Kuruş kuruş eriyor tane tane alıyoruz

Kuruş kuruş eriyor tane tane alıyoruz

Türk Lirası’ndaki hızlı değer kaybının ardından maaşlar pula dönerken harcamalar da kısılıyor. Eskiden normal olarak görülen birçok ana harcama artık lüks haline geldi. Kilo kilo alınan ürünler artık tane tane alınıyor

Türk Lirası’nda yaşanan soluksuz değer kaybı halkın alım gücünü düşürüp yaşam kalitesini bozdu. İğneden ipliğe birçok ürüne gelen zamlar enflasyonu körüklerken, bir zamanlar kilo ile alınan gıda ürünleri artık gramla alınıyor. Akaryakıt fiyatları nedeniyle özel araçla dışarı çıkmak lüks haline geldi. Düğünlerde takılan çeyrek altının yerini ‘yarım gram’ altın aldı. Tatile çıkmak isteyenler soluğu akraba yanında aldı. Zam üstüne zam yapılan elektronik ürünlerin ise yanına yaklaşılmıyor.

Gram, yarıma düştü
Değer kaybı özellikle son 2 yılda hızlanan Türk Lirası sonrası halkın yaşadığı sıkıntılar şöyle:
»2 yıl önce 200 lira olan çeyrek altın 330 liraya, 120 lira olan gram altın 210 liraya çıktı. Düğünlerde takılan çeyrek altının yerini önce gram altın, sonra ‘yarım çeyrek’ altın aldı. Son yükselişle birlikte ise 100 liralık ‘yarım gram altın’ düğünlerin gözde takısı haline geldi.

Sofralar yanıyor
»Hayat pahalılığı sofrayı vurdu. Süt ürünlerinin fiyatı son 1 yılda yüzde 30 arttı. Meyve ve sebze fiyatlarında artış yüzde 20’ye ulaşırken; liomunun kilosu 10, soğanın kilosu 7, patatesin kilosu 6 lirayı aştı. Pazarlardan kilo kilo alınan ürünler artık tane tane alınıyor.

Araç kullanmak lüks
»Akaryakıt fiyatları kurdaki yükselişe boyun eğdi. 2 yıl önce 4 liraya yakın seyreden benzinin litresi yüzde 50 zamlanarak 6 lira 22 kuruşa çıktı. Yüksek akaryakıt fiyatı nedeniyle halk için özel araçla seyahat etmek artık lüks oldu. Çiftçinin kullandığı mazottaki zam oranı benzini geride bıraktı ve litre fiyatı 5 lira 70 kuruşa çıktı. Bankalar alacakları için çiftçilerin kapısına dayanırken, ek iş yapmadan geçinmek imkânsız hale geldi.

Akraba evi, tatil köyü oldu
»Ulaşım maliyetlerinin yanına eklenen otel konaklama maliyetleri halkı tatil için akraba evine yönlendirdi. Akraba seyahatleri son bir yılda yüzde 18 arttı. Yurtdışı seyahat planları yüksek döviz kuruna takıldı.

Cep telefonuna yüzde 40 zam
»Ekonominin dışa bağımlılığı nedeniyle büyük çoğunluğu ithal edilen elektronik cihazlar ve dayanıklı tüketim mallarında fiyatlar halkın yanına yaklaşamayacağı seviyelere geldi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre son bir yılda cep telefonları yüzde 40, çamaşır makinesi yüzde 36 zamlandı. Bilgisayar ve buzdolaplarındaki ortalama fiyat artışı yüzde 30’a ulaştı. Sıfır araçlardaki fiyatlar kurdaki yükseliş nedeniyle doğrudan zamlanınca ikinci el araçlara talep arttı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.