASETİ BİLMİYORUZ

BİZ YAZIP OYNAYACAĞIZ

 

  • Hayvan barınakları derken, detaylandırır mısınız?

 

  • Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Birim Başkanı olan ilçe yöneticimiz Veteriner Hekim Mine Büşra Aktürk öncülüğünde, proje aşamasında olan bir çalışma. Mine Hanım bize katılırken siyaseti daha önce bilmediğini söyledi. Biz de bilmiyoruz. Kendimiz yazacağız, kendimiz oynayacağız. Artık eski alışkanlıklardan kurtulmalıyız.

 

YÖNETİMİN YARISI

ÇİFT FAKÜLTE MEZUNU

 

  • İki ayda oluşturduğunuz yönetimin vasıfları nedir?

 

  • Yönetim kurulu üyelerimizin yüzde 95’i üniversite mezunu. Yüzde 50’si çift fakülte mezunu. Yüzde 70’inde ana dili gibi ikinci, üçüncü yabancı dil var. Ekibimizle birlikte bu tür çalışmalara da önem veriyoruz. Vatandaşa standart, klasik şekilde gidip, ‘Hadi bize oy verin’ şeklinde bir anlayışımız yok. Aktif siyasetim ve ilk defa parti üyeliğim DEVA Partisi ile başladı. Şahsımla birlikte yönetimdeki arkadaşlarımın tamamı daha önce aktif siyaset yapmamış, yüzde 95’inin de daha önce siyasi parti üyeliği yok.

 

AKTİF SİYASETTE ‘TECRÜBESİZ’

AMA KABİLİYETLİ BİR YÖNETİMİZ

 

  • Aktif siyaset tecrübesi olmayan bir yönetim olarak, zorlanmıyor musunuz?

 

  • Bir yerel internet televizyon kanalında canlı yayında konukken de sordular. Ben de, ‘Tecrübeli siyasetçilerin ülkeyi getirdiği durum ortada’ diye yanıt verdim. ‘Siyaseten tecrübesiz’ derken yönetimimizdeki arkadaşların hepsi iş sahibi, tahsilli, insan çalıştıran idareci konumundaki insanlar. Siyasete alışmaları çok kolay çünkü belli bir kabiliyetleri var. Bu bir handikap değil. Böyle olunca sıkıntı yaşamıyoruz. Sosyal projelerle insanlara gittik, gidiyoruz. Saha çalışmaları esnasında vatandaşlarımız, yönetim kurulu üyelerimizi tanıdıkça fikirlerini değiştiriyor.

 

800 ESNAFTAN BİRİ TEPKİ GÖSTERDİ

 

  • Sahada hiç, ‘AK Parti’den ayrılanlar niye iki parti kurdu’ sorusuna muhatap olup, olumsuz tepki aldınız mı?

 

  • Biz o tür olumsuz tepkileri çok yaşamadık. Saha çalışmalarımıza dair istatistik tuttuk. Günümüz itibariyle zorluk içinde olan esnaf, genel başkanımızın fotoğrafını gördüğünde, Bakanlığı sürecindeki çalışmalarda esnafın biraz daha rahatlamasından dolayı çok olumlu bakıyorlar. 800 civarı esnaf görüşmesinde bir kişide rastladık tepkiye. Yüzde 100 oranına yakın bir olumlu görüş var.

 

PAHALI TELEFONLU, MARKA

GÖZLÜKLÜLERDEN NEFRET EDİYORAR

 

  • Sahada vatandaşa siz ne sordunuz?

 

  • Saha çalışmalarında insanlara siyasetçiyi nasıl görmek istediklerini sordum. ‘Biz böyle takım elbiseli, seçimden üç ay önce ortaya çıkan, lacivert paltolu, elinde pahalı telefonlar ile, pahalı arabalarla, kafalarında marka gözlüklü insanlardan nefret ediyoruz.’  Bunu bana çok sayıda kişi söyledi.
  •  

 

ARTIK YETER! ÇOK GERİDE DURDUK

 

  • Aktif siyasette farklı, üstelik hem farklı hem yeni seçenekler de varken sizin tercihiniz niçin DEVA Partisi oldu?

 

  • Genel merkezimizin gönüllülük posta kutusu var, ben de dahil olmak üzere yönetimimde yer alan arkadaşlar ile oraya başvuru sonrası görüşüldü. Yönetimdekilerin yüzde 90’ı da gönüllü arkadaşlarımız. Her biriyle uzun uzun görüştüm. Minimum 1 – 3 saat görüştüklerim oldu. Ve yönetimde yer alan arkadaşlarımın hiçbiri daha önce birbirini görmemiş, ben de görmemişim. Ortak bir cümle vardı: ‘Artık yeter. Çok geride durduk. Memleketimiz, vatanımız için, hizmet için bir araya gelelim. Hep bu cümleyi kullandık. Bu anlamda işimiz çok kolay, çok rahat. Gönül, fikir birliği yapmış insanlarla beraberiz.

 

KAZIM KARABEKİR,

DARICA’NIN TAM MERKEZİ

 

  • İlçe Teşkilatı yeriniz ilçe merkezinde değil. Bulunduğumuz yer, Kazım Karabekir Mahallesi İstasyon Caddesi, ilçe merkezinden daha mı merkezi?

 

  • Teşkilatı nerede kuracağımıza dair çok araştırma yaptık. Burası 42 bin nüfuslu Kazım Karabekir Mahallesi, nüfus olarak Türkiye’de ilk 10’a giren bir mahalle. Nüfusu bazı illerden de fazla. Ve insan hareketinin en yoğun olduğu yer burası. Darıca merkezinden daha da yoğun. Gündüz insan, akşam araç trafiği hakikaten çok yoğun. Darıca’nın tam ortası. Darıca için hep, ‘Merkez olsun, merkez olsun’ diye bir yaklaşım var. Biraz açılmak lazım. Mesela Darıca Belediyesi’nin binası, hep merkezde. Halbuki koy orta bir yere. Adalet ve eşitlik dediğimiz kavram her konuda önemli.

 

-Soru üzerine-  Buradan Darıca’nın tüm mahallelerine tek toplu taşıma aracıyla ulaşmak mümkün.

 

EKONOMİK ŞARTLAR DÜZELDİ

AMA BAŞARAMADILAR. GERİLEDİK

 

  • Darıca’da ilk defa oy kullanacak seçmen yerelde genelde hep tek iktidar gördü. Kıyaslama yapma durumları yok. Ama siz yerel yönetimlerde ANAP’lı Zeki Bozkurt, SHP’li (CHP) Zihni Topçu dönemlerini gördünüz. Kıyaslar mısınız?

 

  • Darıca’da, 1977 yılında doğdum. Çocukluk, gençlik yıllarıma kıyasla ekonomik şartlar güzelleşmiş ama Darıca hep aşağı gitmiş. Başaramamışlar. Güzelim Darıca’yı ne hale getirmişler.

 

BOZKURT VE TOPÇU DÖNEMLERİ

AKP DÖNEMLERİNDEN ÇOK ÇOK İYİYDİ

 

  • ANAP’lı Zeki Bozkurt ve SHP’li Zihni Topçu  dönemlerini biliyorum.  Parti değil kişi olarak değerlendirelim. Her iki belediye başkanının dönemi, bunların dönemlerinden çok çok iyiydi. O zamanlar öğrenciydim ve devamlı öğrencilerle ilgili programlar olurdu. Belediye başkanlarını hep mahallelerde, çocukların ve insanların içinde görürdüm. Reklam için değil, samimiyetle gelirlerdi.

RANT HAVASI, FORMALİTE

VE PROTOKOL YOKTU

 

Örneğin SHP’li Topçu zamanında, hatırlıyorum. Çevre temizlik programına çıkmıştık. Kırsal mahallelerde bu tarz programların yapıldığını biliyorum. En azından bugünkü gibi bir rant havası, bu kadar formalite, protokol olayı yoktu.  Günümüzdeki imkânları da düşünürsek mevcut belediye başkanları çok çok başarısızlar. Bu dönemin imkânları o dönemde olsaydı, çok daha güzel şeyler yapılmış olacağına inanıyorum.

 

BU HİZMETLER!

OLMUYOR YAKIŞMIYOR

 

  • Her dönem imkânları ölçüsünde değerlendirilmeli. O dönemlerde Darıca’da denize girmek rahattı. Bırakın Avrupa’yı, Balkan ülkelerinin de ilerlediği bir dönemde, imkânları genişlemiş bir belediye olarak bu hizmetler olmuyor, yakışmıyor.

“KALİTE” AYRINTIDA GİZLİDİR

 

  • Tespitlerinizi ‘belgelendirin’ desem…

deva-darica-12.jpg

 

  • Dün (25 Şubat 2021) çektiğim bir fotoğraf. Nene Hatun Mahallesi, Sokullu Caddesi üzeri. Bu en masumu. Eriş durağını geçtikten sonra, bir metre yükseklikte kaldırım bitiyor.

 

AĞAÇLAR BİLE KALDIRIM

ORTALARINDA DİKİLİ

 

deva-darica-13.jpg

Kalite ayrıntıda gizlidir. Bir insanı yaşatmak, insanlığı yaşatmak gibidir. Bir ama kardeşimizin o yolda yürüdüğünü düşünün. Bir engelli kardeşimiz veya bir çocuklu bayan hadi bu yolda gitsin bakalım, yola çıkmadan. 500 metre gidemez. Ağaçları bile kaldırım ortasına dikmişler.

CADDELER SOKAKLAR

ÇUKURU GEÇTİ, KUYU OLDU

  • Saha çalışmalarında foto arşivi de yapıyorsunuz galiba?

 

  • Farkındalık ve biraz da muhalefet adına mahallelerde, caddelerde sokakta gördüğümüz aksaklıkları fotoğraflıyoruz. Yollar çok kötü, ara sokaklar daha kötü. Belediye başkanının seçim beyannamesi var: 365 gün yol yama çalışması yapacaklarını söyledi. Çukuru geçti, kuyu seviyesinde. Şu anda Piri Reis Mahallesi’nda aqua park için uğraşıyorlar. İnsanımızın önceliği maalesef bunlar değil.

 

DEVA’NIN KURULMASI DEVRİMDİR

 

  • İlave olarak…

 

 

  • DEVA Partisi’nin kurulması bir devrim bence. Şu dönemde bu şekilde karşılarına çıkmak bir devrimciliktir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum